Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі

В Ужгороді, на базі Закарпатського обласного військового комісаріату завершилося вивчення попередніх результатів, отриманих під час минулорічної кампанії з відбору на військову службу за контрактом.

ВІДЕО ДНЯ

З-поміж півтисячі  мешканців краю, які уклали контракти зі Збройними силами України – конкретні особистості, які вирішили змінити своє життя та збудувати професійну кар’єру в українському війську, – йдеться у повідомленні групи по роботі з особовим складом та громадськістю Закарпатського ОВК. Про це та інше розповідає військовий комісар полковник Богдан Череміський.

– Ким, зазвичай, хочуть бути закарпатці у війську?

Реклама

– Серед наших краян затребуваними є такі посади: стрілець, механік-водій бойових машин та водій. Аналіз засвідчив, що їх, наразі, посідають майже 50 відсотків закарпатців-контрактників. Крім того попитом користуються спеціальності зв’язківець, розвідник, кухар, кулеметник, мінометник та гранатометник. Варто також зауважити на тому, що на військову службу за контрактом охоче зголошуються і жінки. Більшість контрактників, прийнятих на військову службу, поповнили ряди підрозділів відомої 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

– Якщо спробувати скласти соціальний портрет закарпатського контрактника. Яким він буде?

Реклама

– Зазвичай, контракт із Збройними силами України укладають чоловіки. Однак з часу окупації російськими військами півострова Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей  майже 13% з тієї кількості кандидатів, які пройшли професійно-психологічний відбір та були направлені до навчальних центрів – це жінки.

За словами військового комісара, близько половини громадян, які уклали контракти досягнули віку вище 35 років,  майже 42% – віком від 20 до 35 років, решта – юнаки та дівчата до 20 років. Проте середній вік бажаючих розпочати чи продовжити військову кар’єру складає 30 років.

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі – 01
Реклама

Майже рівнозначна кількість новоспечених закарпатських військовослужбовців живуть у містах та в сільській місцевості та, в основному, здобули середню спеціальну чи технічну освіту. Близько 26% закарпатців одночасно зі службою вирішили здобувати освіту у військових навчальних закладах, адже у цивільному житті мали лише атестат про середню освіту.

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі – 02

– А як із сімейним станом у кандидатів на контрактну службу? Чи правда, що здебільшого професійну військову кар’єру обирають неодружені чоловіки?

– Так, здебільшого закарпатці, які приходять до військкомату чи військової частини із бажанням служити в армії – неодружені та не мають дітей. Проте відрив їх від «сімейних» кандидатів не дуже великий, адже родинами встигли до служби обзавестись більше 44% військових. До слова, серед «сімейних» більшість (майже 23%) мають двох дітей, приблизно стільки ж – одну дитину, близько 8% – багатодітні.

42% кандидатів на військову службу до укладання контракту були працевлаштовані, але вирішили змінити кар’єру з цивільної на військову. Частина з тих, які уклали контракти відразу ж після закінчення часткової мобілізації, теж відповідно до законодавства зберегли за собою робочі місця.

 

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі – 03
Реклама

– Чи можна стверджувати, що військова служба за контрактом є конкурентоздатною на обласному ринку праці?

– Судіть самі: в середньому з питаннями про укладання контракту до військових комісаріатів області звертаються більше 40 чоловік на місяць – це досить багато. Коливання кількості бажаючих, як правило, залежить від подій в країні та на фронті, збільшення зацікавленості контрактною службою також спостерігалось під час звільнення в запас мобілізованих.

Зазначимо, що майже половина закарпатських військових уклали контракти безпосередньо у військових частинах. Це колишні мобілізовані та учасники АТО з бойовим досвідом, які залишитись проходити службу у «своїх» підрозділах, себто тих, в яких вони розпочинали свою службу. Таких майже 33% від загальної кількості контрактників. Майже всі з них під час служби брали участь в антитерористичній операції на Донбасі.

– Пожвавлення серед потенційних контрактників на Закарпатті було нами відмічено в другому півріччі 2016 року, коли було спрощено умови підписання контрактів, – додає військовий комісар. – Слід зважити на те, що військовослужбовці, які підписали контракт для проходження військової служби у Збройних Силах України, отримують стабільне, гарантоване грошове забезпечення від 7000 гривень для солдатського складу та від 8000 гривень і вище для сержантського. Окрім цього є і додаткові виплати, такі як: матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного окладу та грошова допомога на оздоровлення у разі надання щорічної чергової відпустки, у розмірі місячного грошового забезпечення. Можу сміливо стверджувати, що цей вид військової служби є повністю самодостатнім та конкурентоспроможним не лише на праці обласного значення, а і загальнодержавного.

 

Закарпатський контрактник: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі – 04

Додамо, що минулого місяця Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби». Таким чином він унормував деякі питання, пов’язані з прийняттям, продовженням та звільненням громадян з військової служби. Військовослужбовці-контрактники отримали можливість вибору: або продовжити військову службу за новим контрактом, або звільнитися з військової служби. Власне, було подолано правову колізію внаслідок якої громадяни, які були мобілізовані до лав Збройних Сил мали б проходити військову службу до завершення особливого періоду. Крім того, розв’язання цього «гордієвого» вузла дозволило відвоювати дещо втрачені позиції професії військового на ринку праці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно