Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як заробітчани перетворили невелике село на Закарпатті на елітне котеджне селище

Як заробітчани перетворили невелике село на Закарпатті на елітне котеджне селище

Як заробітчани перетворили невелике село на Закарпатті на елітне котеджне селище
Невелике село на Закарпатті виглядає як елітне котеджне селище під Києвом, повне шикарних будинків. Заповзятливі місцеві мешканці будують їх за рахунок заробітчанства та не тільки.
ВІДЕО ДНЯ

Невелике село Нижня Апша на Закарпатті за 2 км від кордону з Румунією виглядає як елітне котеджне селище під Києвом, повне шикарних будинків. Заповзятливі місцеві мешканці будують їх за рахунок заробітчанства та контрабанди.

Розкішні будинки і безлюдні вулиці

Реклама

У Нижній Апші за переписом живе 3,8 тис. осіб, майже 98% – етнічні румуни. Будинків багато, кімнат багато – а на вулицях тихо і досить безлюдно: людей мало. Тому що все працездатне населення – на заробітках.

Справжній апшинець має румунське коріння, може жити де завгодно, але зобов’язаний на малій батьківщині побудувати величезний будинок. А до нього, відповідно до нової місцевої моди, добудувати те, що тут називають "літньою кухнею" – солідний двоповерховий маєток.

Реклама

А ще справжній апшинець навідується до своїх хоромів на кілька тижнів на рік.

"Цілий рік наші проводять за кордоном", – розповідає 70-річний місцевий мешканець Василь Йовді, носій найпопулярнішого тут прізвища.

В основному його земляки їздять на заробітки в Російську Федерацію. Але майже кожен другий працює в Європі – в Чехії, Угорщині, Італії. "Там і заробляють гроші на гарні будинки", – продовжує короткий віртуальний екскурс селом Василь Йовді.

Реклама

Легальний і нелегальний бізнес

Період первинного накопичення капіталу для місцевих настав у1980-х, коли румуни з Нижньої Апші почали закуповувати насіння соняшника в обмін на ліс. Насіння вони смажили і поставляли мішками в Росію з націнкою в 100-200%. "Це приносило нечувані гроші", – відверто каже Іван Йовді, стоячи на ганку власного багатого будинку. Він – ще один місцевий мешканець, але не родич першого Йовді.

Вся справжня рідня Йовді №2 поїхала працювати до Білгородської області Росії, а він у свої 60 років остаточно осів в Апші разом із дружиною.

Але не насінням єдиним, як розповідає Йовді №1 – Василь. Тут ще до 2013 року процвітало нелегальне виробництво алкоголю – в основному горілки і коньяків під відомими брендами. Робили і звичайний спирт, який успішно продавали. Але чотири роки тому правоохоронці "накрили" всі доморослі коньяково-горілчані "виробництва", тим самим поклавши край нелегальному бізнесу.

Щоравда, один мешканець села на правах анонімності зізнався: його сусіди досі виготовляють великими партіями підроблений закарпатський коньяк. "Їх ніхто ніколи не зловить, тому що вони платять добрі відкати кому треба", – говорить цей апшинець.

Крім того, місцевий житель по секрету розповів, що в селі виробляють "румунські" меблі, а також каву, яку продають на ринок під відомими марками.

А ще апшинців годує кордон. Але розповідати про це ніхто з них не хоче навіть на умовах анонімності.

Реклама
Читайте також:
На Закарпатті є село, в якому жінки заробляють за сезон від 50 до 100 тисяч доларів

Зате про прикордонний бізнес охоче і багато говорять в головному місті регіону – Ужгороді. "Жителі села активно займаються контрабандою, – стверджує Анастасія Бачинська, юрист із закарпатської "столиці". – Вони переправляють цигарки і алкоголь, які закуповують в Ужгороді, через прикордонну річку Апшицю прямо до Румунії".

Крім того, ще донедавна в селі працювали цехи з випуску джинсів і пасків. І все це теж було підробками популярних світових брендів.

Весь прибуток – в Нижню Апшу

"Люди своїми будинками хочуть показати, хто з них крутіше влаштувався в житті", – уточнює 25-річний мешканець Нижньої Апші Юрій Філіп, який також погодився поговорити з журналістами.

Він майже весь свій час проводить на будівельно-ремонтних роботах у Москві. Але на власний будинок поки не назбирав. "Не щастить із заробітками останнім часом, – знизує плечима хлопець. – Буває, що тільки $500 на місяць отримую".

"Наші везуть весь свій прибуток в Нижню Апшу", – підкреслює Іван Йовді. Основна частина цих грошей, звичайно, йде у приватну нерухомість, але дещо перепадає і регіональній інфраструктурі. Це помітно по дорогах: якість траси з Ужгорода до Тячева й далі – погана. А ось на під’їзді до Нижньої Апші – вже гарний асфальт на шосе.

Реклама

"У селі нормальної роботи немає: 2 тис. грн на місяць – це не гроші. Якщо не виїхав – можеш померти від голоду", – резюмує, оглядаючи своє шикарне, але порожнє село Іван Йовді. І повертається до розповіді про цікаве: про нюанси внутрішньої обробки його величезного будинку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно