Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Лілія Гриневич розповіла, навіщо Угорщина розпалила мовний скандал

Лілія Гриневич розповіла, навіщо Угорщина розпалила мовний скандал

Міністерство освіти і науки проводить консультації стосовно донесення позиції України щодо статті 7 Закону «Про освіту» з Естонією, що головує в Раді ЄС і має схожу систему застосування державної мови у школах з мовою навчання нацменшин.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йшлося під час зустрічі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Гертом Антсу, – повідомляє прес-служба МОН.

«Для нас важливо провести консультації з вами як з країною, що має схожу систему застосування державної мови у школах з мовою навчання нацменшин, що пропонуємо й ми. Для нас надзвичайно важливо донести нашим європейським колегам, що запропонований Україною шлях – це модель, яка вже функціонує у країнах-членах ЄС. Також ми зацікавлені у ваших рекомендаціях, якими шляхами ми можемо доступніше донести свою позицію нашим партнерам. Зараз ми знаходимося у ситуації, коли Угорщина спрямовує значні сили та ресурси для поширення неправдивої інформації щодо планів України стосовно імплементації статті 7. Я розумію, що у них вибори, і, фактично, вони ведуть на наших територіях передвиборчу кампанію, адже українці, які належать до угорської меншини, голосують на їхніх виборах. Однак ці політичні мотиви не мають перекреслити педагогічних цілей, а саме необхідності покращення якості освіти та вивчення державної мови у школах нацменшин», – зазначила Гриневич.

Реклама

Посол Естонії підкреслив важливість постійного діалогу з представниками країн-членів ЄС. Він також запропонував заручитися підтримкою якомога більшої кількості країн, які також є країнами походження певних меншин на території України.

«Дійсно, наша позиція, що у Європі не можуть панувати подвійні стандарти – ті принципи, що вважаються справедливими для країн-членів ЄС, мають працювати й для України. Сильною підтримкою може стати підтримка Болгарії чи Польщі, меншини яких також проживають та навчаються на території України», – розповів він.

Реклама

МОН продовжить консультації з Естонією щодо можливої комунікації мовної статті Закону «Про освіту» на рівні ЄС. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно