Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду

У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду

У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду

Село Горонда Мукачівського району Закарпаття не належить до тих населених пунктів, які традиційно прийнято вважати неформальними регіональними центрами. Однак сьогодні, попри системні кризові явища, громада села розвивається динамічно і претендує стати центром територіальної громади, об’єднавши навколо себе сусідні Страбичово і Жнятино.

ВІДЕО ДНЯ

У середу, 1 березня 2017 року, консультанти Закарпатського територіального відділення Асоціації міст України у рамках проекту «Пульс» провели виїзну консультацію у потенційній Горондівській сільській ОТГ, – йдеться у повідомленні Закарпатського РВ АМУ.

Про  роботу по створенню Горондівської ОТГ розповідає сільський голова Іван Туряниця: «Процес децентралізації у Мукачівському районі іде надзвичайно повільно, оскільки ніхто, окрім консультантів регіонального відділення АМУ та недержавних ЗМІ це питання системно не роз’яснює людям.

Реклама
У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду – 01

Жителі наших сіл – Горонда, Страбичяово і Жнятино – принципово і категорично не хочуть об’єднуватися з сусіднім селом Великі Лучки, як це передбачено перспективним планом. На це є свої причини, які мають як тривалу негативну історію стосунків між нашими селами і с. Великі Лучки, так й економічні розрахунки. Тому ми уже тривалий час ведемо роботу по створенню спроможної ОТГ у складі наших трьох сіл. Коли я кажу «спроможної», то вживаю це слово не просто для вдалого формулювання, а й підкріплюю його економічними розрахунками.  На нашій території розташовані підприємство по зберіганню скрапленого газу, зерновий елеватор, військова частина. У цих установах працює близько 500 наших жителів. Фонд оплати праці сягає майже 3 млн. грн. на місяць і у випадку залишення нам 60% податку з доходів фізичних осіб ми можемо сформувати бюджет розвитку громади (лише від надходження від ФОП сягнуть 8 млн.грн), впорядковувати дороги, осучаснювати соціальні об’єкти, проводити благоустрій сіл.

Реклама

У випадку створення наша громада буде географічно, культурно і релігійно ідентичною та компактною, що сприятиме наближенню влади до людей, а разом з тим і самодостатньою.

У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду – 02

Згідно методики, затвердженої Кабміном, наша громада матиме усі необхідні соціальні об’єкти – загальноосвітні школи, дитячі садочки – а число жителів громади сягне 11 тис чоловік. Нам потрібно розвивати  інфраструктуру сіл, отримувати освітню та медичну субвенції, залучати інвестиції.

Реклама

За власний кошт поступово приводимо до ладу комунальні дороги – ми з 22 вулиць відремонтували 14, зробили освітлення вулиць, ремонт у дитсадку. Але сьогодні цього явно замало, адже ми заробляємо значно більше коштів, однак розпоряджається ними не громада. Тому ми хочемо не змарнувати свого шансу стати господарями на своїй землі та скористатися наданою можливістю створити спроможну об’єднану громаду».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно