Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачівський науковець Микола Олашин випустив книгу про історичний факультет УжНУ

Мукачівський науковець Микола Олашин випустив книгу про історичний факультет УжНУ

Мукачівський науковець Микола Олашин випустив книгу про історичний факультет УжНУ
Навіть побіжне знайомство з цим виданням дає підставу стверджувати, що фахівець виконав чималу роботу, що вона справді достовірна, дослідницька, скрупульозна, як і належить робити це справжньому...

Навіть побіжне знайомство з цим виданням дає підставу стверджувати, що фахівець виконав чималу роботу, що вона справді достовірна, дослідницька, скрупульозна, як і належить робити це справжньому історику-науковцю.

ВІДЕО ДНЯ

Мова – про біобібліографічний довідник «Історичний факультет Ужгородського національного університету», що побачив світ у видавництві «Гражда». Автор довідника – Микола Васильович Олашин, доцент, кандидат історичних наук, викладач УжНУ. Це наукове дослідження, порівнюючи з попередніми аналогічним, має ряд суттєвих переваг: тут подано короткий нарис розвитку історичного документу Ужгородського національного університету, вміщено бібліографічні статті про усіх викладачів з моменту створення вузу, подано відомості про професорсько-викладацький склад кафедр політології та філософії, коли вони входили до структури істфаку.

У вступному розділі проаналізовано здобутки, пріоритети та перспективи істфаку, якому виповнюється 65 років.

Реклама

Досить детально описано навчально-методичну роботу, шляхи залучення професорсько-викладацьких кадрів до наукових пошуків. Не обійдено увагою і міжнародних зв’язків вузу, зокрема історичного факультету, його громадського життя.

Наступні розділи – «Декани історичного (історико-філологічного) факультету», Кафедра політології», «Кафедра філософії». Це – біографічні довідки з фотознімками посадовців, їх життєвий шлях, трудова діяльність, наукові досягнення, публікації тощо. Повірте, зібрати достовірні дані майже про 147 осіб – нелегка праця. Коли ж врахувати, що ці науковці працевлаштовані уже в різних містах, регіонах, а окремі з них навіть відійшли в інший світ, то стає ще більш зрозумілим, як скрупульозно доводилось упродовж років працювати дослідникам, відшуковуючи крупиці доробку кожного з них.

Реклама

У пропонованій книзі є також відомості про навчально-допоміжний персонал працівників деканату, лаборантів.

Як і годиться, в науковому виданні є різні додатки, списки використаних джерел та літератури, а також періодичних видань, список основних скорочень, іменний покажчик.

Заслуговує на особливу увагу стаття доктора історичних наук, професора УжНУ Василя Івановича Ілька «З любов’ю до рідної альма-матер». Це – штрихи до портрета автора книжки – доцента Миколи Васильовича Олашина. До речі, В.І. Ілько разом з докторами наук О.Д. Довганичем та І.О. Мандриком рецензентом цього науково-довідкового видання. У названій статті називаються достоїнства автора Миколи Олашина – чесність, порядність, доброта, щирість, любов до рідного краю та України.

Реклама

А, детально ознайомившись з цим довідником, можна ще доповнити риси науковця пунктуальністю, працьовитістю, комунікабельністю, любов’ю до знань, пошуків істини.

Рецензована книжка – це клопітка й наполеглива праця історика-дослідника, добрий подарунок своїй Альма-матер. Вона прислужиться вченим-історикам, краєзнавцям, аспірантам, майбутнім студентам, дослідникам історії, освіти та науки.

Довідник має привабливий і естетичний вигляд: обкладинки, кольорові ілюстрації, емблема історичного факультету.

Висновок напрошується однозначний: автор використав усі свої великі здібності у пошуковій діяльності, до місця солідного кінцевого результату: майже п’ятсотсторінкова книжка пішла до своїх поціновувачів. Наукова цінність праці – беззаперечна.

Василь Гарагонич, заслужений учитель України

Джерело: Закарпатська газета «Панорама»

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно