Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

«Білий палац» в центрі Мукачева

«Білий палац» в центрі Мукачева
Інтернет-видання "Панорама Мукачева" продовжує цикл матеріалів про історичні пам’ятки Мукачева. Сьогодні, ми Вам повідаємо про колишню резеденцію Ференца Ракоці ІІ - "Білий палац", який майоріє в...

Інтернет-видання "Панорама Мукачева" продовжує цикл матеріалів про історичні пам’ятки Мукачева. Сьогодні, ми Вам повідаємо про колишню резеденцію Ференца Ракоці ІІ - "Білий палац", який майоріє в центрі нашого міста.

ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні Мукачево – велике європейське місто, в якому вдалося зберегти і відновити у первісному вигляді будівлю ратуші, театру та інших об'єктів споруджених наприкінці позаминулого, початку минулого століття. Тут збережено архітектурну спадщину Австро-Угорщини, де витає дух Габсбургів та "застигла мелодія" витонченої готики з грайливим бароко.

Серед знаменитих архітектурно-історичних пам’яток Мукачева значний інтерес, безумовно, викликає двоповерховий будинок у ансамблі старовинних споруд нинішньої площі Миру. З давніх-давен він увійшов в біографію міста під романтичною назвою «Білий палац».

Реклама

Кілька років томі реставратори, відновлюючи первозданний вигляд споруди, змушені були зняти навколо палацу досить глибокий шар ґрунту. Колись сходинки його парадного входу вели вгору, сьогодні, щоб підійти до темних, увінчаних старовинною геральдикою дверей палацу, треба спуститись кількома сходинками вниз, немовби в історичну давнину минулих віків.

Палац було споруджено у другій половині ХVІІ століття трансільванськими князями династії Ракоці і до 1711 року служив їм міською резиденцією. Після придушення визвольної війни 1703-1711 років, якою керував Ференц Ракоці ІІ, палац спочатку переходить у власність імператора Австрії, а потім, в 1728 році, передається разом з величезними земельними угіддями в подарунок німецькому графу Шенборну-Бухгейму.

Реклама

“Білий палац” був місцем урочистих прийомів знаті й іноземних послів. Значно пізніше, в 1747 році, одноповерхова споруда була перебудована і значно розширена за проектом відомого німецького архітектора Йоганна-Бальтазара Неймана. Це була досить складна реконструкція. Необхідно було використати старі елементи споруд, добудувати новий корпус з дотриманням архітектурних пропорцій і симетрії.

“Білий палац” є цінним пам’ятником палацової архітектури ХVІІ-ХVІІІ століть і взятий під охорону держави.

В більш пізній період у палаці розміщалася експозиція Мукачівського краєзнавчого музею, заснованого відомим закарпатським археологом Тивадором Легоцьким. Там була і канцелярія графа Шенборна, де працював юристом Легоцький.

Реклама

Деякий час після Великої вітчизняної війни у стінах палацу розміщувався штаб військового з’єднання Радянської Армії, потім тут містилася одна з середніх шкіл міста.

Тепер господарями цього затишного палацу є обдаровані діти – з 1979 року тут відкрито першу на Закарпатті дитячу художню школу.

Коротка інформація про школу та Міхая Мункачі

У 1969 р. на його фасаді було встановлено меморіальну дошку засновника реалістичної школи угорського живопису ХІХ ст. Міхая Мункачі (1844-1900 рр.).

Відомий майбутній Почесний громадянин Мукачева – художник Міхай Мункачі народився 20 лютого 1844 року в Мукачеві. Його пензлю належать знакові твори, що ознаменували започаткування реалізму в угорському живописі: картини «Голгофа» (1884), «Христос перед Пилатом» (1881), пейзажі «Таємнича вулиця», «Прихід угорців на свою батьківщину». Він також є автором розпису купола Віденського історичного музею.

Полотна Мункачі пройняті суворою правдою, їм властиві глибокий драматизм, що особливо підкреслюється контрастністю темних і світлих фарб, та гострота психологічної характеристики образів.

Творчість Мункачі мала значний вплив на розвиток реалістичного живопису в Угорщині.

Реклама

Таким був один з перших громадян нашого міста, пам'ятник якому стоїть в центрі Мукачева.

1880 р. художника обрано почесним громадянином міста. У музеї представлена значна частина його творів, зібрані документальні матеріали, фотокопії рукописів та листів.

Художня школа створена наказом Міністерства культури України 7 серпня 1979 року. У квітні 1994 року, до 150-річчя з дня народження Міхая Мункачі та дня 15-річчя ДХШ, їй присвоєно ім'я Міхая Мункачі. Школа створена з ініціативи першого її директора – Василя Михайловича Цібере і видатного художника Василя Васильовича Бурча.

Вихованці беруть участь у всеукраїнських, обласних і міжнародних різноманітних конкурсах образотворчого мистецтва. На Всеукраїнському конкурсі навчальних програм для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів системи Міністерства культури і туризму України викладачі художньої школи отримали ІІ місце по Україні у всіх номінаціях.

Ця «художка» користується любов'ю і авторитетом у мешканців міста Мукачево. У ній обладнаний і вдосконалюється музей Мункачі. Атмосфера художньої школи налаштована на академічне навчання образотворчому мистецтву, підготовку учнів до вступу у вищі художні навчальні заклади.

Міська влада надає можливість обдарованим дітям приймати участь в зимових пленерах в сан. «Карпати», а також їм призначається щомісячна стипендія.

У жовтні 2009 року ДХШ ім. М. Мункачі відзначила 30-річний ювілей з дня заснування.

Реклама

Іван Білак

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно