Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді відомі політики та експерти розповіли бізнесменам про важливі реформи

В Ужгороді відомі політики та експерти розповіли бізнесменам про важливі реформи

Учора, 12 липня, в Ужгороді відбулась зустріч бізнесу з народними депутатами України та провідними експертами на підтримку економічних реформ. Ця подія відбулась у межах Проекту, який реалізується Громадянською Платформою «Нова країна» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

Під час зустрічі представники закарпатського бізнесу мали змогу поспілкуватись з відомими громадськими діячами та політиками. Серед них, співзасновник Громадянської Платформи Нова Країна Валерій Пекар; підприємець, член Ради конкурентоспроможності Львова Ярослав Рущишин; навігатор проекту «Експортна стратегія України» Олеся Залуська; екс-заступник начальника Патрульної поліції України Сергій Блажевич; народні депутати Вікторія Пташник, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм та інші.

Співзасновник Громадянської Платформи Нова Країна Валерій Пекар під час зустрічі зауважив, що шляхом до розвитку України є економічна свобода. “Подивіться на рейтинг, який склав американський дослідницький інститут «Heritage Foundation», у якому наведений список 10 найважливіших цінностей та свобод, які формують економіку кожної країни. Це свобода бізнесу, свобода торгівлі, податкова свобода (низькі податки), державні витрати, грошова свобода (високі доходи), свобода інвестицій, фінансова свобода, захист прав власності (справедливий суд), свобода від корупції (низький рівень корупції), свобода трудових стосунків. На жаль, Україна у цьому рейтингу найнижча у Європі і перебуває на 166 місці. Адже тут не діють принципи і цінності економічної свободи. Однак, так довго тривати не може. Україна виборола політичну свободу. А ті, хто виборов політичну, можуть отримати і економічну свободу. У світі часто буває так, що економічну свободу дають, а політичну не дають (як, наприклад, у Китаї). У нас – усе навпаки."

Реклама
В Ужгороді відомі політики та експерти розповіли бізнесменам про важливі реформи – 01

Валерій Пекар вважає, що шляхом до економічної свободи і, відповідно розвитку України є проведені реформи. І саме з метою поширення інформації про реформи, почути думку активних підприємців і проводиться ця зустріч. “Лише 15% суспільства, який є його активним прошарком, прагне реформ. Пасивна більшість, яка складає 85 % людей, не хочуть реформ. Серед активних людей є і бізнесмени, які формують економіку країни.  Аактивна меншість визначає напрямок. Ми з вами – і є ця активна меншість, - звернувся до підприємців Валерій Пекар.  – Це ненормально, коли основними замовниками реформ в Україні є Посольство США і Представництво Європейського союзу є замовниками реформ в Україні. А що робить український бізнес? Яка його роль у впровадженні реформ? Адже вони, в першу чергу потрібні бізнесу і звичайним українцям. Навіть у Києві український бізнес відчуває себе відірваним. Нікого, на жаль, не хвилює, що турбує представників вітчизняного бізнесу. Ви всі бізнесмени і добре знаєте: якщо немає попиту – не буде й пропозицій. Поки ми не народимо попит, ніхто нічого не буде робити. Бізнес має підтримати необхідні реформи. Саме з цією метою ми і прийшли сюди: почути Вашу думку, обмінятись досвідом. Щоб збільшувалась кількість активного населення, яким потрібні реформи і свободи. Щоб долею країни переймались саме ми”.

Реклама

Одним із шляхів до здобуття економічної свободи є успішна боротьба з корупцією. Саме на цьому під час зустрічі звернула увагу народний депутат України, «єврооптиміст» Світлана Заліщук. “Фундаментом для будь-якого економічного прориву є боротьба з корупцією. Поки ми не вичистимо країну від зловживання владою, поки тут не діятимуть чисті правила, до тих пір ми матимемо економічні проблеми. На мою думку, є три речі, які у межах боротьби з корупцією допоможуть досягти економічної свободи. По-перше, це антикорупційні суди, які нині проводять безпрецедентні розслідування. На жаль, проти них йде колосальна дискредитація. Тому їх варто підтримати. По-друге, це створення антикорупційного суду – відкритого органу. Ми лобіюємо Закон про антикорупційний суд. По-третє – це нове виборче законодавство, де є відкриті списки та обмеження політичної телевізійної реклами”.

В Ужгороді відомі політики та експерти розповіли бізнесменам про важливі реформи – 02

Ще одним шляхом досягнення економічної свободи та поступового розвитку є експорт. Як зазначила у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» навігатор проекту «Експортна стратегія України» Олеся Залуська, саме експорт може стати одним із локомотивів економічного розвитку України: “Ми хочемо, щоб наша економіка росла швидше, ніж, як зараз, 2-3% у рік. Якщо ми подивимось на складову ВВП, то експорт складає вагому його частину - 43-50% у рік. Тобто ми розуміємо, наскільки наші закордонні продажі впливають на ріст ВВП. А ми знаємо, що зовнішні ринки є більш стабільними, ніж наш внутрішній ринок. Щоб якнайшвидше вийти зі складної економічної ситуації, розвиватись швидше, нам треба торгувати дуже агресивно і мати проактивну наступальну політику. Нас агресивно і зухвало викинула Росія зі свого ринку. Тому ми потрохи знаходимо інші ринки. Так, українській продукції відкрив двері Європейський Союз. Але, для того, щоб відповідати європейському рівню, нам треба суттєво покращувати виробництво. Насамперед, підвищувати рівень якості виробництва продукції, її сертифікакції і т.д. Зараз у структурі експорту з України ЄС складає понад 37%. Європейський Союз – це великий ринок, 28 успішних країн з розвиненою економікою і економічною свободою. Для нас це і, водночас, близький, традиційний ринок, який зрозумілий, на відміну від Індії та Китаю, де є мовні, транспортні, культурні та інші бар’єри. Ми розташовані поруч, дуже близько. Європейські компанії вже “обліпили” західний кордон України власними підприємствами. Враховуючи усі ці фактори, варто розширювати експорт до країн ЄС. Адже працювати згідно європейських стандартів – це піднімати рівень якості української продукції. І тому ми маємо прагнути до тих країн. Які постійно розвиваються і піднімають планку”.

Реклама

Однак, на думку Олесі Залуської, є дуже велика проблема, яка стосується українських експортерів. За її словами,  за останні десять років Україна розвинула географічну структуру власного експорту. “Якщо подивитись на карту українського експорту, то підприємства нашої країни експортують у всі країни, які лиш можна. Але це часто одиночні поставки. Тобто, в українців є проблема витримки поставки. Успішний експорт – це серійні, довгострокові поставки. Нашому експортеру варто постійно здобувати знання з міжнародної торгівлі, а також дотримуватись графіку поставок”.

Загалом, Олеся Залуська вважає, що в українського експорту є великі можливості та перспективи. Так, вона навела дані Міжнародного торговельного центру, згідно якого були визначені 75 країн, торговельний потенціал яких не повністю використаний українськими виробниками. Найбільшими серед них є США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Японія та Канада. На думку економічних експертів, протягом 2015 року українськими підприємствами недоторговано близько 6 мільярдів доларів. Тому головне завдання як чиновників, так і активістів – це просування української продукції за кордоном.

Під час зустрічі з представниками бізнесу також йшлося про ще одну реформу, яка хвилює багатьох українців. Йдеться про пенсійну реформу. Координатор Громадянської Платформи «Нова Країна» Тарас Козак зазначив, що через складну демографічну ситуацію, яка виникла у 1990-х роках, ситуація навколо кількості платників страхових внесків буде погіршуватись: пенсіонерів ставатиме більше, а працездатних – менше. Тим паче, якщо ще додати тенденцію останніх років - виїзд за кордон найактивнішої частини суспільства – молодих людей. Як вихід зі складного тупика пенсійної системи він розповів про перевірену у світі пенсійну накопичувальну систему: “Світ Накопичувальні кошти кошти, вони працюють у економіці. А ми платимо ЄСВ і він одразу є іде пенсіонерам. Якщо кожен працюючий буде накопичувати кошти на спеціальному рахунку, цих грошей буде десятки мільярдів, вони будуть в Україні і через різні фінансові механізми інвестуватимуться у проекти або в Україні, або за кордоном. Нині ж фінансова система України в цілому слабка і фінансових інструментів у нас дуже мало. Наші громадяни мають мати право купити собі акції Apple, Facebook чи будь-якої іншої компанії, як це можуть, наприклад, зараз робити пенсіонери західних і, зокрема, європейських країн. Ці кошти – «довгі», їх не можна знімати до пенсії, вони будуть інвестуватися в бізнес усередині країни і завдяки цьому ми зможемо стати демократичною державою з серйозними дієвими фінансовими інструментами, - зазначив Тарас Козак.

В Ужгороді відомі політики та експерти розповіли бізнесменам про важливі реформи – 03

Загалом, зустріч видалась продуктивною, під час якої з’явилось чимало нових ідей. Так, народний депутат України Вікторія Пташник у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» зазначила що такі зустрічі з представниками бізнесу дуже потрібні: “Особисто для мене це можливість обмінятись думками, напрацюваннями, новими ідеями. Для мене обов’язкво під час кожної зустрічі з’являється як мінімум одна нова ідея. Ми маємо чути бізнес, розуміти, які у нього потреби, що працює, що не працює, на що потрібно звертати увагу. Крім того, домовляємось про спільні дії, публчно порушуємо важливі питання. Це непоганий майданчик для того, аби почути думки рушіїв економіки, щоб розвивати країну”.

Схожі враження і в учасника заходу, бізнесмена Олега Шолтеса. Він зазначив, що спікери порушили чимало важливих для України проблем, давали різноманітні практичні завдання, а також цікавились думкою самих активних представників закарпатського бізнесу.

Варто зауважити, що такі заходи проходитимуть в інших містах України. Зокрема, у Львові, Дніпрі, Кривому Розі і т.д.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно