Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві демонтують станції попередження про ракетний напад

У Мукачеві демонтують станції попередження про ракетний напад

У Мукачеві демонтують станції попередження про ракетний напад
Державне космічне агентство України (ДКАУ) пропонує демонтувати вузли системи попередження про ракетний напад (СПРН) в Севастополі і Мукачеві. Таку заяву зробив глава космічного відомства Юрій...

Державне космічне агентство України (ДКАУ) пропонує демонтувати вузли системи попередження про ракетний напад (СПРН) в Севастополі і Мукачеві. Таку заяву зробив глава космічного відомства Юрій Алексєєв на прес-конференції 11 квітня.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми провели дві наради і вважаємо, що станції СПРН мають бути демонтовані. У такому вигляді вони Україні не потрібні", - сказав він.

За словами Ю.Алексєєва, обладнання, що використовується на цих об'єктах, виготовлене в 1965-1970рр. На охолоджування цих ЕОМ, які включаються двічі-тричі на добу в черговому режимі, щороку витрачається 125 тис. доларів. Змінити кут огляду цих станцій також економічно невигідно. ДКАУ упевнене, що за 2,5-3 роки Україна може створити нову локаторну систему кругового огляду для аналізу космічної обстановки. У 2010р. на підготовчу роботу за цим проектом витрачено 125 тис. доларів. Загальна вартість проекту і місце розташування об'єкту уточнюється.

Реклама

"У нас буде сучасна станція контролю космічної обстановки", - сказав керівник ДКАУ. Ю.Алексєєв пояснив, що 3-4% космічних апаратів в світі запускаються негласно. Крім того, "космічне сміття" є реальною загрозою для дорогих супутників. Тому є попит на послуги з контролю ситуації на орбітах. За словами керівника ДКАУ, інтерес до таких можливостей України проявляла, зокрема, Німеччина.

Українські станції радіолокацій в Севастополі і Мукачеві, які створювалися для попередження про ракетний напад, з 26 лютого 2009р. припинили передачу інформації до Росії у зв'язку з денонсацією відповідної двосторонньої угоди. У 2007р. уряд РФ вніс до Державної думи відповідний законопроект, пояснивши це тим, що ресурс станцій закінчився ще в 2005р. Щороку Росія платила Україні за використання станцій 1,3 млн доларів. На двох вузлах СПРН служать близько 200 офіцерів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно