Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як виховувати дитину без батька?

Як виховувати дитину без батька?
Відсутність батька, як відомо, позначається на вихованні дитини не сприятливим чином. Проте компенсувати, хоч би частково, відсутність батька все ж таки можна. Цю роль може взяти на себе...

Відсутність батька, як відомо, позначається на вихованні дитини не сприятливим чином. Проте компенсувати, хоч би частково, відсутність батька все ж таки можна.

ВІДЕО ДНЯ

Цю роль може взяти на себе хто-небудь з родичів, що регулярно бувають вдома у самотньої матері і її дитини, або з її товаришів по службі. Утім, у самотньої матері може з'явитися друг, у якому вона хотіла б бачити свого чоловіка. Звичайно, що до появи такого постійного друга по-різному поставиться син дошкільного віку і той же син, що взяв на себе роль «голови сім'ї». Не слід дивуватися, якщо в першому випадку буде простіше, а в другому можуть виникнути ускладнення. Дорослий хлопчик бачить у новому чоловікові суперника.

Становище може виправити мати, якщо тактовно дасть зрозуміти, що син як і раніше займає в її житті головне місце, що вона сподівається на його допомогу і вірить йому, але що їй важко доводиться одній, до того ж вона любить свого друга, як з часом полюбить її сина абсолютно стороння дівчина і він відповість їй взаємністю.

Реклама

Та є і деякі «підводні камені», на які натикається більшість жінок. Річ у тому, що часто особисті негаразди переносяться на ставлення до дитини. Тут і виникає основа відомих за романами колізій, коли мати виховує дочку так, щоб вона «помстилася» за всі її розчарування, а сина так, щоб і він підготував жінкам ту ж долю, яка випала матері. Щоправда, в житті з такими «жорстокими» відхиленнями доводиться зустрічатися не дуже часто, але певні тенденції до цього спостерігаються. Не так уже й легко буває поводитися таким чином, щоб дитина, яка нагадує мамі про її невдачу, не відчула наслідків цього на своєму вихованні. Невезіння озлоблюють, а численні труднощі, з якими стикається самотня мати, не сприяють появі стабільного гарного настрою. От чому у самотньої матері, нехай навіть вона і не усвідомлює цього, досить часто складається неприязне, а трапляється, і відверте вороже ставлення до дитини, хоча зовні це і маскується під гаряче прагнення виростити з дитини гідну людину.

Інші крайнощі - вважати, що дитина - це все або, правильніше сказати, єдине, що у матері залишилося на світі. Вона ретельно оберігає цей скарб, забуваючи проте, що дитина - самостійна особа зі своїми бажаннями й інтересами; вона прив'язана до неї всім серцем, стає хворобливо ревнивою, оберігаючи її від усіх «поганих» впливів, і врешті-решт, якщо чогось і добивається, так це або байдужості до всього і до всіх, включаючи власну матір, або відкритого вибуху невдоволеності, також направленої в першу чергу проти матері. Інша мати, що опинилася в схожій ситуації, прагне перетворити дитину швидше в інструмент, ніж у мету своїх устремлінь. Така мати діє з прямолінійністю тарану, бажаючи, щоб її дитина за будь-яку ціну добилася в житті того, чого не вдалося їй, і тому її дитина повинна бути найкрасивішою, найпривабливішою і розумнішою, користуватися неймовірним успіхом у оточуючих - тільки це винагородить матір за всі її муки.

Реклама

Мова йде лише про можливу небезпеку таких ускладнень. Проте не слід нехтувати і можливістю їхнього виникнення. Дитина, що виховується в повній сім'ї, може недоотримати позитивні емоційні імпульси від одного члена сім'ї; їх з лишком надасть інший член родини. Ця ж дитина може зустріти недостатнє розуміння своїх потреб з боку одного члена сім'ї; тим повніше і краще за нього зрозуміє інший. Нарешті, дитина, що виховується в повній сім'ї, може не знайти приклад для наслідування в одному членові сім'ї; таким прикладом стане для неї інший член родини. Дитина, що виховується в неповній сім'ї, бачить поряд із собою постійно одну і ту ж особу - свою матір, - позбавлена можливості вибору. Тим більша відповідальність лягає на плечі самотньої матері, тим ціннішою ви¬являється допомога, яку вона отримує від оточуючих, незалежно від того, чи йде мова про родичів або громадські організації. Кажучи про допомогу, ми, звичайно, маємо на увазі не стільки матеріальну, скільки - і головним чином - психологічну допомогу, у якій дедалі більше матиме потребу як самотня мати, так і її дитина.

Дитина, що виховується самотньою матір'ю, як правило, дорослішає швидше. Але мова йде про швидке дорослішання тільки тих дітей, чиї психологічні, духовні потреби знайшли повне задоволення. Дитина, розвитку якої приділяли достатньо часу, зустрівшись з новими для неї труднощами (при знайомстві з людиною протилежної статі, наприклад, або при появі в будинку стороннього чоловіка), не розгубиться. Може бути, що така молода людина ви¬явиться згодом більш ініціативною і цілеспрямованою, упевненішою в собі і в своїх вчинках, ніж його одноліток з повної сім'ї, який виріс у благополучних умовах і не знав ні матеріальних, ні емоційних обмежень. (Втім те ж можна сказати і щодо дитини з повної сім'ї, де батьки не тільки виконували будь-які забаганки свого сина або дочки, але й учили їх самостійно долати труднощі).

Тож, як бачимо, проблеми у вихованні у неповних сім'ях (а труднощі виникають при будь-якому вихованні чи то в повній, чи то неповній сім'ї, просто проблеми при цьому бувають різні і по-різному вони долаються) можуть бути зведені до мінімуму, і дитина, що виросла в неповній сім'ї, ні в чому не поступатиметься дитині, що виросла в повній родині. Просто треба усвідомлювати, чого це коштуватиме самотній мамі. І, на жаль, не всі справляються з такими великими навантаженнями.

Реклама

Ольга Калита

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно