Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Опинившись у Берегово, українець відчуває себе чужим, – експерт про важливість закону про освіту

Опинившись у Берегово, українець відчуває себе чужим, – експерт про важливість закону про освіту

Опинившись у Берегово, українець відчуває себе чужим, – експерт про важливість закону про освіту

Закон про освіту сьогодні дуже потрібний українському суспільству, аби його об’єднати. Довгий час Україні казали "не чіпати" Крим, Донбас, Закарпаття. Ми перестали терпіти, і Угорщина та Румунія вдалися до залякувань.

ВІДЕО ДНЯ

Таку думку висловив директор центру суспільно-інформаційних технологій Валерій Димов.

За словами політолога, через те, що в України тривалий час не було суб’єктності, склалася така ситуація. Просто нарешті українці сказали "досить", а Угорщина і Румунія почали нас лякати.

Реклама

"Свого часу нам казали – не чіпайте Крим чи Донбас – вони особливі. Не чіпайте Закарпаття – воно унікальне. І сьогодні, опинившись в Берегово на Закарпатті, українець відчуває себе чужим. Місцеві жителі мають подвійне громадянство – України і Угорщини. Там немає навіть українських табличок. І громадянин України, який не знає угорської, не може прочитати написи, щоб зорієнтуватися", – зауважує Валерій Димов.

Водночас, експерт нагадує, що критики закону про освіту посилаються на український закон про мови і Європейську хартію міноритарних мов. Але, нагадує Димов, одним із авторів закону про мови був скандальний проросійський депутат-регіонал Колєсніченко, активний учасник анексії Криму. Він фактично працював проти України на агресора – Росію.

Реклама

"Посилатися на те, що закон про освіту порушує Європейську хартію міноритарних мов – некоректно, на що вказували всі експерти. Адже там йдеться про мови, носіїв яких дуже мало, тому вони потребують захисту і підтримки. Але існуванню російської, угорської чи румунської немає загроз. Російськомовні громадяни в Україні ніколи не відчували себе в меншості", – наголошує політолог.

Водночас, на переконання Валерія Димова, конфлікт навколо закону про освіту має два значення і сенси. З одного боку, він може вести до розколу в суспільстві. Але є й додаткові можливості.

Читайте також:
ПАРЄ ухвалила рішення про освіту мовами нацменшин: головні тези
Реклама

"Розмаїття і строкатість українського суспільства, серйозна відмінність між регіонами, можуть дати кумулятивний ефект. В американську націю після революції вливалися українці, поляки і євреї, які між собою ворогували. І влада України, повинна зробити висновки і створити додаткові можливості для наших регіонів", – наголосив Димов.

Джерело: 24 канал

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно