Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр
ВІДЕО ДНЯ

У народі кажуть, що не варто започатковувати бізнес разом із родичами. Бо в кінці-кінців втратиш і бізнес, і рідню. Однак у Мукачеві вже не перший рік успішно функціонує сімейне підприємство, яке виготовляє продукцію з деревини. Йдеться про ТОВ «Угова ЛТД». Ще у далекому 2002 році підприємство заснували німці. Однак в кінці 2013 року Воробок Анатолій викупив підприємство і став його основним власником. Директором та співвласником ТОВ «Угова ЛТД» ще з 2005 року є рідна сестра Анатолія Фабрі Тетяна. Крім того, на підприємстві працює дружина власника та чоловік директора.

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр – 27
Реклама

Воробок Анатолій – основний власник ТОВ «Угова ЛТД»

«Чим відрізняється ТОВ «Угова ЛТД» від подібних підприємств, які експортують продукцію з деревини за кордон?»  – запитаєте ви. –  Тим, що власник – українець. А таких підприємств у Мукачівському районі, погодьтеся, не так вже й багато. Як каже Анатолій, коли власник українець, то всі прибутки залишаються в Україні. Якщо ж власник іноземець, то основний заробіток – за кордоном. «Якщо власник українець, то він завжди інвестуватиме в Україну», – зазначає керівник.

Реклама

Експерт Української бізнес асоціації Вікторія Куниця каже, якщо власник підприємства українець, а не іноземець, то це, безперечно, добре. «Українець більш зацікавлений у розвитку підприємства і він краще ставитиметься до робітників, – зазначає експерт. – Він налаштований більш патріотично. І це, звісно, плюс».

Будь-яке прибуткове підприємство починається не з того, що би виготовляти, а з того, куди продавати товар. Це найправильніший підхід. Свої вироби з деревини ТОВ «Угова ЛТД» експортує у Словаччину, Чехію та Німеччину. Переважно відправляють дерев’яні кухонні та інтер’єрні вироби, деталі до меблів, дерев’яні заготовки для різноманітних щіток, дерев’яні іграшки.

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр – 28
Реклама

Фабрі Тетяна – директор та співвласник ТОВ «Угова ЛТД» 

Але що суттєво відрізняє ТОВ «Угову ЛТД» від інших підприємств – це те, що їхню продукцію можна купити і в Україні, а не лише за кордоном. Нещодавно ТОВ «Угова ЛТД» заснувало бренд «Feelwood» і відкрило інтернет-магазин, у якому продають кухонні дерев’яні вироби, які з легкістю можуть придбати і закарпатці, і загалом українці. «Ми хочемо, аби не лише за кордоном люди мали якісні товари, але й в Україні, – каже Тетяна. – У цьому магазині ми продаємо кухонні та інтер’єрні вироби безпосередньо від виробника. Переважно – це кухонні дошки, стільниці, хлібниці, різноманітний декор для будинку та подвір’я. Наші покупці задоволені якістю та доступністю товарів. Ми даємо європейську якість, ми хочемо, щоб українці могли тут, в Україні, купити якісний товар». Як зазначає власник підприємства, ТОВ «Угова ЛТД» завжди старалося не працювати на одного покупця. «Для виробництва це, звісно, добре. Адже, якщо є один покупець, то під нього підлаштовують виробництво і працівники роблять одну й ту ж операцію впродовж довгого часу. Тому можна виготовити практично ідеальний товар. У нас позиція інша, – каже Анатолій. – Я завжди хотів працювати не лише на експорт, але й для українців, щоб дати й їм можливість купувати якісні товари. Нам не соромно за нашу продукцію. Ми якісно робимо те, що можемо робити».

«Ми ,порівняно серед деревообробників Закарпаття, середнє виробництво, яке думає про Україну. Чому? Тому що власники, засновники – українці. Ми всі живемо в Україні, наші діти ходять в українські школи, вчаться в українських університетах. Тому ми думаємо про майбутнє наших дітей, внуків. Експорт – це звісно добре, але забезпечувати внутрішній ринок якісними товарами також важливо, – зазначає директор ТОВ «Угова ЛТД».

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр – 29

Робочий процес

На Закарпатті є багато підприємств, які виготовляють чудові меблі, а такими порівняно дрібними виробами з деревини мало хто займається. «Ми робимо невеликі вироби з хорошою якістю. Наші товари можна побачити у всьому світі. Наприклад, поручні, які ми виготовляли для крісел, є в німецьких потягах. Це значить, крісла виготовляє німецьке підприємство, а поручні – ТОВ «Угова ЛТД», – каже Анатолій.

Підприємство має повний цикл виробництва. Тобто, спочатку закупляють пиловник у лісгоспах, потім розпилюють його на своїх пилорамах, і після цього – обробляють. На підприємстві дотримуються європейських стандартів виробництва. Техніка на підприємстві закордонна: німецька, італійська та японська. Такі станки, які є у ТОВ «Угова ЛТД», можна побачити далеко не на кожному підприємстві, яке виготовляє продукцію з деревини.

Реклама

Обробляють на підприємстві 300 кубометрів пиловника щомісяця.  «Ми не ставимо перед собою мету обробляти 600 кубометрів, ми хочемо з цих 300 виготовити максимум продукції, – зазначає Тетяна. – Ми не маємо на меті «перемолоти» якомога більше сировини. Стараємося якомога ефективніше використати її. Наше виробництво повністю безвідходне, а утилізація виробів не завдає шкоди довкіллю. Вироби, які реалізуються нами, виготовлені з деревини лісових господарств, що дотримуються принципів невиснажливого, сталого лісокористування». Хоча саме підприємство знаходиться в Мукачеві, однак, один цех функціонує у селі Кушниця, що на Іршавщині. Туди привозять пиловник, розрізають його, а вже потім відправляють у місто над Латорицею. Також є виставковий зал в Ужгороді, де можна побачити вироби ТОВ «Угова ЛТД».

У Мукачеві виготовляють неймовірні дерев’яні вироби, які чудово впишуться в будь-який інтер’єр – 30

Кухонні дошки, які виготовляють на підприємстві

На підприємстві працює близько 50 робітників в одну зміну. Робочий день у них починається о 7 год. і триває до 16 год. Є 30 хв. обідньої перерви, а також додаткові 15 хвилинні перерви. Субота та неділя – вихідні. Працівники на роботу добираються самостійно, але витрати їм відшкодовують. Середня зарплата у робітників – 6000 гривень, хоча минулого року ще була 4000. Також є різноманітні премії, заохочення та бонуси.

Переважно на підприємстві у Мукачеві працюють містяни та мешканці ближніх сіл. Крім того, у виставковому залі в обласному центрі працюють ужгородці, а в Кушниці – місцеві мешканці. На підприємстві переважають чоловіки, але 30% робітників – жінки. Як зазначає Тетяна, жінки навіть працюють набагато ефективніше. Особливо на кінцевих процесах обробки дерев’яних виробів. «Жінки набагато точніші, швидші і акуратніші. Тому в них набагато краще виходить обробляти товари і покривати їх олією», – запевняє директор.

Одна з таких працівниць – мукачівка Ольга Фісенко. Жінка працює на підприємстві з 2004 року. За цей час опанувала багато процесів і зараз є незамінним працівником. «Якщо ми доручили Олі певний процес, то ми знаємо, що він буде виконаний ідеально», – зазначає директор ТОВ «Угова ЛТД».

Отже, повторюсь, кажуть, що не варто започатковувати бізнес разом із родичами. Але ті, хто так кажуть, помиляються. І ТОВ «Угова ЛТД» якнайкраще це демонструє. Якщо у людей є спільна мета, бачення та бажання працювати і розвиватися, то вони обов’язково досягнуть успіху. І не важливо – родичі це, чи просто знайомі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно