Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У закарпатському селі, де немає надсучасних благ цивілізації, з’явилось дещо значуще

У закарпатському селі, де немає надсучасних благ цивілізації, з’явилось дещо значуще

У закарпатському селі, де немає надсучасних благ цивілізації, з’явилось дещо значуще

На Закарпатті є чимало незнаних куточків, куди ще не ступала нога туриста або середньостатистичного закарпатця. Одним із таких місць є село Герцівці, що на Мукачівщині.

ВІДЕО ДНЯ

Цей населений пункт знаходиться за кількадесят кілометрів від Мукачева. Однак дістатись до цього села дуже важко, адже жодного громадського автосполучення між районним центром та Герцівцями немає. Тож пересічному мандрівнику доведеться спочатку зупинитись у Лісарні, а вже потім по грунтовій дорозі понад півгодини йти до цього населеного пункту. Утім, є ризик, що турист може заблукати по дорозі до Герцівців. Тому варто в першу чергу орієнтуватись по електронних стовпах та кабелях, які ніби є путівниками до цього села, – йдеться у статті газети "Панорама" у номері від 18 травня.

Є і значно легший спосіб дістатись цього села – будь-яким позашляховиком, який витримає грунтову дорогу.

Реклама

Село зустріло журналіста без будь-яких в’їзних знаків з назвою населеного пункту. Та тиша на вулицях, будинки та хрест, який помітний при вході в село, дали зрозуміти, що тут саме село Герцівці.

Хоч і здається, що це Мукачівщина, та тут нема ні мобільного зв’язку, ні швидкісного інтернету, ні інших надсучасних благ цивілізації. Утім, над будинками височіють супутникові антени, які забезпечують телевізійний зв’язок. У цьому селі є лише один клуб, один магазин, одна капличка, у якій богослужіння відправляють лише у святкові дні. Саме в таких суворих і водночас екологічно чистих умовах живуть понад 70 жителів мальовничого села Герцівці.

Реклама
У закарпатському селі, де немає надсучасних благ цивілізації, з’явилось дещо значуще – 01

І вже понад півроку тому для усіх герцівчан сталась надзвичайна подія – у селі відкрили довгоочікуваний фельдшерсько-акушерський пункт. Враховуючи ритм життя, особливості транспортного сполучення, зв’язку та віддаленість від сусідних населених пунктів, ця маленька кімната, у якій працюватиме медичний працівник, матиме таке надважливе значення.
Ніхто тут навіть не чекав, що одна з кімнат сільського клубу у важкий кризовий час стане місцем для оздоровлення селян. Адже багато хто думав, що такі заклади в районі лише закриватимуть. А тут відкрили.

Місцева мешканка Ганна Малеш каже, що на появу цієї установи герцівчани чекали не одне десятиліття: «Навіть у однієї мешканки села зберігся загальний лист-звернення від жителів села Герцівці до представників радянської влади з проханням відкрити фельдшерсько-акушерський пункт. Відтоді мало хто вірив у те, що таке можливо. І ми навіть не сподівались, що вже в Незалежній Україні, у час кризи та війни, у нашому селі відкриють ФАП».

Реклама

До відкриття необхідного для села медичного пункту герцівчан обслуговував фельдшер із села Крите Світлана Граб, яка лише один-два рази на тиждень відвідувала Герцівці. Тепер двері ФАПу для жителів села відкриваються щовівторка та щоп’ятниці.

Пані Ганна Малеш згадує перший день роботи сільської медичної установ після відкриття: «Був тут такий наплив людей. Майже усі селяни цікавились, як ми тут будемо працювати. І вже у перший день ми міряли температуру, міряли тиск. Ніби лиш півроку минуло від відкриття, але таке відчуття, що ніби цей пункт тут працював завжди».

У закарпатському селі, де немає надсучасних благ цивілізації, з’явилось дещо значуще – 02

Працівниця ФАПу каже, що цей пункт відкрився вчасно, адже, на її думку, Міністерство охорони здоров’я втілює ті медичні реформи, завдяки яким саме заклади первинної медико-санітарної допомоги стануть головними центрами лікування пацієнтів.

Вона зауважила, що у селі досить гостро відчуваються переваги програми «Доступні ліки»: «От, у нас живе 90-річна місцева мешканка, яка має легеневу патологію. Ціни на ліки просто захмарні, а на купівлю необхідних медпрепаратів доведеться витрачати левову частку і так мізерної пенсії. Тому допомога держави у безкоштовному забезпеченні ліками тут, як ніколи, доречна».

У самому ФАПі є майже усе необхідне обладнання для надання первинної допомоги. Зокрема, і стерилізатор, холодильник для зберігання вакцин, лампа UFO, рукомильник, кушетка, медикаменти для першої невідкладної допомоги, перев’язувальний матеріал, також вакцини, адже у цьому населеному пункті проживають і малі діти.

Варто зауважити, що саме завдяки відкриттю медичного пункту рівень оздоровлення герцівчан значно покращився.

Реклама

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Тетяна Юрочко у коментарі «Панорамі» зазначила, що такі медичні заклади у гірських селах мають надважливе стратегічне значення. Адже, по-перше, такі пункти є важливими для тих населених пунктів, у яких немає якісного транспортного сполучення.

Відкриття таких ФАПів – це спрощений для мешканців гірського села доступ до медицини. А якщо розглядати реформу первинної медицини в Україні, то саме відкриття таких ФАПів і сприяє втіленню в практику реформи медичних закладів первинного рівня.

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно