Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

600 абітурієнтів стали студентами МДУ

600 абітурієнтів стали студентами МДУ
Закінчилася вступна кампанія у Мукачівському державному університеті. Усе як завжди: спека, хвилювання, сльози радості, здійснення мрій і сподівань. У багатьох закарпатських сім’ях діти змінили свій...

Закінчилася вступна кампанія у Мукачівському державному університеті. Усе як завжди: спека, хвилювання, сльози радості, здійснення мрій і сподівань. У багатьох закарпатських сім’ях діти змінили свій статус із школяра-випускника на студента-першокурсника.

ВІДЕО ДНЯ

Як і у всіх вузах України прийом документів у Мукачівському державному університеті розпочався 1 липня. Але підготовчі етапи велися з вересня 2010 року. Викладачі кафедр проводили профорієнтаційну та роз’яснювальну роботу в школах та професійно-технічних закладах області, на факультетах організовувалися Дні відкритих дверей, на яких майбутні абітурієнти разом із батьками змогли отримати вичерпні відповіді на ряд питань, які стосувалися цьогорічної вступної кампанії. Правила прийому у 2011 році до МДУ були підписані і погоджені з МОН України у листопаді 2010 року і оприлюднені на стендах приймальної комісії та сайті вузу.

Мукачівський державний університет уже не перший рік здійснює підготовку спеціалістів за галузями знань «Педагогічна освіта», «Мистецтво», «Гуманітарні науки», «Соціально-політичні науки», «Економіка та підприємництво», «Менеджмент та адміністрування», «Сфера обслуговування», «Текстильна та легка промисловість». Слід зазначити, що наш вуз є єдиним вузом у Закарпатській області, який готує фахівців з напрямів підготовки «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Маркетинг», «Готельно-ресторанна справа» та «Технологія виробів легкої промисловості».

Реклама

У більшості дитячих садочків та в початковій ланці загальноосвітніх шкіл працюють випускники нашого педагогічного факультету. Ті знання, які вони отримали в стінах вузу, дають їм змогу легко входити в освітній простір.

Надзвичайним попитом на ринку праці користуються випускники гуманітарного факультету. Тут ведеться підготовка висококваліфікованих кадрів з іноземної мови та психології. Випускники-психологи Мукачівського державного університету здатні науково дослідити і спрогнозувати розвиток особистості, її професійну орієнтацію, забезпечити психологічну комфортність навчально-виховного та виробничого процесів, вирішити численні проблеми консультаційної та психолого-корекційної допомоги населенню. У цьому році університет отримав дозвіл на здійснення підготовки магістрів за спеціальністю «Практична психологія» і у наступному році буде проводитися набір. Це дасть можливість кращим випускникам-бакалаврам продовжити навчання і здобути освітньо-кваліфікаційний рівень магістра даної спеціальності.

Реклама

На Закарпатті існують та створюються нові підприємства легкої промисловості, в яких наявна велика кількість високотехнологічного обладнання, машин та апаратів, що потребують кваліфікованого монтажу, обслуговування та модернізації, від яких суттєво залежить продуктивність виробництва і якість готової продукції. Тому дефіцит кваліфікованих фахівців, а саме механіків виробництва, здатних виконувати перелічені завдання, в значній мірі відчувається на підприємствах області. Саме таких спеціалістів готує наш навчальний заклад на технологічному факультеті. Також у наступному році на цьому факультеті почнуть підготовку бакалаврів з напряму «Інженерна механіка».

Слід зазначити, що Закарпатська область є одним з наймальовничіших куточків України і має надзвичайно сприятливі умови для розвитку практично всіх напрямків туризму і рекреації. У цих умовах зростає потреба у висококваліфікованих фахівцях, так як значна кількість підприємств туристично-рекреаційного комплексу краю успішно відроджують свою діяльність. У сфері туризму і відпочинку працюють наші випускники факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу. Для них роки навчання – це не тільки лекції в аудиторії, це постійні поїздки, екскурсії, можливість вивчити край не на карті, а в поході.

Усі напрями підготовки, за якими проводився набір абітурієнтів до нашого вузу, є актуальними і потрібними на ринку праці. Про це свідчить, в першу чергу, та кількість заяв, яку ми отримали у цьому році. Це понад 2 тисячі заяв на 1-й курс денної та заочної форм навчання. Хоча цьогорічна вступна кампанія і припала на період «демографічної ями» – зменшення кількості випускників майже на 42% у порівнянні з попереднім роком. Вступників набагато менше, ніж у попередні роки, і вузам потрібно «боротися» за кожного з них. Це, звичайно позначилося на особливостях роботи приймальної комісії. Члени комісії проводили роз’яснювальну роботу з кожним абітурієнтом, допомагали йому у виборі майбутньої професії, пояснювали перспективи, які відкриються перед ним після отримання диплому за однією чи іншою спеціальністю. Вступники, які брали участь у конкурсі на зарахування за результатами ЗНО мали змогу подати документи до 31 липня. Для тих вступників, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році або раніше, та для категорій з обмеженими можливостями, військовослужбовців прийом документів закінчився 22 липня і в період з 23 по 31 липня вони мали змогу здавати вступні випробування у вузі.

Реклама

У цьому році, як і у минулому, робота приймальної комісії МДУ була добре організованою і керованою. На це звертав увагу і представник громадської мережі «Опора», який спостерігав за ходом прийому документів, проведенням творчого конкурсу на напрям підготовки «Музичне мистецтво», вступних випробувань. Великі зали, в яких проходив прийом документів, дали змогу уникнути черг і знервованості зі сторони вступників та їх батьків. Поки діти подавали заяви і документи, батьки мали змогу із буклетів отримати інформацію про вуз, спеціальність, яку здобуде їх дитина у майбутньому.

Нововведенням Міністерства освіти і науки, молоді та спорту у 2011 році стала подача документів вступниками за допомогою Інтернету. З метою мінімізації навантаження на абітурієнтів та на приймальні комісії вузів запроваджувалася система “Електронний вступ до ВНЗ України”, яка мала статус експериментальної.

Дана система поширювалася тільки на абітурієнтів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, які вступали на денну форму навчання. Передбачалося, що лише після того, як прізвище абітурієнта з’явиться в оприлюдненому списку рекомендованих до зарахування, він особисто представляє оригінали документів до обраного вищого навчального закладу.

Мукачівський державний університет також підключився до системи «Електронний вступ» і з її допомогою було отримано понад 200 заяв. Можливо у недалекому майбутньому дана система стане обов’язковою і найбільш зручною, але у цьому році більшість вступників використовували традиційну подачу документів у паперовому вигляді. Звичайно відслідковувати свої рейтингові позиції, ознайомитися з ліцензійними обсягами з конкретного напряму підготовки, обсягами державного замовлення, квотою для пільгової категорії вступників, квотою за цільовими направленнями абітурієнти могли за допомогою інформаційно-пошукової системи “Конкурс”, яка вже декілька років поспіль успішно використовується вузами.

За період вступної кампанії приймальною комісією було опрацьовано понад 1,3 тисячі заяв на денній формі навчання та понад 600 на заочній формі. Найбільшою популярністю у вузі користуються напрями підготовки «Практична психологія», «Філологія англійська» та «Готельно-ресторанна справа», тут конкурс становив відповідно 13,2 та 7,7 абітурієнтів на одне місце. Меншим попитом останнім часом користуються економічні спеціальності. Можливо це пов’язано з політикою МОНмолодьспорт України, яка спрямована на розвиток інженерних, технологічних та педагогічних спеціальностей. У цьому році на напрями галузі знань «Економіка та підприємництво» не було виділено жодного місця, що фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Але, не дивлячись на це, вуз зумів зробити прийом і провести зарахування на напрями підготовки «Маркетинг», «Фінанси і кредит», «Облік і аудит», «Менеджмент».

Хочеться звичайно відмітити, що не дивлячись на зменшення кількості випускників, університет повністю виконав обсяги державного замовлення, а за окремими напрямами підготовки стовідсотково заповнити ліцензійні обсяги.

Студентами Мукачівського державного університету у цьому році стали не тільки закарпатські випускники, а і випускники інших областей. Багато заяв у цьому році було подано із Львівської, Хмельницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Рівенської, Сумської та Одеської областей. Це означає, що наш вуз з кожним роком стає відомішим і популярнішим в освітньому просторі України.

Реклама

Звичайно, приймальна комісія здійснювала прийом вступників не тільки на перший курс на основі повної загальної середньої освіти, а і прийом на старші курси та на перший курс за скороченими термінами підготовки бакалавра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. Також на основі базової та повної вищої освіти за рейтингом проводився прийом на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста та магістра.

У цілому за період роботи приймальної комісії було подано 3,5 тисячі заяв і за результатами конкурсного відбору зараховано студентами Мукачівського державного університету понад 1,4 тисячі вступників.

Проминуло літо, закінчила свою роботу приймальна комісія 2011 року. Незабаром початок нового навчального року і хочеться побажати нашим сьогоднішнім студентам-першокурсникам зуміти знайти себе у стінах нашого вузу, здобути професію, яка стане їх покликанням.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно