Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок

Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок

Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок

Україна майже впритул наблизилася до Європи, про що свідчить Проект розвитку ООН/ЄС "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Ця програма не один рік допомагає долати труднощі не лише в містах, а і в маленьких селах. Одним із таких прикладів є село Березово, що знаходиться в Хустському районі. Ніхто б і не міг подумати, що таке маловідоме село зможе отримати європейську підтримку. Громада села зуміла виграти конкурс у проекті і отримати фінансову підтримку для реконструкції системи теплопостачання та часткової заміни вікон дошкільного навчального закладу.

ВІДЕО ДНЯ

Як розповів голова сільської ради, Богдан Біляк, загальна сума витрат складала 442072 гривні. 65% від загальної вартості було виділено ПРООН/ЄС, 30% - кошти сільської ради, 5% – внески населення села.

Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок – 01
Реклама

"Цей проект не співпрацює з органами влади, а тільки з громадськими організаціями, – наголосив Михайло Калинич, секретар організації "Майбутнє Березова", – Тому у кінці 2014 року була створена наша громадська організація, яка функціонує й досі. Ця організація має свою історію успіху. Завдяки її засновникам та директору дошкільного навчального закладу, було розроблено детальний план проекту реконструкції системи опалення, заміни вікон та дверей у Березівському дитсадку”.

"Завдяки цьому проекту було зроблено демонтаж опалювальних грубок, добудова котельні, встановлено універсальний твердопаливний котел, влаштування радіаторних систем опалення приміщень ДНЗ та кухонного блоку, замінено дерев’яні вікна та вхідні двері на металопластикові", – розповіла директор садочка Олена Фізер.

Реклама
Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок – 02

Незважаючи на ремонтні роботи, функціонування садочка не припинялося. "Було дуже важко, – згадує Олена Іванівна, – коли роботи проводилися в приміщенні, то ми більше часу проводили на дворі, і навпаки". Більшу частину робіт працівники намагалися виконувати у вихідні.

Сам проект було заплановано зробити з вересня по 15 грудня 2015 року. Але за словами директора закладу, вони встигли виконати план раніше. І вже з 1 грудня розпочали опалення в котельні. Виконаною роботою задоволені не лише працівники, але і батьки, адже їхнім дітям тепер взимку завжди тепло.

Реклама
Комфорт для дітей: як завдяки європейській підтримці на Хустщині оновили дитячий садок – 03

Цей проект наштовхнув Олену Іванівну на інші позитивні зміни. В майбутньому планується звести другий поверх, адже садочку і його дітям не вистачає актового залу. Крім того, ПРООН/ЄС надихнув і громадську організацію "Майбутнє Березова". Минулого року було організовано упорядкування дороги в селі - завезли гравій. Активну участь брали і жителі села. В подальших планах - будівництво спортивного і дитячого майданчиків. Про вже виконаний проект ніхто також не забуває. Як говорить Михайло Калинич: "Керівники ПРООН контролюють діяльність громади і завжди перевіряють чи все зроблене функціонує. Тому вони уважно стежать за результатами проекту та подальшою роботою закладу, оновленого за європейської підтримки".

Експерт Асоціації міст України Олег Лукша у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначив, що завдяки цим проектам не лише покращується стан об’єктів інфраструктури громади, але й допомагає розвивати громадську активність місцевих жителів: “Однією з вимог участі у проекті є створення громадської організації, а також конкретне складання проекту. Завдяки роботі у таких транскордонних проектах, як “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, селяни мають змогу працювати активніше в громадському житті, розвивати проектне мислення та покращувати благоустрій населеного пункту”.

Тож європейські програми не лише допомагають розвивати малі громади, але й підвищують рівень громадської свідомості та активності населення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно