Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Усім світом задля збереження закарпатських лісів

Усім світом задля збереження закарпатських лісів
Задля збереження лісів краю лісівники шукають різноманітні варіанти поширення біорізноманіття Карпат. Зокрема, співпрацюють з колегами з інших країн.

Карпатські ліси – унікальне природнє явище, яке є легенями не лише України, а й усієї Центральної Європи. Ми часто чуємо про масову вирубку дерев, нелегальний вивіз лісу-кругляка, засміченість лісової території, про стихійні лиха, які є наслідками зневажливого ставлення людей до територій, де є зелені насадження.

ВІДЕО ДНЯ

Територія та ландшафт Закарпаття є схожими на землі сусідніх гірських країн, зокрема, Австрії, Словаччини, деяких регіонів Польщі. І в гірських масивах Альп і Татр, які є продовженням Українських Карпат, майже схожі проблеми, але різні підходи до їх вирішення.

Тому закарпатські лісівники та громадські активісти, яким небайдужа екологічна ситуація у Карпатах, активно співпрацюють з однодумцями з різних частин світу, щоб зберегти ліс, зберегти унікальну флору і фауну Українських Карпат і до того ж примножувати її. Адже головне для лісівників – охорона лісових масивів та примноження багатств нашого краю.

Реклама

Співпраця заради природи

Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства має цілу мережу партнерів по цілій земній кулі. Так, лісівники краю підтримують тісну співпрацю із зарубіжними лісогосподарськими партнерами, такими як Лісний завод «Собранце» (Словаччина), Дирекція державних лісів у Ніредьгазі (Угорщина), Татранський Національний парк (Словаччина) та громадськими організаціями, зокрема, Агентством сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА». Також лісівники співпрацюють з австрійськими, турецькими та шотландськими колегами.

Реклама

Найчастіше закарпатські лісівники зустрічаються саме зі словацькими партнерами, адже є чим поділитись, є про що дізнатись.

Як зазначив у коментарі газеті  «Панорама» заступник керівника Закарпатського ОУЛМГ Ігор Коцур, лісівники Закарпаття активно обмінюються досвідом з австрійськими колегами. «Нашому закарпатському краю як ніколи потрібна мережа лісових доріг. Такі шляхи дають можливість вибіркової вирубки лісів, як це роблять австрійці. Саме ці знання про вибіркову вирубку ми набули під час обмінів з ними».

Утім, не лише з представниками сусідніх країн співпрацюють закарпатці. Завдяки участі у багатьох різноманітних міжнародних проектах закарпатські спеціалісти співпрацюють з колегами з далекої Шотландії.

Реклама

Колеги з Британського королівства прибули в наш регіон на два дні, щоб ознайомитися з технологіями лісівництва, заготівлі та переробки деревини, виготовлення з сировини меблів та спорудження екологічно чистих будинків, а також процесом ведення лісового господарства у дібровах. Серед присутніх - представники Лісової Комісії Шотландії, Конфедерації компаній лісового комплексу Великобританії Confor та Центру наук про деревину і технології її використання.

Усім світом задля збереження закарпатських лісів – 01

Гості з Шотландії відвідали мукачівський замок "Паланок"

Варто зауважити, що візит в Україну гостей з Великої Британії відбувся в рамках участі у Програмі розвитку лідерського потенціалу, яка реалізується Британською радою. Шотландці обрали Закарпаття обрали не випадково, адже ця область найбільш лісиста в Україні.

Перший заступник начальника голови Закарпатського ОУЛМГ Ігор Коцур розповів, що шотландські колеги зрозуміли, що багато чому можна навчитись від колег із Закарпаття. Зокрема, правильному догляду за лісом і правильній рубці старих дерев, адже ліс, залишений недоторканим до 140 років, доводиться до гниття. Крім того, іноземцям були продемонстровані процеси заготівлі насіння для подальших посадок, вирощування саджанців, прочистки, розміщення лісових культур та санітарно-оздоровчих рубок.

Не меншою є співпраця лісівників Закарпаття з турецькими колегами. Так, з ознайомчим візитом гірську Рахівщину відвідали представники Генерального директорату лісового господарства Турецької Республіки. Колеги з Турецької Республіки ознайомилися з правилами охорони лісу від пожеж, захист від шкідників та хвороб, побачили хід будівництва високоякісних лісових доріг і проїхалися ними, побачили систему санітарно-оздоровчих рубок і заліснення вирубаних ділянок лісу у лісових угіддях Закарпатської області.

Усім світом задля збереження закарпатських лісів – 02
Реклама

Турецькі лісівники ознайомились із ландшафтом Рахівщини

Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга розповів, що лісівники Туреччини та Закарпаття під час зустрічі домовились зміцнювати співробітництво:

«Під час візиту колег із Туреччини ми домовились про подальшу співпрацю з охорони лісів від шкідливих чинників, боротьбу з лісовими пожежами. Відновлення лісів і вирощування лісового матеріалу та управління лісовими охоронними територіями, планування еко-туризму для лісових охоронних територій. Наш спільний проект по боротьбі з пожежами – це спроба скоординувати роботу громадських організацій та державних структур регіонального та місцевого рівнів, щоб розробити комплексний підхід до вирішення проблеми сезонних пожеж і ряд важливих питань у веденні лісового господарства. Про те, що колеги з Туреччини готові до співпраці, говорить багато показників. Зі свого боку Закарпатське ОУЛМГ усвідомлює важливість активізації міжнародного співробітництва для вирішення лісівничих проблем, розвитку туристичної інфраструктури, тощо».

Громадська активість задля здорового майбутнього

Однак не лише лісовим господарствам та фахівцям лісового сектору небайдужа доля Карпатських лісів та їх майбутнього. Є й чимало громадських організацій, які активно беруть участь у різноманітних освітніх проектах з метою збереження екології для майбутніх поколінь. Однією з таких є громадська організація «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА».

Ця організація у співпраці з лісівниками краю та закордонними партнерами із Словаччини, Норвегії та США втілює два надважливі для краю проекти.

Як розповіли «Панорамі» експерти ГО «ФОРЗА», у серпні 2016 року організація почала втілювати проект «Кваліфіковані лісівники = кращі ліси». Він діє у співпраці з Лісовою службою США. Цей проект сприятиме покращенню ситуації у веденні лісового господарства та допоможе лісівника розвинути нові підходи до роботи. Проект має на меті розширити потенціал лісівників-практиків Карпатського регіону України у розумінні водозбірного принципу господарювання в гірських лісах, надзвичайно важливого для збереження лісів і покращення їх водозахисних і водорегулювальних функцій, а також покращити знання молодого покоління – майбутніх лісівників – студентів вишів, і сприяти набуттю практичного досвіду лісівниками-практиками з питань наближеного до природи ведення лісового господарства.

Реклама
Усім світом задля збереження закарпатських лісів – 03

Лісівники Закарпаття слухають цікаву розповідь

Ще один проект під назвою “Ліси для суспільства – ліси без бар’єрів” закінчився у квітні 2017 року. Протягом двох років цей проект охоплював не лише Закарпаття, але і сусідні регіони Словаччини – Пряшівський та Кошицький самоврядні краї.

В рамках цього проекту проведено чимало навчально-освітніх заходів для дітей, зокрема навчальних поїздок для школярів з Ужгорода, Перечина, Іршавщини. Крім того, вихованці навчальних закладів Іршавського району взяли участь у природоохоронній акції «Збережу ялинку». Це, зокрема, дітки, з якими співпрацюють НПП “Зачарований край” та “Іршаваагроліc”. Під час цієї акції були проведені майстер-класи з виготовлення новорічних ялиночок та інших декоративних об‘єктів з використанням природних матеріалів.

Також діти з України і Словаччини взяли участь у літніх та зимових лісових таборах у Норвегії. Як зазначили експерти ГО «ФОРЗА», кожного дня програма табору була дуже насиченою, і можна писати цілі історії про кожен день перебування в Норвегії.

Крім того, в рамках проекту “Ліси для суспільства – ліси без бар’єрів” у місті Хуст відбулось креативне родинне Свято лісу. За співпраці закарпатських лісівників, Лісової служби США, ГО «ФОРЗА» та ряду інших організацій ініціатори влаштували для гостей свята цікаві заходи, під час яких лісівники і громадські активісти провели численні майстер-класи, зокрема: як правильно саджати дерева, виготовити прикраси з деревини, разом з дітьми і батьками робили шпаківні та годівнички, виготовляли сопілки та вчились різьбленню по дереву. Для всіх охочих лісівники демонстрували хвороби та шкідників дерев, роботу системи електронного обліку деревини, засоби охорони працюючих в лісі, правила пожежної безпеки, сезони та правила полювання на дичину. Крім того, в наметах було і чимало творчих заходів, ігор та просто хорошого й позитивного настрою.

Усім світом задля збереження закарпатських лісів – 04
Реклама

Свято лісу привернуло увагу багатьох юних хустян

Та не лише діти були серцевиною цього проекту. Лісові педагоги та власне лісівники активно обмінювались досвідом. Адже чимало закарпатських спеціалістів в рамках проекту взяли участь у навчальних поїздках до колег з Кошицького та Пряшівського країв. Фінальним акордом проекту стала зустріч учасників проекту у словацькому місті Кошице, під час якої присутні ознайомились з результатами спільного проекту і відвідали безбар‘єрний рекреаційний об’єкт, спеціально облаштований (стежка з покриттям, зручним для візочників, пішоходів, велосипедистів та інших відвідувачів, інформаційні стенди, навіси для захисту від непогоди і відпочинку, місця для розведення вогнища і т.п.) для людей, які проживають поблизу лісового масиву, і зокрема осіб з особливими потребами.

Зустрічі для дітей у лісі мають бути обов’язковими

Експерт Всесвітнього фонду дикої природи WWF в Україні Наталія Гозак у розмові з журналістом “Панорами” звернула увагу на те, що такі проекти лісової педагогіки впливають на зміну свідомості серед молодих українців щодо збереження природи. На її думку, такі практичні заняття потрібно вводити в навчальну програму.

“Однак найважливішим під час таких занять мають бути не лише знання, але й емоції. Адже, можливо, від вражень, отриманих після зустрічі з лісівниками, школяр захоче стати майбутнім спеціалістом у сфері охорони довкілля”, – зазначила Наталія Гозак.

На думку експертів ГО «ФОРЗА», заходи з лісової педагогіки, а саме зустрічі та прогулянки дітей, учнів, студентів і їх батьків в лісі в супроводі лісівників, зміцнюють довіру до них і сприяють підвищенню усвідомлення молоддю і громадськістю важливості багатофункціональної ролі лісу і праці лісівників щодо збереження і належного використання всіх його корисних властивостей, збагачують всіх знаннями про ліс, природу. Лісова педагогіка не обмежується лише тематичними прогулянками, а й заохочує до створення творчих майстерень, дискусій, пізнавальних змагань, пригодницьких ігор, досліджень елементів лісу та праці дітей спільно з лісівниками.

На переконання експертів ГО «ФОРЗА», співпраця закарпатських лісівників із зарубіжними партнерами, зокрема і під час впровадження спільних проектів, які орієнтовані на застосування сучасних підходів у веденні лісового господарства, чи то проект «Кваліфіковані лісівники =кращі ліси», чи проект «Ліси для суспільства - ліси без бар’єрів» і інші, які сприяють налагодженню діалогу лісівників з громадськістю, кропіткої роботи з підростаючим поколінням за допомогою різних спільних акцій і заходів, таких як «Лісова педагогіка», що спрямована на пізнання лісу і духовне збагачення, виграє дитина, батьки, лісівники та ліс, як екологічна система, що забезпечує і збагачує життя кожної людини.

Реклама

Недарма лісівники Закарпаття та активісти активно залучають молодь до співпраці і всіляко заохочують їх. Наразі на теренах краю в шкільних лісництвах вчаться понад 400 дітей, яким треба допомагати. Головне – направляти учнів у напрямку залучення до лісівничих справ змалку, вести бесіди, презентувати флору та фауну краю й виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища. До прикладу, фахівці лісгоспів і лісництв в районах навчають школярів азам лісової справи. Ось візьмемо для прикладу Довжанський лісомисливгосп, як зразок: на території господарства діють два шкільних лісництва – на базі Лисичівського та Великодільського лісництв. Навчаються екологічному вихованню та азам лісівничої справи 70 учнів місцевих шкіл. Шкільні лісництва працюють на виділеній території, яка поділена на обходи, що закріпляються за лісівниками шкільного лісництва. Під час практичних занять учні знайомляться з лісовими породами, дізнаються, як визначити вік дерева, умови його зростання, визначають обсяг деревної маси в насадженнях, щорічний приріст деревини і інші характеристики. Працівники лісового господарства вчать хлопців користуватися спеціальними вимірювальними приладами – бусоллю, висотоміром, мірною виделкою, розбиратися в лісовпорядних матеріалах, таксаційних назвах, планах лісонасаджень. І всі ці діти, можна сподіватись, в майбутньому стануть достойною заміною досвідченим лісівникам і так само оберігатимуть ліс.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно