Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Польська мова в Ужгороді: які перспективи відкриваються перед закарпатцями після її вивчення

Польська мова в Ужгороді: які перспективи відкриваються перед закарпатцями після її вивчення

Останнім часом в Україні все більш популярним стає вивчення європейських мов. Зокрема, мов сусідніх країн. Серед них і польська. Здавалось би, у регіоні, який має велику протяжність кордону зі Словаччиною та Угорщиною, популярними є словацька та угорська мови. Однак, серед закарпатців дедалі популярнішою стає і польська мова. Її навчанню та поширенню, зокрема, сприяє польська суботньо-недільна школа імені Юзефа Тішнера, яка існує при Ужгородській ЗОШ №5.

ВІДЕО ДНЯ

Вона виникла у кінці 90-х за сприяння товариства польської культури Закарпаття. У створенні матеріально-технічної та освітньої бази допомагало і Генконсульство Польщі у Львові. І з кожним роком популярність цієї школи зростала і зростала. Нині у цій школі навчаються люди різного віку обох категорій: осіб польського походження та осіб непольського походження. Пані Катерина Дикун, вчителька польської мови Ужгородської ЗОШ №5 зауважила, що у разі, якщо учень засвідчує, що його предки є поляками, або мають карту поляка, то для цих осіб навчання польської мови проводиться безкоштовно.

Пані Катерина наголосила на правильній вимові польських слів. Адже не секрет, що полякам часом не подобається, як українці на власний манер перекручують схожі слова. Тому важливо, щоб, закінчивши школу, випускник міг спілкуватись на літературній польській мові без акценту.

Реклама

Ужгородець Ернест Завадський навчався польській мові з 1998 року. Стверджує: сам є людиною польського походження і має карту поляка. Тому мову предків має знати. Закарпатець розповів, що вивчав польську з носіями цієї мови. Тому навчання проходило легко і невимушено. Завдяки вивченню польської мови він оформив усі необхідні документи, які підтверджують його польське походження. Крім того, польська мова знадобилась Ернесту і під час трьохрічного проживання у Польщі.

Співрозмовник також зазначив, що закарпатцям легко дається польська мова. Однак, щоб опанувати польську і асимілюватись у польськомовному середовищі, нашим співвітчизникам необхідно близько півроку.

Реклама

Експерт, в.о. завідувача кафедри слов’янської філології та світової літератури філологічного факультету УжНУ у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначила, що на Закарпатті є потреба у вивченні польської мови: “По-перше, це допоможе молоді якісно навчатись у польських вишах, які є популярними серед українців. По-друге, знання польської мови розширить світогляд і особисті контакти закарпатців. По-третє, це зміцнить і транскордонну співпрацю. Адже не секрет, що незабаром планується запуск пункту пропуску Лубня – Волосате на українсько-польському кордоні. По-четверте, це допоможе зблизитись і літературам обох країн. Читачі Закарпаття можуть ознайомитись із польською літературою, а перекладені твори закарпатських письменників могли б бути цікавими для польських шанувальників письмового літературного слова”.

Народна мудрість каже: “Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина”. То ж закарпатці, які живуть на прикордонні, частково розуміють мови сусідніх країн. Однак поглиблене вивчення іноземних мов розширить світогляд і відкриє широке вікно можливостей для закарпатців. Адже мови – це ключі до спілкування та порозуміння.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно