Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Мукачівщині функціонує 71 загальноосвітній навчальний заклад

На Мукачівщині функціонує 71 загальноосвітній навчальний заклад

На Мукачівщині функціонує 71 загальноосвітній навчальний заклад
1 вересня – розпочався новий навчальний рік, День знань, визначення перспектив на майбутнє. Дітям, студентській молоді – радість, для держави – відповідальні завдання в розвитку освіти і науки, у...

1 вересня – розпочався новий навчальний рік, День знань, визначення перспектив на майбутнє. Дітям, студентській молоді – радість, для держави – відповідальні завдання в розвитку освіти і науки, у зміцненні матеріально-технічної бази всіх без винятку навчальних закладів, а ще – соціальний захист носіїв доброго, розумного, вічного, а ще – подумати треба – і зробити все можливе, щоб нинішні маленькі громадяни в майбутньому мали реальні шляхи в життя, а студенти вузів, технікумів, коледжів – були забезпечені роботою, могли займатися наукою, працювали в усіх галузях народного господарства для себе, родин, держави.

ВІДЕО ДНЯ

Саме про це йшлося 1 вересня – на початку навчального року в школах і вищих навчальних закладах України – в нашому краї, у Мукачеві й селах та селищах Мукачівщини.

У нашому районі початкові нового навчального року передувала традиційна серпнева конференція освітян району. На ній розглянуто чимало проблемних питань розвитку освіти на Мукачівщині.

Реклама

Педагоги Мукачівщини готові й надалі якісно сіяти добре, розумне, вічне.

Зазвичай, на головну конференцію освітян Мукачівщини з'їхалися з усіх сіл і селищ району директори шкіл, їх заступники, завідуючі дошкільних навчальних закладів, вчителі, вихователі, керівники райдержадміністрації та районної ради, служб, а ще – господарники, представники обласних організацій, які причетні до розвитку освіти й науки.

Реклама

З доповіддю про розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти на Мукачівщині та про завдання на новий 2010-2011 навчальний рік виступив начальник відділу освіти райдержадміністрацїі Олександр Товт.

Він наголосив, що відділ освіти райдержадміністрації, навчальні заклади та установи провели ефективну роботу з виконання положень Конституції України, Законів нашої держави «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» та «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні», Програми діяльності Кабінету Міністрів України, спрямованих на дальший розвиток освітньої галузі, створення умов для забезпечення молоді рівного доступу до якісної освіти.

Створенню умов для того таки рівного доступу до якісної освіти сприяло розв'язання комплексу питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення, формування мережі навчальних закладів, відповідно до запитів населення, осучаснення змісту освіти, впровадження інформаційних та комунікаційних технологій навчання.

Реклама

Відбулося суттєве поліпшення фінансування освітньої галузі з державного та місцевих бюджетів, а це сприяло впровадженню програмно-цільового підходу в розв'язанні визначених завдань.

Загальний обсяг бюджетних призначень району в галузі освіти у 2009 році становив 72592149 грн., на 2010 рік виділено 91471800 грн.

Спостерігається позитивна тенденція для охоплення дітей дошкільним вихованням. Зокрема, мережа дошкільних груп збільшилася на 7 позицій і в 136 групах виховується 2963 дітей, що на 138 осіб більше як у 2009 р.

У зв'язку з внесенням змін до Закону України про дошкільну освіту щодо запровадження обов'язкової дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку перед відділом освіти та органами місцевого самоврядування постає ряд складних питань по забезпеченню 100% охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою.

Нині в районі функціонує 71 загальноосвітній навчальний заклад, тут навчаються 11547 учнів.

В районі здійснюються заходи з впровадження профільного навчання.

Резервом підвищення якості і доступності освіти є її інформатизація – в рамках програми інформатизації та комп'ютеризації навчальних закладів. Комп'ютеризовано всі загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів та загальноосвітні школи І-ІІ ступенів, а також передано для управлінської діяльності 16 комп'ютерів у школи І ступеня. 33 школи та Залужанський МНВК мають доступ до мережі Інтернет.

Реклама

Вживаються заходи для створення умов на отримання якісних освітніх послуг у сфері позашкільної освіти. Збільшено кількість годин у районному центрі дитячої та юнацької творчості у с. Великі Лучки.

Першочергові завдання, що постають у 2010-2011 навчальному році перед відділом освіти, навчальними закладами, громадськістю, визначені Указом Президента України від 20 березня 2008 року № 244/2008 «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні» та в змінах до Законів України «Про загальну середню освіту» про дошкільну освіту, внесеними 6 липня 2010 року.

Аналітично виступив на конференції освітян голова Мукачівської райдержадміністрації Василь Лазар. Він проаналізував роботу великого загону педагогів усіх рівнів, зосередив увагу на нерозв'язаних завданнях, наголосив, що райдержадміністрація робить усе можливе, а ще, як мовиться, і неможливе, щоб у всіх селах і селищах освіта була на першому плані, бо саме від рівня знань нинішньої шкільної молоді залежить майбутнє не лише кожної особистості, а й району, краю, загалом – держави. Василь Іванович підкреслив: освіта в районі постійно буде в центрі уваги владних структур, господарських органів.

Голова районної ради Іван Михайло, педагоги Надія Алмашій з Яблунева, Надія Габовда з Великих Лучок, Тетяна Мироненко з Кольчина, Мирослав Плеша з Залужжя та інші об'єктивно проаналізували стан розвитку освіти й матеріально-технічної бази навчальних закладів, внесли чимало слушних пропозицій щодо повсюдного підвищення якості навчання.

Справді – це була рада педагогів й керівників владних та господарських структур. Ніхто не залишався байдужим до проблем освіти і майбутнього Мукачівщини, Закарпаття, України. Саме на основі державних документів, висловлених у доповіді й виступах, пропозицій, спрямованих на дальший розвиток освіти в новому навчальному році й наступних роках, – конференція ухвалила рішення.

Вважати основним завданням відділу освіти, навчальних закладів та установ освіти підвищення якості навчання та забезпечення рівного доступу до неї; вжиття комплексу заходів щодо соціальної підтримки вчителів; підвищення престижу педагогічної праці та її суспільного визнання.

Треба підвищити відповідальність керівників навчальних закладів за створення безпечних для здоров'я умов перебування, виховання та навчання дітей, учнівської молоді в школах Мукачівщини.

Реклама

Завершити підготовку навчальних закладів до нового навчального року та осінньо-зимового періоду. Вжити заходів щодо запровадження енергозберігаючих технологій, забезпечення належного водопостачання, встановлення нових опалювальних систем.

Продовжити роботу з формування оптимальної мережі дошкільних, загально-освітніх та позашкільних навчальних закладів й розвитку їх матеріально-технічної і навчально-матеріальної бази.

Вжити заходів для створення умов для обов'язкового охоплення дітей п'ятирічного віку дошкільною освітою, забезпечити проведення роз'яснюючої роботи серед батьків щодо обов'язковості дошкільної освіти для дітей старшого шкільного віку та можливих форм її здобуття.

Забезпечити охоплення учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів профільним навчанням, у тому числі – й на базі МНВК. Вжити конкретних практичних заходів для створення та функціонування освітніх округів.

Продовжити роботу з впровадження у навчальний процес у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин факультативних занять та вивчення окремих предметів українською мовою.

Вжити заходів щодо модернізації навчально-матеріальної бази дошкільних, загально-освітніх, позашкільних навчальних закладів з метою створення умов для інтегрованого навчання в них дітей з обмеженими можливостями, впроваджувати інклюзивне навчання для цієї категорії учнів.

Забезпечити роботу районної психолого-медико-педагогічної консультації для створення системної корекційно-розвиткової роботи з дітьми-інвалідами з важкими порушеннями розвитку організму, консультаційно-методичної допомоги батькам. Активізувати роботу психологічної служби району шляхом поліпшення психологічного супроводу учнів загальноосвітніх навчальних закладів, спрямування її діяльності на підготовку дітей до самостійного життя, вибору профілю навчання, підтримку дітей вразливих категорій, посилення ролі превентивної та корекційної роботи як з учнями, так і з членами їх родин.

Реклама

Забезпечити організацію регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників до місць навчання роботи і проживання.

Продовжити роботу по забезпеченню загальноосвітніх навчальних закладів сучасними технічними засобами, комп'ютерною технікою й телекомунікаційними засобами, підключення до мережі Інтернету. Впроваджувати інформаційно-комунікаційні технології у навчальний процес та управління освітніми процесами.

Вжити заходів щодо повного охоплення харчуванням учнів 1-4 класів: забезпечувати постійний контроль за якістю та дотриманням норм харчування учнів.

Забезпечити подальшу реалізацію програми «Вчитель». Посилити роботу щодо утвердження високого соціального статусу педагога в суспільстві шляхом запровадження премій, інших видів морального та матеріального заохочення кращим працівникам; вжити заходів щодо поліпшення організації передплати на періодичні освітянські видання.

Забезпечити подальшу реалізацію районних освітніх цільових програм проведення у 2011 році зовнішнього незалежного оцінювання досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти 2011 року та попередніх років, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів.

Провести через засоби масової інформації роз'яснювальну роботу серед громадськості щодо порядку проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Забезпечити виконання заходів відділу освіти на 2010-2011 роки з питань роботи з обдарованою молоддю.

Реклама

Виховну роботу спрямувати на вивчення історичної та культурної спадщини, поваги до державних символів і формування високих морально-духовних цінностей учнів.

Забезпечити подальший розвиток учнівського самоврядування.

Спільно з органами внутрішніх справ, службою у справах неповнолітніх, місцевими радами, громадськістю постійно здійснювати контроль за дотриманням законодавства, спрямованого на профілактику прав-порушень та бездоглядності серед учнів, які виховуються у неблагополучних сім'ях.

Активізувати фізкультурно-оздоровчу та спортивно-масову роботу. Здійснити заходи із облаштування спортивних залів, майданчиків, ефективно використовувати їх для позаурочної гурткової роботи з дітьми.

Забезпечувати проходження щорічного медичного обстеження школярів, створювати умови для збереження та зміцнення здоров'я учнів у навчальних закладах області, їх належного фізичного розвитку. Вжити заходів для поліпшення та зміцнення навчально-спортивних баз у навчальних закладах.

Керівникам дошкільних навчальних закладів:

Забезпечити охоплення різними формами дошкільної освіти 75 відсотків дітей відповідного віку.

Реклама

Впроваджувати у навчально-виховний процес Державну базову програму з дошкільної освіти «Я у Світі».

Забезпечити повне охоплення дітей 5-річного віку дошкільним вихованням.

Забезпечити створення умов для функціонування груп з короткотривалим перебуванням дітей.

Забезпечити в дошкільних навчальних закладах роботу, спрямовану на збалансований розвиток особистості, зміцнення родинного виховання, організацію соціально-педагогічного патронату сімей.

Керівникам загальноосвітніх навчальних закладів:

роботу педагогічних колективів в новому навчальному році спрямувати на забезпечення кожній дитині рівного доступу до якісної освіти; посилити контроль за об'єктивністю оцінювання навчальних досягнень учнів та визначенням претендентів на нагородження медалями; домогтися дотримання єдиних вимог до усного і писемного мовлення учнів та загальних критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти.

Створити належні умови для поступової адаптації учнів 5 класу до особливостей навчання в школі другого ступеня. Активізувати роботу шкільних психологів.

Реклама

Вжити заходів щодо забезпечення організованого переходу учнів 10-го класу на новий зміст навчання.

Забезпечити роботу з виконання конституційних вимог щодо обов'язко­вості повної загальної середньої освіти і положень інструкції з обліку дітей і підліт­ків шкільного віку в Україні, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 12 квітня 2000 року № 646.

Створити безпечні умови для навчання, фізичного розвитку, формування здорового способу життя, запобігання негативним проявам серед учнівської молоді, дитячої бездоглядності, безпритульності та підліткової злочинності.

Створити умови для організації поглибленого вивчення окремих предме­тів, розширити мережу профільних класів з урахуванням здібностей і нахилів учнів.

Провести необхідну роботу з підготовки школярів до зовнішнього незале­жного оцінювання навчальних досягнень випускників.

Методичну роботу в школі спрямувати на розвиток творчого потенціалу, підвищення фахового рівня, реалізацію можливостей творчого зростання педагогічного колективу.

Районному методичному кабінету:

Реклама

вжити заходів щодо організації навчання педагогічних працівників та керівників навчальних закладів комп'ютерної грамотності, стажування з питань застосування сучасних інформаційних технологій в навчальному процесі. Забезпечити створення картотеки та відеотеки педагогічного досвіду, започаткувати Книгу педагогічної слави району.

На основі критеріїв оцінювання якості навчального процесу здійснювати моніторинг ефективності діяльності навчальних закладів та визначати їх рейтинг.

Забезпечити централізоване постачання програмно-методичних матеріа­лів, навчальної літератури, затвердженої МОН України, до навчальних закладів.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно