Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яскравий приклад об’єднання для майбутнього

Яскравий приклад об’єднання для майбутнього

В Україні вже з’явилось чимало об’єднаних територіальних громад, які можуть показати власні досягнення, здобуті за увесь час свого існування. І ці результати можуть бути ключовими аргументами для інших населених пунктів, які мають бажання об’єднатись.

ВІДЕО ДНЯ

Ракошино – звичайне закарпатське село, яке має свою унікальну особливість: воно розділене дорогою, яка з’єднує два найбільші міста краю – Ужгород та Мукачево. І вигідне географічне розташування, наявність важливих об’єктів соціально-економічного, освітнього та культурного значення сприяють тому, аби саме цей населений пункт потенційно міг стати центром об’єднаної громади.

Бажання створити об’єднану громаду у жителів цього села є. Адже нинішні фінансові можливості місцевої сільської ради не дозволяють робити важливі зміни у населеному пункті. Сільський голова Василь Коштура у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначив, що при річному бюджеті у 3 мільйони гривень неможливо зробити кардинальні зміни у інфраструктурі села. “Візьмімо, до прикладу, наші дороги. На території Ракошинської сільської ради розташовані 52 вулиці. І стан більшості з них повністю не влаштовує. Навіть ямковий ремонт не змінить якості дорожнього покриття. Тут потрібен повний капітальний ремонт доріг. Ми знаємо, що 100 метрів асфальтованої дороги коштує близько 100-120 тисяч грн. У нас є дві вулиці довжиною 1 кілометр, стан яких є незадовільним. Тобто, на одну вулицю має піти близько 1 мільйона гривень. А це значить, що нам варто забути про освітян, про облаштування дитячих майданчиків, про вуличне освітлення, про допомогу чорнобильцям, ветеранам-афганцям, бійцям АТО і т.д. Саме фінансова складова є однією з причин, яка змушує нас думати про створення об’єднаної громади”, – сказав Василь Коштура.

Реклама

Наразі ведуться розмови про включення до ймовірної Ракошинскої ОТГ населених пунктів Зняцівської та Кальницької сільських рад. І для того, аби переконатись у перевагах децентралізації, сільські голови трьох сіл Мукачівщини відвідали Ходорівську об’єднану територіальну громаду Львівської області. Адже тільки позитивний приклад зможе допомогти.

Пан Василь Коштура під час розмови з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” заявив, що такі зустрічі з представниками успішних громад лише переконують громадськість у тому, що децентралізація – це єдиний правильний шлях розвитку сіл. І, поділившись враженнями від цієї корисної поїздки на Львівщину, назвав декілька причин, чому варто об’єднуватись.

Реклама

“По-перше, на території Ходорівської громади існує свій центр надання адміністративних послуг, де кожен мешканець може оформити документи, витяги про земельну ділянку, ба, навіть, як у Тячеві, подати документи на внутрішній паспорт у вигляді ID-картки та закордонний біометричний паспорт. Така практика є у наших містах-побратимах. Наприклад, в Угорщині так само можна отримати документи у місцевій раді, і при цьому, щоб отримати їх, не їхати в районний центр, наприклад, в Ніредьгазу. Нині наші люди змушені оформляти документи у Мукачеві, а паспорти – у Кольчині Мукачівського району. Це призводить до того, що люди мають витрачати зайвий час на поїздку до районного центру або на пересадки до місць, де знаходяться паспортні столи і т.д. Адміністративні послуги на місці – ось за чим майбутнє”, – мовив очільник Ракошинської сільради.

Яскравий приклад об’єднання для майбутнього – 01

По-друге, на думку Василя Коштури, реформа децентралізації розв’язує самій громаді руки. Тобто, влада громади має можливість на місці вирішувати актуальні проблеми сіл: “Наприклад, у Ходорівській ОТГ вирішили оптимізувати клубну систему. Так, клуби у селах були скорочені. Але була створена єдина загальногромадська клубна установа. А сільські клуби були переобладнані. Так, в одному селі з’явилась бібліотека, в іншому клубне приміщення переобладнали під центр дозвілля, де є шахово-шашковий стіл, а також інтернет-клуб. Оптимізована клубна система заощаджує кошти, які можуть піти, наприклад, на автобус, який би привозив та відвозив дітей з гуртків і т.д.”.

Реклама

По-третє, як стверджує Ракошинський сільський голова, завдяки державним субвенціям та коштам, залишеним на місцях, села Ходорівської ОТГ, які раніше не могли дозволити собі оновитись, почали оживати. Почали ремонтуватись дороги, які не оновлювались не те, що роками, десятиліттями. “А все тому, що кошти розподіляються рівномірно. І села, які раніше були дотаційними, зараз мають фінансову можливість оновлюватись, вигладати кращими”.

Василь Коштура зазначив, що наглядне відродження сіл, які входять в Ходорівську ОТГ, є головним аргументом для того, щоб об’єднуватись. Адже нинішній стан доріг та інфраструктури багатьох сіл Закарпаття бажають кращого: “Мені часто закидають, що при об’єднанні головою стане лише ракошинець, і всі кошти йтимуть лише в Ракошино. Варто зрозуміти, що усі три сільські ради об’єднують по кілька сіл. І кожна отримає рівномірну частку. Адже кожен вболіває за своє село. Об’єднання – це коли збігаються інтереси усіх. І у цьому теж полягає децентралізація. Тут не йдеться, хто буде головою, чи як вирішуватимуться справи. Приклад Ходорівської громади з Львівщини, Шумської з Тернопільщини, навіть закарпатських Вільховецької, Тячівської та Полянської громад показують, наскільки завдяки децентралізації розвиток сіл пришвидшується. І тому варто об’єднуватись”.

Наразі очільник сільради заявив, що увесь депутатський корпус, і село – за децентралізацію. І вже після важливих осінніх польових робіт розпочнеться агітація за створення об’єднання та розмова з громадськістю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно