Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

До кінця року в Ужгороді з’являться 250 нових дерев

В Ужгороді почали реконструкцію зелених насаджень.  Усе — для того, щоб відновити естетичний вигляд вулиць. Чи не найбільше оновлення потребує район Галагов. Аби дослідити стан дерев на цій та іншій територіях, міська рада залучила біологів та інших експертів.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми розуміємо, що район Галагов — це родзинка міста. За цвітінням сакури та інших декоративних порід дерев, які там ростуть, їдуть туристи в місто. Звичайно, до цього району прискіплива увага. Ми це розуміємо. Мешканці переживають і вболівають за своє місто. Я думаю, що реконструкцію зелених насаджень у цьому районі треба було зробити 30-40 років тому. На частині вулиці Довженка біля суду вона буда здійснена, і ви бачите, що там молодші насадження і вони в більш  нормальному стані, ніж на прилеглих вулицях, або тих, які є паралельними або дотичними", – зазначила декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець.

Біологи виїжджають на місця,  фотографують саджанці, позначають дерева, які підлягають інвентаризації та додатковому огляду. Вони виявили: багато дерев, які збереглися з чехословацького періоду минулого століття, втратили свою декоративність і вражені шкідниками. Чимало з них вже дуплаві, всохлі, а також аварійні. Їх вік — близько 100 років. Саме вони підлягають видаленню. Вилучать, зокрема, старі сливу, горіх, черешню, клен та деякі агресивні види.  Їх замінять аналогічними рослинами. Водночас усі  цікаві та унікальні екземпляри мають зберегти. Залишити обіцяють порівняно нові дерева, засаджені 25 років тому. За інформацією міської ради,  роботи повинні завершити до кінця цього року.

Реклама

"Планується висадити близько 250 дерев. Це на вулиці Собранецькій, проспекті Перемоги, район Галагов, вул. Ракоці, Гойди, Бращайків, Мендєлєєва. Тобто на історичній частині міста. Вартість робіт становить 450 тисяч гривень.  Це на посадку близько 250 дерев. У середньому близько 1400 гривень на один саджанець", – мовив Василь Гомонай, заступник Ужгородського міського голови. 

Чи доцільно проводити роботи в осінньо-зимовий період, відповідь ствердна.

Реклама

"Якраз що восени це і робиться, тому що за зимовий період дерево адаптується, воно гарно вкорінюється. Воно краще приживається, тобто це якраз той самий період, коли це треба робити", – каже Ярослава Гасинець. 

У місті будуть рости нові червонолисті сакури, сливи та яблуні. Зокрема, в районі Галагова взялися за масове відновлення зелених насаджень уперше за Незалежної України. Біологи кажуть: вік нових деревцят — приблизно 6-7 років. Очікують, що вже навесні 2018-го з’явиться перший цвіт, а за кілька років дерева повністю будуть квітнути.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно