Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Іван Котубей: "У суді не лише карають, але й захищають"

Іван Котубей: "У суді не лише карають, але й захищають"
Багато хто вважає, що в суді розглядають лише кримінальні справи, де людей засуджують за вчинення тих чи інших кримінальних правопорушень. Тому люди бояться йти до суду. Насправді, це зовсім не так.

25 травня у Мукачівському міськрайонному суді відбулося вручення посвідчень присяжним. У залі судових засідань такі посвідчення вручили 19 жителям Мукачева та району, які від сьогодні виконуватимуть обов’язки присяжних. Саме через них здійснюватиметься правосуддя від імені народу.

ВІДЕО ДНЯ

Вручав посвідчення новообраний голова Мукачівського міськрайонного суду Котубей Іван Іванович. Інтернет-видання "PMG.ua" не могло проґавити можливість поспілкуватися з Іваном Івановичем про діяльність установи, у якій вершать правосуддя. Тим паче, що зараз в  Україні впроваджують судову реформу, яка повинна покращити роботу судів та збільшити рівень довіри суспільства до Феміди.

– Скільки років Ви працюєте у суді? Який шлях пройшли?

Реклама

– У вересні буде 9 років, як я призначений суддею Мукачівського міськрайонного суду. До того працював на різних посадах. Зокрема, в органах місцевого самоврядування, у виконавчому комітеті Мукачівської міськради на посаді начальника юридичного відділу. Ще раніше працював у органах внутрішніх справ на різних посадах: від рядового до слідчого. А взагалі трудова діяльність розпочиналася з учителя початкових класів у рідному селі Климовиця, що на Іршавщині. Вчителем я працював три роки.

– Нещодавно Вас обрали головою Мукачівського міськрайонного суду. Які плани на майбутнє?

Реклама

– Планів багато. Зараз здійснюється реформування судової системи. Це наймасштабніша реформа судової  системи в Україні за всю історію незалежності. Пов’язана вона з тим, що змінюється не лише законодавство, але й кадровий склад судів. Зараз чимало суддів не виконують свої повноваження у зв’язку із закінченням терміну, на який їх було призначено. Це, звичайно, створює навантаження на тих, які працюють. Тому основним завданням на майбутнє є зберегти той колектив у Мукачівському міськрайонному суді, який є тепер. Адже тут вершать правосуддя професіонали. У нас немає суддів, до яких були б серйозні претензії з боку громадськості. Тому хотілося б, аби і надалі цей склад суду працював. Щоб після проведення судової реформи, після кваліфікаційного оцінювання теперішній склад суду не змінився. Крім того, хочеться продовжити ту роботу, яку проводив попередній голова суду Павло Павлович Щербан. Йдеться про забезпечення доступу громадян до правосуддя, створення якнайкращих умов для того, щоб люди були впевнені, що їхні права захистять у суді, та що вони можуть довіряти суду.

– Який склад суду? Скільки працівників працює?

– Всього в суді 17 суддів. Із них 4 не здійснюють повноваження у зв’язку із закінченням терміну, на який їх було призначено. Апарат суду, а це секретарі, помічники, розпорядники, секретарі судових засідань, складається з понад 70 працівників.

Реклама
Іван Котубей: "У суді не лише карають, але й захищають"  – 01

– Чи багато молоді працює у Мукачівському міськрайонному суді?

– Колектив взагалі молодий: і суддівський, і апарату суду. До нас приходить багато працівників після закінчення вищих навчальних закладів. Колектив організований, здатний добре виконувати свою роботу.

– Чи часто до Вас на практику приходять студенти, майбутні працівники Феміди?

– Студенти полюбляють приходити до нас на практику. Зокрема, це студенти із юридичних факультетів різних вищих навчальних закладів. Найбільше з УжНУ, адже він функціонує на території області. У період практики буває по 10 студентів у нашому суді. Багато було випадків, коли люди проходили на практику, а після закінчення університету приходили через конкурс працювати у Мукачівський міськрайонний суд.

– Наскільки Мукачівський міськрайонний суд відкритий для суспільства?

– Наскільки відкритий, мені важко сказати, адже оцінювати відкритість має саме суспільство. Зі свого боку ми намагаємося робити все можливе для того, щоб показник відкритості збільшувати. Раніше судова система загалом в Україні працювала більш закрито. Зараз же судова реформа направлена на те, аби збільшити довіру громадян до суду, щоб зробити його більш відкритим. Ми покращуємо роботу зі ЗМІ. Для цього в суді запроваджено посаду прес-секретаря та обрано двох суддів спікерів, які мають спілкуватися з журналістами і доносити до них ту інформацію, яка цікавить суспільство. Крім того, судові засідання у Мукачівському міськрайонному суді відкриті, тому всі, кого цікавить те чи інше судове засідання, можуть без перешкод на нього потрапити. Звісно, крім тих засідань, які проводяться у закритому судовому режимі.

Реклама

– Як уже вплинула судова реформа на діяльність суду?

– Поки що вплинула тим, що змінилося законодавство. Багато в чому судочинство здійснюється за новою процедурою. Останні зміни більше пов’язані із системою правосуддя загалом: формування нового складу Верховного Суду України, створення окружних судів, кваліфікаційне оцінювання слуг Феміди. Поки що до суддів Мукачівського міськрайонного суду ще не дійшла черга на таке кваліфікаційне оцінювання, ми до нього тільки готуємось. Але сподіваємося, що всі судді залишаться на посадах і продовжать виконувати свої обов’язки, адже вони професіонали.

– Коли має відбутися кваліфікаційне оцінювання суддів?

– Планується найближчим часом, але поки що ні графіку проходження, ні конкретних дат немає. Після створення Верховного Суду України мають запустити і процес кваліфікаційного оцінювання суддів.

– Чимало людей  вважають суд місцем, де карають, а не де захищають їх права та інтереси. Тому бояться йти в суд. Що потрібно зробити, аби змінити цю думку?

Іван Котубей: "У суді не лише карають, але й захищають"  – 02

– Так, багато хто вважає, що в суді розглядають лише кримінальні справи, де людей засуджують за вчинення тих чи інших кримінальних правопорушень. Тому люди бояться йти до суду. Насправді, це зовсім не так. Кримінальних проваджень порівняно з іншими справами, які розглядаються, є небагато. Переважають цивільні та адміністративні справи. Особи звертаються до суду і отримують захист, відновлюють свої порушені права. Що потрібно робити, аби змінити громадську думку? Підвищувати рівень довіри, більше спілкуватися зі ЗМІ, через які доносити до суспільства інформацію про діяльність суду, покращувати доступ громадян до суду. Ми робимо і робитимемо все можливе, щоб суспільство знало, що суд – це місце, де не лише карають, але й захищають їхні права.

Реклама

– Чого не вистачає Мукачівському міськрайонному суду для кращого фукціонування?

– Звичайно, для кращого функціонування завжди щось потрібно, бо удосконалення роботи – це постійний процес. Не можна сказати, що в нашому суді все ідеально, що установа функціонує якнайкраще. Нам не вистачає приміщень. Зараз ми працюємо у двох будівлях, адже одного приміщення, у якому б можна було розмістити всіх суддів, немає. Є також проблема із залами судових засідань. Навіть у цьому приміщенні, на вулиці Льва Толстого, де працює 12 суддів, є лише 3 зали судових засідань. Тому ми змушені встановлювати черговість, графік, коли той чи інший суддя зможе розглядати справу. Це призводить до ряду відкладень справ, до затягування у розгляді справ, у зв’язку із зайнятістю зали судових засідань. Бувають випадки, коли суддя просто не може провести судове засідання, бо немає вільного приміщення. Є проблеми із місцями для утримання затриманих осіб у кримінальних провадженнях. Також не вистачає технічних засобів. У Мукачівському міськрайонному суді є всього два зали, обладнані технічними засобами для проведення відеоконференцзв’язку. Звичайно, хотілося б, аби всі зали були обладнані такою технікою, і ми намагаємося вирішити цю проблему.

– Як часто доводиться розглядати резонансні, гучні справи?

– Скажу відверто – рідко. Але останнім часом таких справ стає більше. Це пов’язано не лише з тим, що справи такі, але і з тим, що зараз суд працює більш відкрито і чимало громадян цікавляться тими чи іншими справами. Найрезонансніша справа, яку зараз розглядає суд, це справа, пов’язана із подіями 11 липня 2015 року, які відбулися у Мукачеві. Загалом, за рік розглядають кілька гучних справ. Але для нас вони усі одинакові та важливі. Тому, незважаючи на те, є суспільний інтерес чи нема, ми намагаємося розглядати кожну справу об’єктивно та прийняти законне, справедливе рішення.

– Якими головними якостями повинен володіти суддя?

– До судді є дуже багато вимог. По-перше, суддя повинен дотримуватися етичних норм поведінки, він добровільно бере на себе певні обмеження, яких повинен дотримуватися. Представник Феміди уже не може дозволити собі перебувати в тих чи інших місцях, якщо це може вплинути на його авторитет, на його об’єктивність. По-друге, суддя, звісно ж, повинен бути професіоналом: добре знати законодавство, завжди підвищувати свій професійний рівень. Судді постійно проходять навчання, відвідують семінари. Тобто, крім розгляду справ, суддя обов’язково повинен щоденно працювати над собою, над підвищенням свого авторитету, над покращенням свого професійного рівня.

– Дякую за розмову.

Реклама

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно