Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Потрібно перестати займатись політиканством», – Василь Петьовка прокоментував ситуацію щодо питання будівництва міні-ГЕС

«Потрібно перестати займатись політиканством», – Василь Петьовка прокоментував ситуацію щодо питання будівництва міні-ГЕС

У заяві народного депутата Василя Петьовки йдеться наступне: «У питаннях будівництва міні-ГЕС  не повинно бути жодної політики чи піару політичних партій. Питання спорудження малих гідроелектростанцій повинні вирішуватися виключно громадами та їх жителями, адже це – виключно їх компетенція і зважене рішення.   

ВІДЕО ДНЯ

Наразі інвестори пропонують спорудження міні-ГЕС за європейськими технологіями. Для цього відвозять представників  громад до країн  Європи – Австрії, Італії, Швейцарії, а не до Уралу. У європейських країнах представники громад Закарпаття мають можливість наочно переконатися у роботі малих гідроелектростанцій та побачити, як вони діють.

Науковці, які понад 30 років вивчають питання раціональності розміщення ГЕС, і добре знайомі в цих питаннях з досвідом Австрії та інших європейських країн, кажуть: третина потенціалу гірських річок, який має держава, зосереджена у Закарпатській області. Якби з цього усього потенціалу область опанувала хоча б 15 %, то  всі потреби  краю в електроенергії були б забезпеченими.  

Реклама

Тож, очевидно, що ті громади, які не словом, а ділом рухаються до Європи, і  бачать своє майбутнє саме там, та дозволили будівництво малих гідроелектростанцій за європейськими технологіями у своїх населених пунктах,  відчувають переваги.  Громади сіл Лопухова, Красної – Тячівського району, Тур’я-Поляни – Перечинського, Костилівки – Рахівського району, Нижнього Бистрого – Хустського району, побачили позитив від співпраці з європейськими інвесторами.

Готові до розвитку своїх населених пунктів і представники інших громад, які вирішили співпрацювати з європейцями. Йдеться про суттєві надходження до місцевих бюджетів, підтримку у розвитку інфраструктури,  побудову доріг, соціальних об’єктів, будівництво дамб, що дозволяє захистися від руйнівних паводків, від яких постійно страждають населені пункти гірських регіонів. До слова, за  останні 5 років протипаводкова програма «Тиса» державою не фінансується, і щоразу після танення снігів чи дощів населені пункти Закарпаття зазнають чималих збитків. У тих селах, де інвестори побудували дамби – ситуація інша. Жителі населених пунктів, де наразі успішно працюють міні-ГЕС, переконалися, що флора і фауна  не зазнали жодних  змін.

Реклама

Щодо власне будівництва міні-ГЕС: то не впливав, і жодним чином не впливаю на думку тієї чи іншої громади. Радив би й іншим політичним силам чи партіям не займатися політиканством. Громади, в тому числі і Тячівського та інших районів Закарпатської області, повинні самостійно ухвалювати рішення у всіх питаннях, які  стосуються їхнього життя та розвитку.  Глибоко переконаний, що в перспективі Україна стане повноправним членом Євросоюзу. Можливо нам, українцям, варто перестати сидіти,  склавши руки, займаючись порожнім політиканством, а переймати та наслідувати кращий та сучасний європейський  досвід, втілюючи його в життя і у нас».

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно