Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Відомий політичний діяч, родом із Закарпаття

У Мукачеві, цьому чудовому древньому місті над Латорицею, відбулося становлення самостійного життя, сформувався самовідданий бійцівський характер вірного сина трудового народу Івана Івановича Миговича.

ВІДЕО ДНЯ

Статтю про відомого політичного і партійного діяча, вченого і публіциста Івана Івановича Миговича, якому 17 вересня виповнилося 75 років, почну з невеликого ліричного відступу. Напевно, кожному студенту запам’ятався такий досить непростий навчальний предмет, як філософія – система ідей, поглядів на світ і на місце в ньому людини, наука про найбільш загальні закони розвитку природи, суспільства і мислення.

Мені, як випускнику факультету журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка, з категорій цієї прекрасної науки мудреців і мислителів назавжди запам’яталося відоме положення про єдність і боротьбу протилежностей. А ще дивна легенда про так званий філософський камінь – чудову річ, яка, за поданням середньовічних алхіміків, нібито може перетворювати прості метали в дорогоцінні – золото і срібло. На жаль, насправді в природі такий камінь не існує.

Реклама

Але і в наш час кожна людина поволі, крок за кроком, шукає для себе цей чарівний камінь-самоцвіт, який, в кінцевому рахунку, визначає її реальне життя і діяльність. На мою думку, такий «філософський камінь» знайшов у свій час Іван Іванович Мигович – ваш земляк, доктор філософських наук, професор, народний депутат України третього і четвертого скликань, секретар ЦК Компартії України, директор Інституту проблем соціалізму.

Для нього, хлопця з бідної селянської родини з невеликого гористого села Мала Мартинка Свалявського району на Закарпатті, ці пошуки були надзвичайно складними. Правда, після звільнення Радянською армією краю русинів від фашистських окупантів і входження його згідно народного волевиявлення в 1945 році до складу Радянської України перед трудовим народом відкрилися широкі і світлі дороги до омріяного щастя.

Реклама

І Іван уже тоді, з юних років, після важкої хвороби і ранньої смерті батька-фронтовика, на прикладі досвіду старшого покоління і свого власного, глибоко усвідомив, що Радянська влада розкрила перед кожною людиною казкову квітку чудодійної папороті, той чарівний «філософський камінь», ім’я якому – праця, відзначена наполегливістю, умінням і відповідальністю характеру. Досягти цього за радянських часів можна було без високих протекцій і знайомств, виключно своїми здібностями і щоденною працею.

Вступаючи в комсомол, студент Мукачівського технікуму Іван Мигович попросив у бібліотеці книгу Карла Маркса і Фрідріха Енгельса «Маніфест Комуністичної партії». Звичайно, важко було 14-річному підлітку, дитині війни, відразу все зрозуміти, але з тих пір за ним на все життя закріпилося почесне звання «марксист». Згодом цей програмний документ наукового комунізму став для нього настільною книгою, розкрив йому основи марксистського вчення, дав ясні і чіткі відповіді на багато життєвих питань. До речі, за його ініціативою ЦК КПУ в 2012 році видав масовим тиражем книгу «Маніфест Комуністичної партії» і майбутнє України», яка користується широким попитом серед читачів, особливо серед студентства.

У молоді роки Іван Мигович працював колгоспним бригадиром, завідуючим відділом редакції районної газети, інструктором Закарпатського обкому комсомолу. Три роки служив в армії, був відмінником бойової та політичної підготовки, інструктором політвідділу з’єднання по комсомольській роботі. Потім знову в рідному обкомі комсомолу – заступником завідувача відділом пропаганди і культурно-масової роботи. У березні 1969 року переведений на роботу в ЦК комсомолу України – інструктором, потім керівником лекторської групи, заступником завідувача відділом. Без відриву від основної роботи закінчив Львівський поліграфічний інститут імені Івана Федорова.

Реклама

З квітня 1971 року Івана Мигович – на відповідальній партійній роботі. У Київському обкомі партії був лектором, керівником лекторської групи, заступником завідувача відділом пропаганди і агітації. У січні 1979 року його затверджено керівником сектору пропаганди, а потім помічником секретаря по ідеології Центрального Комітету Компартії України. З березня 1987 року працює в апараті ЦК КПРС – консультантом, завідувачем сектором ідеологічного відділу.

Як і багато інших партійних працівників, Іван Іванович чимало зробив для розвитку рідної країни, зміцнення братерської дружби радянських народів-братів. Разом з тим він бачив, що в суспільстві, яке навіть у важких умовах показувало повну життєздатність і високу ефективність, назрівали небезпечні негативні тенденції. Партійні комітети нерідко відривалися від злободенних питань життя населення, знижувалась безпосередня участь трудящих в управлінні державою, на кожній дільниці створювалися штучні проблеми, люди відчували брак багатьох продуктів, товарів першої необхідності, ліків і послуг; провокаційний характер набула боротьба з алкоголізмом.

Свого часу він з надією сприйняв горбачовську перебудову, вважав, що її мета – підвищувати авторитет і роль Комуністичної партії, зміцнювати радянську державу, розвивати зв’язки партії з трудящими масами, позбавлятися від всього віджилого і наносного. Однак у процесі «перебудови» справи в економіці країни з кожним днем ​​йшли все гірше і гірше, відбувалося лавиноподібне зростання грошової маси, посилювалася інфляція, що призвело до дезорганізації споживчого ринку, наростання протестних настроїв, чим скористалися антисоціалістичні сили, в ряді місць відроджувалися націоналістичні ідеї.

Робота в апараті ЦК КПРС, службові поїздки Миговича в різні регіони неосяжної радянської країни все більше переконували його, що в центральному ядрі партії, в республіканських владних структурах, у місцевих партійних, радянських, профспілкових, комсомольських і господарських організаціях виявилося значне число кар’єристів, політичних перевертнів, націонал-сепаратистів. Йому довелося працювати під прямим керівництвом «виконроба» перебудови Яковлєва, і він бачив приховані потуги Горбачова, Шеварднадзе і їх поплічників, які поступово і цілеспрямовано руйнували Комуністичну партію і Радянський Союз, що врешті-решт призвело в серпні - грудні 1991 року до заборони КПРС і розвалу першої в світі соціалістичної держави робітників і селян.

У цих складних політичних умовах Іван Іванович у травні 1990 року повертається на Закарпаття. Комуністи обрали його другим секретарем обкому партії. Разом з колегами він наполегливо працював над забезпеченням виконання планових завдань розвитку народного господарства, над збереженням стабільної політичної і соціально-економічної обстановки в цьому прикордонному і багатонаціональному регіоні для підвищення культури і добробуту трудящих.

Страшним ударом для нього, як і для всіх переконаних комуністів, стала протизаконна заборона Компартії України в серпні 1991 року. Але він не розчарувався в обраних ще в молодості життєвих орієнтирах, продовжував суспільно-політичну діяльність, активно включився у відновлення Закарпатської обласної парторганізації, яка стала бойовим і надійним загоном відродженої в 1993 році Компартії України, яку очолив Петро Миколайович Симоненко. Незабаром Івана Івановича обирають першим секретарем обкому партії. Всі сили і енергію він направляє на організаційне та ідейно-політичне зміцнення партійних рядів, підвищення бойовитості і авторитету комуністів.

У 1998 році Іван Іванович Мигович обраний народним депутатом України третього, а в 2002 році – четвертого скликання. Він був членом фракції комуністів, очолював підкомітет Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. На його рахунку десятки законопроектів, полум’яні виступи з парламентської трибуни, понад 600 депутатських запитів і звернень, газетні статті та інтерв’ю, різнобічна практична допомога виборцям в окрузі ... Така ділова і плідна активність, багатогранна ініціатива і результативна діяльність притаманні далеко не кожному депутату.

Реклама

Важливо відзначити, що свою парламентську роботу він глибоко і всебічно проаналізував і узагальнив у книзі «Захищаючи права закарпатців», що вийшла в Ужгороді в 2007 році. Зібрані в ній матеріали наочно показують постійну готовність народного обранця допомогти кожній людині. Значне місце відведено захисту політичних і соціально-економічних інтересів, прав і свобод українців, русинів та росіян, євреїв, румунів і ромів, угорців, словаків і німців, інших представників поліетнічного, інтернаціонального, конфесійного краю.

Все життя Іван Іванович наполегливо продовжує вчитися і займатися науково-педагогічною творчістю. Незважаючи на насичену політичну діяльність, він без відриву від основної роботи в 1973 році в Київському університеті імені Тараса Шевченка захистив кандидатську дисертацію, а в 1987 році в Академії суспільних наук в Москві – докторську, став доцентом, потім професором. За сумісництвом працював у Київському педагогічному інституті, в Ужгородському національному університеті, в Києво-Могилянській академії, був членом спеціалізованої Вченої ради з політичних наук при Інституті держави і права імені Корецького Національної академії наук України.

Багаторічна наукова діяльність Івана Івановича – це понад 60 книг і брошур, 350 наукових публікацій, захист під його керівництвом і офіційному опонуванні 16 докторських і кандидатських дисертацій. Великою популярністю серед студентів користуються створені ним навчальні посібники «Основи соціології», «Теоретичні засади соціальної роботи», книги «Закарпаття: на зламі епох», «Закарпатський соціум: Виклики і випробування», «Марксизм для всіх», «Свобода Совісті: українські реалії»,«Світочі і фарисеї», «Русини в Україні», «Сила творча, інтернаціональна »та інші. У своїх дослідженнях автор піднімає широке коло проблем соціальної філософії, культурології, свободи слова і релігійних переконань, політології та інших напрямків.

За пропозицією лідера комуністів Петра Симоненка на початку 2012 року при ЦК Компартії України створено Інститут проблем соціалізму, і його було доручено очолювати професору Миговичу. Головний напрямок діяльності інституту – дослідження реального стану проблем, тенденцій і перспектив розвитку соціалізму в сучасних умовах. Вже побачили світ об’ємна монографія «Соціалізм ХХІ століття» та інші актуальні публікації. Співробітники та консультанти інституту предметно включилися в просвітницьку та інформаційно-агітаційну діяльність серед населення, виступають у засобах масової інформації, надають науково-методичну допомогу партійним кадрам і активу.

Нещодавно вийшла нова книга Івана Миговича «За праведну справу» (К., ВГО «Інтелігенція України за соціалізм», 2017, 470 с.). Це надзвичайно солідна праця. Увагу читачів привертає стаття «Про партійну роботу в складних суспільно-політичних умовах країни». Автор нагадує, що після антиконституційного державного перевороту і заборони Компартії України в серпні 1991 року КПУ після наполегливої і цілеспрямованої боротьби була відроджена і легалізована в 1993 році. Долаючи серйозні труднощі, партія пройшла напружені етапи становлення і розвитку, стала впливовою політичною силою, яка має підтримку виборців, парламентську фракцію, власну кадрову, інформаційну та матеріально-технічну базу.

На жаль, в останні роки в діяльності партії намітилися негативні тенденції. Серед багатьох членів КПУ проявилися абсолютизація парламентської діяльності, завищені очікування від ліберально-буржуазної демократії, з’явилися ілюзії соціал-реформаторського типу, конформізм і ділячество. Окремим місцевим партійним керівникам притаманні ідеологічна нерозбірливість, споживчі настрої. Значне омолодження складу партії за рахунок покоління, яке виросло в період реставрації капіталізму, призвело до зниження ідейно-теоретичного рівня партійних рядів. Ці та інші чинники помітно послабили згуртованість і бойовитість партійних організацій.

Особливо посилилися негативні тенденції в партійному середовищі в умовах державного перевороту в лютому 2014 року і подальшої антикомуністичної істерії, що призвело до спроб заборони Компартії. На жаль, це викликало серед значної частини комуністів певну розгубленість, пасивність і навіть зраду, з лав КПУ вийшли кілька тисяч людей. У зв’язку з цим автор пропонує рішуче змінити акценти в тактиці і організації партійної роботи. Зокрема, необхідно здійснювати конкретні заходи в ідейно-політичному плані, в економічній сфері, в моральних і міжпартійних стосунках. Це повинно підвищити авторитет, роль і місце партії як захисника корінних інтересів трудящих.

Реклама

Зрозуміло, що напружене життя і самовіддана діяльність виховали в особі Івана Івановича Миговича стійку людину з багатими знаннями, досвідом і контактами, універсальними інтересами. Закладені в юності в його душу зерна правди і добра, прагнення до справедливості, пошуки «філософського каменя» – все це результат наполегливої ​​багаторічної праці, що принесло йому успіхи і повагу в суспільстві. І назавжди в його пам’яті збереглися яскраві сторінки далекого минулого – чудове древнє місто Мукачево над Латорицею, рідний технікум, який нині став аграрним коледжем і залишається сучасною кузнею кадрів, замок «Паланок», який є однією з п’ятьох фортець Європи, які ніколи не були взяті штурмом. І назавжди ввійшли в його пам’ять працьовиті, доброзичливі місцеві люди. Саме там, в середовищі трудящих мас, відбулося становлення його самостійного життя, сформувався його бійцівський характер.

Комуніст Іван Іванович Мигович, відзначив у грудні 2016 року 55-річчя перебування в партії, бере активну участь у суспільно-політичному житті. Він секретар ЦК Компартії України, дійсний член Української академії політичних наук, вчений секретар правління Всеукраїнської громадської організації «Інтелігенція за соціалізм», член президії Антифашистського комітету, є членом Слов’янського комітету, Соціологічної асоціації, Національної спілки журналістів, редколегій низки наукових видань.

Якщо говорити про людські якості Івана Івановича, то це щирий, чуйний товариш, завжди готовий прийти на допомогу кожному. І в той же час він принциповий у своїх поглядах, вірний ідеям марксизму-ленінізму і праведній справі, якій служить усе своє життя. Політичні погляди Миговича підтримує його сім’я – улюблена дружина Магдалина Михайлівна, донька Віра й син Мирослав, онуки Андрій, Іван та Софійка.

Іван Іванович Мигович удостоєний державних і церковних нагород, премії імені В.І.Леніна ЦК Компартії України й іншими заслуженими відзнаками. Природно, він пишається ними, але найбільше цінує слова подяки від тисяч простих людей, виборців, яким так чи інакше допомагає в житті.

Від щирого серця вітаємо шановного Івана Івановича Миговича із славним ювілеєм, бажаємо йому міцного здоров’я і родинного затишку. Будемо сподіватися, що він ще порадує нас своїми новими досягненнями та успіхами.

Іван Гаврилишин, державний службовець третього рангу, член Національної спілки журналістів України

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно