Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вихідний на 8 березня: бути чи не бути

Вихідний на 8 березня: бути чи не бути
Вихідний з нагоди жіночого свята 8 Березня скоро може відійти в минуле. Чи варто відміняти традиції "дівчачих" вітань, і наскільки вони дорогі українцям – журналісти видання поцікавилися думками експертів з різних сфер.

Вихідний з нагоди жіночого свята 8 Березня скоро може відійти в минуле. Чи варто відміняти традиції "дівчачих" вітань, і наскільки вони дорогі українцям – журналісти видання поцікавилися думками експертів з різних сфер.

ВІДЕО ДНЯ

Керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив, що ними був підготований проект закону, згідно з яким хочуть піддати декомунізації 8 березня як державне свято. Тобто, сам факт святкування нікому не заборонять, але – не на рівні держави, без додаткового вихідного дня.

В українському суспільстві різні думки з цього приводу – від повної незгоди на втрату додаткового вихідного до цілковитої згоди, що усілякі "восьміберезня" – це пережитки радянщини. Як з’ясувалось, у експертів думки приблизно такі ж.

Реклама

Соціолог, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології Ірина Бекешкіна

Вихідний на 8 березня: бути чи не бути – 01
Реклама

Не стоїть питання відміни свята. Воно не тільки українське – це Міжнародний день жіночої солідарності. День, коли жінки борються за свої права. Але мені не зрозуміло, чому це має бути вихідний день.

У нас так історично склалося, що залишилися деякі радянські свята – вихідні. По-друге, додалися церковні свята, по-третє – свята, які пов’язані з незалежною державою. І виходить, що у нас зараз свят більше, ніж було в Радянському Союзі. Вже не кажучи про те, що дивно – коли свято випадає на вихідний, то робочі дні теж відміняються.

Відміна вихідного буде непопулярною. У нас давно 8 березня перетворилося з того, як це починалося у світі, на такий собі день, коли всі єдиний раз в році зобов’язані дарувати жінкам квіти. І продавці квітів особливо цьому раді. Але, думаю, ця традиція і буде продовжуватись.

Реклама

Так сталося, що це свято перетворилося на день звеличення жінки як берегині, ніжної і ласкавої істоти, але це не ті якості, які передбачалося хвалити на початку виникнення цього міжнародного дня.

Економічний експерт Борис Кушнірук

Вихідний на 8 березня: бути чи не бути – 02

У мене подвійні відчуття. З одного боку, заклики відміняти 8 березня звучать майже як блюзнірство стосовно жінок. Все ж ми це свято сприймаємо далеко не в такому контексті, як воно було подано свого часу Розою Люксембург.

З іншого боку, у світі є ще більш глибоке за своєю сутністю свято – День матері. Воно відзначається у другу неділю травня. І цей день має світове поширення, але в Україні – значно менше його святкують.

День жінки має бути, причому відзначатися має на державному рівні. Але коли його робити – це питання. Чи залишити 8 березня, чи приєднатися до концепту відзначення Дня матері – це потребує дискусії в суспільстві, і в тому числі – психологічного сприйняття.

Я прихильник більше відзначення Дня матері. Причому не пов’язуючи 8 березня тим, що воно було заведене комуністами. Тут більш фундаментальне – День матері має більше значення, ніж просто "жіночий день".

Реклама

Політичний та економічний аналітик Андрій Вігірінський

Вихідний на 8 березня: бути чи не бути – 03

Ну, скажімо, приберемо з пам’яті усі комуністичні асоціації, їх немає у молодих жінок та чоловіків.

Є суспільне сприйняття свята 8-го березня як жіночого дня, тому не варто його переводити в іншу площину, а відтак позбавляти чарівну частину суспільства можливості бути коханими хоч один раз на рік у свято, так само як і можливості чоловіків зробити приємне.

Я категорично проти скасування.

Автор: Яніна Ткачук

Джерело: 24 канал

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно