Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді вручили літературну премію імені Зореслава

В Ужгороді вручили літературну премію імені Зореслава

У жовтні 2008 року Закарпатська організація Національної спілки письменників України та народний депутат України, письменник і меценат Станіслав Аржевітін заснували Всеукраїнську літературну премію на честь визначного культурно-освітнього та релігійного діяча Зореслава (Степана Сабола (1909–2003), ім’я якого у радянські часи було під забороною.

ВІДЕО ДНЯ

Голова Закарпатського осередку НСПУ Василь Густі каже, що ця премія присуджується за визначні твори в галузі прози та поезії, які утверджують національні духовні цінності українського народу, пропагують славні сторінки його історії, відстоюють національну ідею, а також за літературознавчі праці з питань відтворення так званих «забутих сторінок» української літератури, сприяють процесам формування і розбудови держави, досліджують літературу Закарпаття і творчу спадщину самого Зореслава.

З часу заснування премії її лауреатами стали відомі українські та зарубіжні україномовні творці красного письменства. Це, зокрема, шевченківські лауреати Дмитро Кремінь і Мирослав Дочинець, поети Василь Густі, Лідія Повх, Юрій Шип, Василь Місевич, прозаїки Сергій Федака, Петро Ходанич, Іван Корсак, українські письменники з Словаччини Іван Яцканин та Йосиф Збіглей, літературознавці Лідія Голомб, Наталія Ференц, Наталія Ребрик та Іван Хланта.

Реклама

Наприкінці минулого 2016 року оргкомітет визначив цьогорічних лауреатів літературної премії імені Зореслава. Ними стали три добре знані майстри слова: письменник Дмитро Кешеля за роман «Притчі долини снів» опублікований у книзі «Молитва за втраченими світами», літературознавець, професор Дрогобицького педінституту Микола Зимомря за книгу «Образки Срібної землі» та за популяризацію українського художнього слова у польському і німецькому мовному середовищах, академік НАН України Микола Мушинка за літературознавчі праці, у яких досліджено літературу Закарпаття у контексті загальноукраїнського літературного процесу.

У переддень Водохреща цьогорічним лауреатам дипломи та заслужені винагороди вручили письменник Петро Ходанич та відповідальний секретар облорганізації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган, а слова вітання переможцям промовляли ректор Закарпатської художньої академії Іван Небесник, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова, письменники Сергій Федака, Лідія Повх, Василь Густі, журналіст і видавець з Пряшева Ярослав Шуркала та інші.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно