Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Трудовий безвіз: чи полегшує він працевлаштування закарпатців?

Трудовий безвіз: чи полегшує він працевлаштування закарпатців?

Протягом різних етапів історії Закарпаття було краєм заробітчан. Куди лиш доля не закидувала закарпатців: Балкани, Америка, інші європейські країни. Сьогодні через кризу в українській економіці дедалі більше закарпатців або вже на заробітках, або у думках, чи тримають валізи, щоб або сезонно, або офіційно працювати за кордоном. Адже нинішні доходи краян не завжди покривають витрати на життя.

ВІДЕО ДНЯ

Коли Україна отримувала такий довгоочікуваний безвізовий режим, в усіх було лише одне питання:   “Чи можна без віз з власним біометричним паспортом працевлаштуватись за кордоном?”. Спочатку лунала лише одна відповідь – ні, “безвіз” існує лише для короткострокових поїздок по Європі максимум на три місяці.

Та сусідні країни ЄС, які межують з Україною, все-таки відкрили свої “безвізові” двері для української робочої сили. Спочатку це була Польща, яка на офіційному законодавчому рівні спростила працевлаштування для українців, які вирушили у цю країну на нетривалий час, зокрема, на сезонну роботу.

Реклама

Схожу практику розробила для українців і Угорщина, для економіки якої українська робоча сила є теж важливою. Адже сусідня країна активно шукає фахівців в сфері інформаційних технологій, електроніки, виробництва і будівництва. У цій країні залишилось чимало вакантних посад у зв’язку з відтоком місцевих працівників у великі міста чи інші європейські країни.

Перевага “безвізу”, здобутого Україною цьогоріч, очевидна: якщо раніше українці могли працевлаштуватись в Угорщині завдяки туристичній візі, то зараз на короткострокову роботу достатньо мати й біометричний паспорт.

Реклама

Далі як в Польщі, так і в Угорщині потрібно отримати дозвіл на проживання. Аби й надалі працювати. Головне, аби оформити необхідні документи до закінчення легального перебування на території Шенгенської зони.

Мукачівка Анастасія теж вирішила спробувати переваги “безвізового” режиму. Знайшовши необхідну вакансію в мережі та за підтримки людей, які мають контакти в Польщі, дівчина із Закарпаття влаштувалась на роботу в місто Полковіце, де є взуттєва фабрика. Дівчина зазначила, що її влаштовує зарплата. Але, незважаючи на нюанси щодо проживання, вона намагається розвивати себе у цій країні.

HR-експерт сайту Rabota.ua Тетяна Пашкіна зазначила, що “безвіз”  є важливою зручністю як для роботодавців, так і для самих українців: “Безвізовий режим руйнує бар’єри і значно скорочує відстань між роботодавцем, який шукає працівника, і українцем, який шукає місце де можна добре заробити. Жителям Західної України значно простіше витратити невелику суму коштів на дорогу до Варшави чи Будапешта, щоб зустрітись з роботодавцем і працевлаштуватись. Завдяки “безвізу” українці роблять своєрідну “розвідку”, аби дізнатись, яким є ринок праці у тій чи іншій європейській країні. І вже потім зробити необхідні документи для подальшого працевлаштування”.

Реклама

Пані Тетяна також зауважила, що Україна може повторити негативний досвід Прибалтики, коли активна працездатна молодь піде на навчання або на роботу. І приїжджатиме додому лише на новорічно-різдвяні свята. Тому потрібно робити все для молоді, аби вона працювала і жила у достойних умовах в Україні.

Загалом, завдяки “безвізу” все-таки можна працевлаштуватись у Польщі чи Угорщині. Але він, варто наголосити, так і не дозволяє працевлаштуватись в іншій європейській країні, перетнувши при цьому польський чи угорський кордон.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно