Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Приватний кордон" на Закарпатті діяв два роки, – військова прокуратура

"Приватний кордон" на Закарпатті діяв два роки, – військова прокуратура

"Приватний кордон" на Закарпатті діяв два роки, – військова прокуратура

Впродовж двох років 5 кілометрів державного кордону знаходилось у приватній власності. Цей факт не є фрагментом історії Середньовіччя чи історії сучасної латиноамериканської бананової республіки. Це інформація про реалії держкордону України на межі з Європою.

ВІДЕО ДНЯ

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив військовий прокурор Західного регіону Наріман Сулейманов.

Два роки п’ятикілометрова ділянка українсько-угорського кордону перебувала у приватних руках. Вона була обладнана найсучаснішою технікою, тут були споруджені оглядові вишки і робота йшла на повну потужність. Повз неї регулярно проходили прикордонні патрулі та звітували, що «кордон на замку». І навіть тоді, коли було виявлено зловживання з відчуженням ділянок, суміжних з лінією кордону, та почалось розслідування та судові процеси – діяльність контрабандистів не припинялась. Зупинити її вдалося лише силовим методом, провівши спецоперацію щодо затримання та обшуку у основного фігуранта схеми та його поплічників. 9 грудня організатору злочинної групи повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід.

Реклама

…У середині листопада 2017 року військовою прокуратурою західного регіону спільно з прикордонною службою, співробітниками військової контррозвідки СБУ проведено близько 100 обшуків у Закарпатській області у рамках документування групи, яка незаконно відчужила земельні ділянки, загальною площею 50 га вздовж лінії державного кордону.

Через цю частину кордону було організовано переміщення наркотичних речовин та тютюнових виробів. В ході проведення обшуків було залучено 60 слідчих прокуратури, 150 прикордонників, 80 працівників контррозвідки СБУ, 70 одиниць техніки та 15 кінологів з собаками. Було вилучено більше як 100 тис. доларів, 10 тис. євро, 2017 тис. грн, 161 тис. угорських форинтів, наркотики, зброю, боєприпаси, гранати, документи щодо відчужених земельних ділянок, мобільні телефони та записники. Також у фігурантів кримінально провадження вилучено угорські паспорти, хоча вони є громадянами України.

Реклама

Було проведено більше 100 допитів та близько 30 експертиз, зокрема щодо статусу даних земельних ділянок.

В ході розслідування встановлено, що службові особи держгеокадастру Закарпатської області спільно з працівниками управління у Берегівському районі, зловживаючи владою на користь групи осіб, вчинили протиправні дії з метою переоформлення земель вздовж лінії державного кордону.

На момент вчинення злочину ці земельні ділянки вздовж кордону не були належним чином оформлені, що дало можливість до зловживань фахівцям держгеокадастру. Вони були розподілені між фізичними особами для ведення особистого земельного господарства (близько 2 га на особу). Далі ці особи договором дарування передали їх організатору схеми. Ці дії були вчинені у 2015 році.

Реклама

Порушення чиновників Держгеокадастру полягало в тому, що вони передали землі у приватну власність,які згідно закону не можна відчужувати, оскільки вони відносяться до «земель оборони».

Зараз частину рішень по відчуженні земель, 12 ділянок, скасовані судами, але ще перебувають у апеляційній інстанції. Тобто, фактично повернуто майже 20 га, ще по 30 га земель позови знаходяться у суді першої інстанції.

На даний час про підозру повідомлено екс-керівнику Держгеокадастру у Берегівському районі Закарпатської області. Для нього Ужгородським міськрайонним судом обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на 60 діб.

Також затримано спільника організатора злочину – розповсюджувача наркотичних засобів. Йому також повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід Шевченківським районним судом міста Львова у вигляді домашнього арешту на 60 діб.

Організатору злочину 9 грудня 2017 року слідчі військової прокуратури повідомили про підозру і цього ж дня слідчий суддя Шевченківського районного суду обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 30 млн грн. Йдеться про особу, яка була безпосереднім власником ділянок, організатором контрабанди та переміщення через кордон.

Застава поки не вносилась, оскільки захист готує апеляційну скаргу на рішення суду. Про факт подання цієї скарги поки не відомо, але у них є час до четверга, 14 грудня.

Також прокурор розповів про те, як «працювала» ця ділянка. На ній були розміщені вишки, де сиділи спеціально навчені люди. З цих вишок вони, використовуючи тепловізори, контролювали переміщення прикордонників у нічну пору доби. Відстеживши прикордонників, вони давали сигнал тим, хто вже безпосередньо переходив кордон. Вони переміщували вантажі по спеціальних дошках, які не залишають слідів на контрольній смузі.

Реклама

Самі ж прикордонники про жодні порушення не повідомляли. Вони завжди заявляли про те, що справно моніторять цю ділянку і ніяких порушень не виявляють. І що цікаво, за період 2015-17 років прикордонники не зареєстрували на цій ділянці жодного порушення.

Розслідування розпочала Національна поліція ще у 2015 році за підозрою у незаконному відчужені земель. Після проведення експертизи цих ділянок і виявлення їх приналежності до земель оборони у розслідування вступила військова прокуратура. Було виявлено, що землі були відчужені безпосередньо на кордоні, а можна передавати у приватну власність на відстані близько 1 км від лінії кордону.

На питання чи є небезпека, що є й інші ділянки кордону, можуть використовуватись за тією ж схемою, прокурор відповів: всі ділянки поблизу кордону знаходяться у власності Державної прикордонної служби. Ця територія, яка опинилась у приватних руках, виглядає як виняток. Але хочу сказати, що моніторинг прикордонних земель в рамках цього розслідування не проводився.

Також він повідомив інформацію щодо співпраці у рамках розслідування з угорською стороною. Угорським прикордонникам було направлено доручення, але про результати наразі не відомо.

Тобто прикордонники та інші правоохоронці два роки знали про проблему, проводили розслідування, а власник земель та вишок в той час робив своє – займався контрабандою. Лише після проведення усіх процедур вдалося призупинити цю схему та затримати її керівників.

Хоча розслідування цієї справи розпочалося ще того ж 2015 року, але до конкретних результатів вдалося дійти тільки зараз. На сьогоднішній день: зрізано вишки, повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід для трьох осіб, зокрема й організатора схеми. Також проводяться судові розгляди з метою повернення суміжних з кордоном ділянок у власність Держприкордонслужби, як цього вимагає законодавство України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно