Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Тиждень моди» в Мукачівському держуніверситеті закінчився успішно

«Тиждень моди» в Мукачівському держуніверситеті закінчився успішно

«Тиждень моди» в Мукачівському держуніверситеті закінчився успішно
Молоді дизайнери з усіх куточків України та з-за кордону приїхали до Мукачівського державного ...

Молоді дизайнери з усіх куточків України та з-за кордону приїхали до Мукачівського державного університету на конкурс «Новий колорит-2010». Крім наших студентів, прибули до нас юні сили з різних вузів країни – Києва, Хмельницького, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Харкова, Луганська… У вихідні вони гостювали у гірському Закарпатті.

ВІДЕО ДНЯ

Конкурс «Новий колорит-2010» був частиною Тижня технологічного факультету – «Mukachevo Technological Week», який проходив у рамках святкування Дня студента в Мукачівському державному університеті.

Мета заходу – сприяння розвиткові творчого потенціалу молодих українських дизайнерів, надання їм можливостей реальних перспектив щодо дальшого професійного зростання авторів, створення планомірного обміну досвідом, знаннями і новими технологіями в сфері освіти, мистецтва, дизайну та конструювання сучасних костюмів.

Реклама

Конкурс проводився не вперше, проте тільки цього року він набув статусу міжнародного, тож до Мукачева завітали й гості з Санкт-Петербурга та сусідньої Угорщини.

Цей конкурс став запримітною подією у Мукачеві, адже не щодня ж на Закарпатті влаштовуються такі масштабні заходи. Тому дехто скептично віднісся до того, що Мукачівський державний університет зможе провести конкурс на високому рівні.

Реклама

Та варто віддати належне організаторам: з першої хвилини глядачів захопила «Модна хвиля», яка нікого не відпускала до останніх акордів показу. Атмосферу створювали як моделі, так і ведучі, які вміло підтримували настрій усіх на справді належному рівні.

Музичний супровід колекцій теж був майстерно підібраний – щоб якнайкраще відобразити специфіку дизайнерської думки.

Перед конкурсом дівчат та хлопців – моделей «муштрували» просто до знемоги, тож вони перед журі «показали себе» на 100 відсотків. Молодим довелося ледь не днювати й ночувати в актовій залі МДУ: харчування між репетиціями – що вже під руку потрапить, і знову на сцену, щоб влаштувати виступ.

Реклама

Хвилюючим був момент, коли приїхали дизайнери і почали відбирати для себе моделей. Дівчата і хлопці, оглянувши більшість колекцій, обрали ті, які були до вподоби. Але, звичайна річ, модельєри мали своє бачення – хто яку колекцію подасть. Для прикладу: ефектна колекція одягу «Красуня» розрахована на високих дівчат, тому навіть ті, хто дуже «підходив» за типажем, до неї не потрапили – «не доросли».

У перший день глядачам та суддям було представлено 69 колекцій від майже півсотні моделей. У рамках конкурсу «пройшли покази» колекцій прет-а-порте, поп-арт, дитячого одягу, конкурс однієї сукні. Виходи моделей супроводжувалися оплесками і спалахами фотокамер – глядачі і фотографи прагнули зафіксувати кожен момент цього дизайнерського дійства.

До смаку присутнім були колекції: гламурна і елегантна «Красуня», жартівливі і пухнасті «Олені», вишукане «Скіфське золото», привабливий «Патруль» і невагома яскрава «Осіння фантазія».

Якщо на сцені все йшло за планом, то за кулісами панував творчий хаос – прасувалися костюми, наносили макіяж дівчата, переодягалися, відточували кожен крок перед виходом, хвилювалися. Та тільки як чули перші ноти своєї композиції – збиралися з силами, виходили на сцену. Своїми думками після показу однієї сукні поділилася модель Іванна: «Як я виглядала? Нервувалася, посміхалася, але усмішку ніби приліпила на обличчя. Дуже важко! Треба йти в тон музиці, бо як десь зіб'єшся, то потрібно знову «ловити» акорд», а за тобою ж стежить весь зал!».

– Перший день був важким – довелося багато попрацювати, – завважила Оксана Козарь, професор, кандидат технічних наук, декан технологічного факультету МДУ, – от наступного дня учасники вже більш розслаблено виходили на сцену, веселіше працювалося. Цьому посприяв і вечір знайомств, який було влаштовано у п'ятницю. Це вже було більше свято, бо журі обрало кращих. Залишалося визначити колекцію, яка отримає Гран-прі.

Наступний день видався теж «видовищним». На подіумі глядачі побачили найкращі колекції з показаних у п'ятницю. Також присутнім продемонстрували дві великі колекції у номінації «Нове ім'я» – «На світанку» та «Хустиночка».

Гран-прі конкурсу отримала колекція зі Львова «Конотопська відьма». До слова, за шість років проведення «Тижня моди» були випадки, коли Гран-прі не присуджувалося нікому, тому організатори дуже вболівали за колекції, щоб не повторилося подібне. Та цьогоріч судді знайшли достойну колекцію – і Гран-прі поїхало до Львова.

Реклама

Бажаючі змогли купити речі з міжнародного "модного" конкурсу, адже після показів влаштувався розпродаж колекцій.

23 листопада у рамках "Тижня моди" відбувся заключний проект – «круглий стіл» за участі конкурсантів, учасників Тижня технологічного факультету МДУ, представників ректорату, влади, підприємств легкої промисловості області та журналістів.

Учасники порушили питання працевлаштування студентів, проблеми освіти й підготовки фахівців.

Варто відзначити, що велику частину роботи з організації конкурсу взяли на себе Студентський оргкомітет та Студентська рада Мукачівського державного університету.

Маріанна Савицька

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно