Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху
Талановиті спеціалісти ІТ-сфери вже давно знані за кордоном, а продукція та сервісні послуги з України вже користуються попитом у клієнтів з Європи та Північної Америки.

Ми часто чуємо про те, що важка промисловість є головним рушієм української економіки. І часто забуваємо про те, що світ рухається вперед. А з ним і сучасні технології та інновації. Та є одна новітня сфера вітчизняного економічного сектору нашої країни, яка впевнено розвивається і вже стає локомотивом розвитку України.

ВІДЕО ДНЯ

Мова йде про український ІТ-ринок. Талановиті спеціалісти ІТ-сфери вже давно знані за кордоном, а продукція та сервісні послуги з України вже користуються попитом у клієнтів з Європи та Північної Америки, – йдеться у статті газети «Панорама» у номері від 6 квітня.

Одним із центрів вітчизняної ІТ-сфери є Ужгород, де нині діє близько 15 компаній, які займаються розробкою як продукції, так й інших технологічних рішень. Деякі з них співпрацюють з брендами, які відомі на увесь світ.

Реклама

Успіх 4 студентів-друзів

Два роки тому в ужгородському ІТ-середовищі з’явилась компанія «AZinec». Її засновниками стали четверо друзів ще зі студентських часів: Богдан Сергієнко, Томаш Проц, а також брати Юрій та Степан Раковці.

Реклама

Один із співзасновників компанії Богдан Сергієнко у коментарі газеті «Панорама» розповів, що історія успіху компанії розпочалась з мрії розробляти додатки, які би полегшували життя людям: «Все почалось із розробки додатку для ресторанного бізнесу. У ньому ми зв’язували різні складові роботи ресторанного закладу в один продукт. Завдяки цій програмі власник може стежити за роботою власного ресторану. Попри те, що проект не реалізувався, він став поштовхом для створення компанії».

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху – 01

Наразі компанія, в якій працюють близько 20 осіб, вже має кілька створених масштабних проектів для відомих іноземних брендів, знаних в усьому світі. «Першим нашим головним замовником є американська компанія «Terracycle», яка займається екологією та охороною довкілля, зокрема, переробкою сміття. Наш продукт для цієї компанії представляє собою базу даних. Завдяки цьому додатку Ви можете обрати тип сміття, і додаток підкаже, де найближче місце, де можна правильно утилізувати відходи. Або є додаткові сервіси, які самі можуть забрати у Вас те, що залишилось. Наразі оброблені лише шість країн: США, Канада, Бразилія, Мексика, Нідерланди, Німеччина.

Реклама

Другим нашим найбільшим замовником є одна з найбільших авіакомпаній Європи – німецька «Lufthansa». Для них ми розробили додатки, які використовуються на борту їх літаків.

ники для клієнтів авіакомпанії. Наприклад, Ви встановлюєте додаток, авторизовуєтесь, і програма Вас супроводжує під час подорожі», – сказав співзасновник «AZinec».
Компанія активно займається і освітніми проектами, як, наприклад, Internship. «Це не просто викладач розповідає лекції. Більшість роботи учасники освітнього проекту роблять вдома. Але завершують завдання у нас в офісі», – мовив Богдан Сергієнко.

Варто зауважити, що компанія «AZinec» є активним учасником щомісячних заходів «Uzhgorod IT Meetup», де представники різних компаній обмінюються власним досвідом.

Схід і Захід разом: історія ІТ-компанії з донецько-ужгородським корінням

Про історію цієї компанії можна писати легенди, знімати фільми чи створювати серіали. Адже за свій довгий час існування «Binary Studio» змінила три міста, пережила довгі переїзди, економічну кризу та війну. І кожне випробування їх гартувало і робило сильнішим.

А все почалось у кращих традиціях найкращих друзів-«айтішників»: двоє студентів – Артем Гончаров і Антон Дузенко у 2005 році створюють у Донецьку стартап, який розробляє програми (софт) для закордонних замовників.

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху – 02
Реклама

На початках донецьким програмістам довелось через пошуковик «Google» шукати тих, хто захоче замовити їхній продукт. І через деякий час знайшовся перший великий замовник з Фінляндії, який за роботу фахівців з Донецька запропонував на той час великі гроші – близько 900 доларів.

Команда розросталась, з’являлись нові замовники. І тут перше випробування на міцність – по світовій економіці вдарила добре відома криза 2008 року – один з найбільших замовників мав проблеми. Відповідно, почались негаразди і у самих ІТ-спеціалістів з доходами. Врешті-решт, компанію вдалось втримати, а 20 працівників залишились на своїх робочих місцях. Ба, більше, після цієї кризи «Binary Studio» розвиває освітній напрямок, створюючи ІТ-академію для молодих спеціалістів, а також організовуючи різноманітні ІТ-заходи, хакатони і т.д. Варто зауважити, що “Binary Studio Academy” є найбільшою, а головне, безкоштовною, онлайн-академією в Україні. Масштаби цього освітнього проекту вражають: у 2016 році більше, ніж 2500 осіб подавались на вступ до цієї академії.

Здавалось би, все спокійно, компанія розвивається, з’являються нові проекти. І тут починається те, чого ніхто і не міг уявити – війна. Тоді майже усі співробітники вирішили: треба звідси тікати, адже в місті небезпечно, коли на вулицях Донецька ходять люди у балаклавах. Врешті, великий вантаж, десятки комп’ютерів, організація і влаштування на нове місце проживання – це завдання не з легких. І війна змінила прописку компанії. Тож «Binary Studio» стала ужгородською.

Саме обласний центр Закарпаття став місцем початку нової ери компанії та своєрідним плацдармом для розширення та поглибленої співпраці із Заходом. Працівники повертались до звичного робочого життя, проходили акліматизацію. Для багатьох ІТ-фахівців Ужгород став місцем, з якого легко можна було вийти на львівський ІТ-ринок. І врешті-решт, компанія відкрила свій офіс у Львові і переїхала туди. Але, незважаючи на переїзд, декілька ужгородців та мукачівців працюють і вчаться.

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху – 03

Як розповіла газеті «Панорама» Катерина Семеніста, наразі «Віnary Studio» співпрацює з різними брендами та компаніями. Зокрема, «Swissphone» (додаток для рятувальних операцій), «Perform Group» (розробка рішень для спортивної онлайн-статистики) і т.д.

Закордонні замовлення є плюсом для України

Реклама

Директор напрямку «Solution Management Office» львівської ІТ-компанії «SoftServe» Роман Колодчак у коментарі газеті «Панорама» зауважив, що підприємства галузі інформаційних технологій, які працюють на закордонний ринок, позитивно впливають на економічний розвиток України: «ІТ-сфера суттєво допомагає українському ІТ-ринку. Коли сюди заходять іноземні замовлення, відповідно, заходить й велика кількість закордонного капіталу, закордонних грошових вливань, що є великим рушієм розвитку економіки».

Також пан Роман зауважив, що Україна є відкритою країною для ІТ-бізнесу. І є кілька переваг українців. «Зокрема, це близькість до західного світу, відкритість для іноземних компаній, активна співпраця, а також дешева робоча сила», – зауважив директор однієї з найбільших ІТ-компаній України.

Закарпатський ІТ-бізнес: історія міжнародного успіху – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно