Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

22 вересня – День партизанської слави

22 вересня – День партизанської слави
У 1944 році на Закарпатті активізувалась збройна боротьба проти фашизму. У брезні, після загибелі хустських партизанів, численних арештів і розстрілу багатьох учасників розвідувальної партизанської...

У 1944 році на Закарпатті активізувалась збройна боротьба проти фашизму. У брезні, після загибелі хустських партизанів, численних арештів і розстрілу багатьох учасників розвідувальної партизанської групи Ференца Патокі, регентський комісар попереджав окружні і сільські нотаріати, що „поява партизанів можлива і в інших районах". На Закарпатті було оголошено надзвичайний стан. У нагадуванні до населення вказувалось, що за переховування партизанів, дезертирів, або інших втікачів, подання їм матеріальної допомоги, винуватих чекає смертна кара.

ВІДЕО ДНЯ

Незважаючи на суворі заходи окупантів, робітники, селяни, прогресивні представники інтелігенції, ризикуючи життям, були першими провідниками партизанів, допомагали їм матеріально, добровільно вступали в ряди народних месників.

Велику допомогу кадрами та озброєнням надав трудящим Закарпаття в розгортанні партизанського руху Український штаб партизанського руху /УШПР/.

Реклама

Партизанські групи і загони О.В.Тканка, Дюли Усти, І.С.Прищепи, В.П.Русина міцно закріпилися на Закарпатті, з допомогою підпільників поповнили свої ряди в серпні, вересні та жовтні 1944 року, розгорнули активну збройну боротьбу, яка поступово пере-росла в масовий партизанський рух. Свідченням цьому є утворення великих партизанських загонів і з'єднань О.В. Тканка, Д.Усти, І.С.Прищепи, В.П.Русина.

З перших годин десантування 19-21 липня 1944 року на Полонині Рівній Перечинського району у двобій з ворогом вступив партизанський загін Героя Радянського Союзу підполковника О.В.Тканка, що складався з досвідчених радянських та закарпатських партизанів, які закінчили антифашистські школи. Після десантування партизани зв'язуються з місцевими жителями, вступають з ними в контакт і організовують нові підпільні групи в селах Великоберезнянського, Перечинського, Воловецького, а потім – Мукачівського і Ужгородського районів, – залучали перевірених людей до партизанської діяльності, збирали для народних месників дані про розташування військ противника, попереджали їх про засади та облави, допомагали продуктами.

Реклама

Проводячи бойові операції проти ворога, відбиваючи атаки його каральних органів, загін поступово ставав відомим. В його ряди вливалися закарпатські патріоти, що давало можливість завдавати від-чутних ударів по фашистах.

Партизани частіше роблять диверсії на залізниці Ужгород - Перечин, Перечин - Волосянка, підривають поїзди, знищують склади боєприпасів і фуражу. Успішною операцією народних месників був напад на табір для інтернованих у селі Тур'ї Поляні й зайняв його, партизани роззброїли охорону табору, забрали майно і випустили більше 200 інтернованих.

За час діяльності в тилу ворога з'єднання О.В.Тканка знищило близько тисячі ворожих солдатів і офіцерів, підірвало кілька військових ешелонів, захопило значні трофеї.

Реклама

З серпня 1944 року на території Іршавського району активну діяльність розгорнув партизанський загін Дюли Усти та І. С. Прищепи, надісланий Українським штабом партизанського руху. Немало бойових операцій він провів і в Берегівському, Виноградівському та Хустському районах.

У Мукачівському і Свалявському районах у вересні - жовтні 1944 року активні бойові операції розгорнув загін В.П.Русина, який, зв'язавшись з місцевими підпільниками, швидко зростав.

За час діяльності в тилу ворога партизани загону В.П.Русина знищили декілька сотень ворожих солдатів і офіцерів, підірвали ешелон з боєприпасами, захопили чималі трофеї.

Таким чином, влітку і восени 1944 року за активної допомоги Українського штабу партизанського руху територія Закарпаття від Нижнього Бистрого Хустського району до с. Волосянки Великоберезнянського району була охоплена полум'ям партизанської війни. Партизанські загони і з'єднання надали значну допомогу наступаючим частинам Червоної Армії у визволенні Закарпаття від фашистського гніту.

Віктор Кречковський

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно