Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Європейська бібліотека у закарпатському місті

Європейська бібліотека у закарпатському місті

Не кожне закарпатське місто похвалиться маленькою, але затишною та цікавою бібліотекою. Місто Виноградів має таку книгозбірню, бібліотечний фонд якої містить понад 80 тисяч книг українською, російською та угорською мовами. А сама бібліотека займається просвітництвом населення не лише у питаннях літератури чи культури, але й в питаннях прав людини та свідомості громадян.

ВІДЕО ДНЯ

Завідувач Виноградівської районної бібліотеки Катерина Вашкеба у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» зауважила, що бібліотеки, як комунальні установи, не можуть брати участі у ґрантових проектах. Тому з цією метою була створена Спілка угорськомовних бібліотекарів Закарпаття. Пані Катерина Вашкеба є  заступником голови цієї спілки.

За її словами, ця спілка була учасником кількох ґрантових проектів. Зокрема, у 2015 році за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні бібліотекарі роз’яснювали місцевому населенню нюанси нового Закону про вибори до органів місцевого самоврядування. Адже тоді вся Україна обирала нові органи місцевого самоврядування. Та після виборів в рамках європейського ґрантового проекту бібліотекарі проводили заходи, які популяризовують та розповідають про реформу децентралізації.  Також нещодавно був проект "Сільським громадам – правова допомога", завдяки якому жителям сіл надавались юридичні консультації.

Реклама

Не менш важливою є робота з населенням і в плані поширення інформації про європейські цінності, про євроінтеграцію України і т.д. Так, нещодавно як і в Закарпатській обласній бібліотеці, так і у Виноградівській районній бібліотеці проводився Фестиваль європейського кіно, в рамках якого були показані три стрічки виробництва країн Європейського Союзу. Крім того проводяться різноманітні заходи, присвячені європейським країнам та євроінтеграції України загалом.

Однак бібліотека – це серце культури для усіх жителів міста та району. Зокрема, і для представників національної меншини. Так, у Виноградівській районній бібліотеці створений сектор угорськомовної літератури, у якому є чималий фонд літератури для етнічних угорців. "Напроти нашої бібліотеки є угорськомовна школа, з якою ми активно співпрацюємо і надаємо їй необхідну літературу. Тому етнічні угорці є частими гостями нашої книгозбірні", – зауважила Катерина Вашкеба.

Реклама

Співрозмовниця під час бесіди з журналістом інтернет-видання «PMG.ua» зауважила, що завдяки ґрантовим проектам європейських країн проводиться комп’ютеризація сільських бібліотек Виноградівщини, осучаснення матеріального забезпечення закладів, зокрема, забезпечення новими меблями. Крім того, поповнюється книжковий фонд книгозбірні.

Експерт, голова правління Благодійного Фонду«Центр громадських ініціатив» Андрій Вишняк у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» зазначив, що сучасні бібліотеки мають бути інформаційними центрами в громадах, де кожен мешканець може отримати будь-яку інформацію: "У країнах Європи вони відіграють не лише роль книгосховищ, але є й довідковими службами та культурно-розважальними центрами. А для туристів вони можуть слугувати, як фіксовані туристично-інформаційні центри, де мандрівник зможе отримати будь-яку інформацію про місто чи село, яке відвідує".

Загалом, на його думку, ґрантова підтримка відіграє важливу роль в розвитку бібліотек, адже завдяки таким проектам книгозбірні модернізуються, осучаснюються, створюється креативне середовище в громаді.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно