Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Іноземних інвесторів зацікавила природна особливість Закарпаття і вони готові вкладати в неї великі кошти

Іноземних інвесторів зацікавила природна особливість Закарпаття і вони готові вкладати в неї великі кошти

Іноземних інвесторів зацікавила природна особливість Закарпаття і вони готові вкладати в неї великі кошти

Одним із шляхів розвитку альтернативної енергетики на Закарпатті є енергія вітру. Вершини Карпат, у яких постійно вирує вітер, дають можливість найближчим гірським районам бути енергозалежними від вітру. Іноземні інвестори побачили чудові перспективи розвитку цього виду енергоджерел саме на території Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Старт вітровій енергетиці був даний 23 січня 2017 року, коли у Закарпатській облдержадміністрації відбулась зустріч між представниками турецької компанії «Enisolar Energy» та представниками обласної державної адміністрації.

Як зазначив представник компанії Святослав Жмуцький, компанія «EnisolarEnergy» проводила аналіз можливостей реалізації проекту по будівництву вітрових електростанцій та вивчила більше 20 площадок у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях (сила вітру, вимоги до ОВНС – охорона впливу навколишнього середовища, наявні обмеження та обтяження, тощо).

Реклама

За його словами вищезазначені проекти повністю реалізуються за кошти приватних іноземних інвесторів та із-за можливості виділення кредитних ліній від Європейського Банку Розвитку та Реконструкції (ЄБРР), Міжнародної фінансової корпорації (IFC) для фінансування проектів. Інвестори з Туреччини планують будівництво вітрових електростанцій потужністю 80 МВт загальною вартістю 96 мільйонів євро.

За словами іноземних гостей ділянка обиралася з огляду на середньорічну швидкість вітру, яка повинна становити 7-8 метрів за секунду.

Реклама

У травні-червні 2017 року члени територіальних громад відповідних сільських рад на території Воловецького та Свалявського районів ознайомилися, розглянули та затвердили проект детального плану території розташування вітрової електростанції з необхідною інфраструктурою.

Варто зауважити, що представник компанії «Атлас ВоловецьЕнерджи», яка зареєстрована на території Воловецького району, надає всю необхідну інформацію по проекту вітрової електростанції для територіальних органів виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Представник іноземного інвестора Святослав Жмуцький також назвав кілька переваг появи вітрових електростанцій на Закарпатті. По-перше, це екологічність, адже ВЕС не зашкодить природі Карпат. По-друге, об’єкти забезпечать енергетичну незалежність гірських районів Закарпаття. Адже в Україні взято курс на повну енергонезалежність.

Реклама

«Реалізація проекту вітрової електростанції надає можливість Закарпаттю і, зокрема, Воловецькому та Свалявському районам отримати додаткові надходження до бюджетів від плати за користування земельними ділянками, сплати податку на прибуток та ПДВ після введення ВЕС в експлуатацію. Вітрова електростанція забезпечить жителів гірських районів краю додатковими робочими місцями, а на їх території безкоштовно планують оновити транспортну інфраструктуру. До цього грандіозного міжнародного проекту також будуть залучені й працівники регіональних компаній, які братимуть участь у будівництві», – сказав Святослав Жмуцький.

При реалізації проекту з будівництва вітрової електричної станції можуть бути вирішені такі проблеми регіону, як:

• Збільшення обсягів генерації електричної енергії з відновлювальних джерел в загальній структурі виробництва та покращення режиму енергозабезпеченості району.

• Підвищення надійності електропостачання побутових та промислових споживачів району та енергозбереження за рахунок значного зменшення втрат електроенергії при передачі її в район від діючих генеруючих джерел.

Власне, «вітряки» у горах Закарпаття з’являться протягом наступних двох років.

У вітроенергетичному секторі наразі працюють понад 70 країн світу. Серед країн з найбільшими потужностями вітроенергетики – Німеччина, США, Іспанія, Індія, Китай, Данія. В США до 2020 року планується досягти 15 % виробництва електроенергії за рахунок вітру, вдосконалюються турбіни, розширюється діапазон швидкостей вітру, які можуть бути використані вітроустановками.

Євросоюз теж зацікавлений в ефективному розвитку вітрової генерації через зобов’язання перед світовим суспільством знизити викиди парникових газів. Для цього планується довести долю альтернативних джерел енергетики в 2020 році до 19%, а в 2030 році – до 34%.

Реклама

Шотландія має намір довести частку альтернативних джерел до 100%, а енергію нафти і газу експортувати. Цій невеликій країні належить уже чверть морських ВЕС Європи.
Вітер став у багатьох країнах одним з головних джерел електрики з найвищими частками технології генерації. Так, за оцінками вчених Інституту електродинаміки й Інституту відновлюваної енергетики НАНУ, наша країна має також значний вітровий потенціал для виробництва енергії з вітру.

Інститутом відновлюваної енергетики Національної академії наук України складена карта вітроенергетичного потенціалу нашої країни. Найбільш привабливими регіонами для використання енергії вітру є узбережжя Чорного та Азовського морів, гірські райони тимчасово окупованої АР Крим, територія Карпатських гір, Одеська, Херсонська та Миколаївська області.

Науковий співробітник Інституту відновлювальної енергетики НАН України Володимир Головко у розмові з журналістом «Панорами» звернув увагу на те, що вітрова енергетика в Україні розвиватиметься лише за двох умов: по-перше, має бути споживач, який і споживатиме цю електроенергію і, по-друге, має бути достатня швидкість вітру. Наразі у гірських вершинах Карпат середня швидкість вітру сягає 5,5 м/с, що є достатньою для виготовлення електроенергії.

Крім того, науковець зазначив, що у вітрової енергетики є дві важливі переваги. По-перше, це екологічність цього виду енергії. По-друге, вітрова енергетика є дешевшою за традиційну. Тож споживач може і заощаджувати на використанні електроенергії.

Керівник департаменту з операційної діяльності «Вінд Пауер ДТЕК» Андрій Журов теж звернув увагу на хороші перспективи вітчизняної вітрової енергетики: «Україна володіє хорошим вітровим потенціалом. Найбільш перспективними для розвитку наземної вітроенергетики вважаються акваторії Чорного, Азовського морів та гірські Західні регіони України. Це Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АРК Крим та Карпати. Саме в цих регіонах найвища потужність вітру. Але для того, щоб побудувати ефективну ВЕС, недостатньо вибрати крапку на мапі в одному з цих регіонів. Треба провести хоча б річний вітромоніторинг на майданчику. Також велике значення для ефективності вітроенергетичного проекту мають можливість підключення до електромережі, інфраструктура (наявність під’їзних шляхів, тощо), вибір оптимальної технології, щоб забезпечити максимально можливу генерацію для даної місцевості».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно