Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Село Жнятино у Мукачівському районі визнано зоною нагляду: названо причину

Село Жнятино у Мукачівському районі визнано зоною нагляду: названо причину

На території сусіднього з Мукачівщиною Берегівському районі зафіксували вірус африканської чуми свиней. У зв’язку з цим фактом, державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Мукачівській РДА ( далі - ДНПК) провела позачергове засідання. Головував на комісії перший заступник голови Мукачівської РДА Андрій Данканич.

ВІДЕО ДНЯ

Члени комісії заслухали інформацію начальника управління Держпродспоживслужби у Мукачівському районі Василя Туряниці, який зазначив, що АЧС було зафіксовано в урочищі «Рафайлово», ТРМ «Нодь Ердев» Берегівського району.

У зв’язку з цим, комісія прийняла рішення визнати село Жнятино Мукачівського району – зоною нагляду.

Реклама

Також комісія затвердила «План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації АЧС в с. Жнятино». Серед іншого, в заходах передбачена регуляція чисельності поголів’я дикого кабана (мисливські товариства). Звертають увагу органи місцевого самоврядування на недопущення виникнення стихійних ринків та поширення м’яса свині або продуктів з нього, що не пройшли відповідне обстеження.

Мешканців Мукачівщини у разі спостереження у тварин симптоматики, характерної для вірусу АЧС, просять негайно повідомити органи місцевого самоврядування та Мукачівську районну державну лікарню ветеринарної медицини (Мукачеве, вул.Кооперативна, 73), а жителів зони нагляду – до Державної ветеринарної дільничної лікарні у с. Н.Коропець.

Реклама

Довідково:

Хвороба Монтгомері (АЧС) – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах, є обов’язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров’я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.
Симптоми АЧС.

Реклама

Інкубаційний період цієї форми, згідно зі спостереженнями, триває від доби до тижня. Після чого з’являються:

різке підвищення температури до 42 градусів;

гнійні білуваті виділення з ніздрів, вух і очей, з різким запахом;

пригнічений стан тварини, байдужість і слабкість;

яскраво виражена задишка;

парез задніх ніг;

блювання;

Реклама

пронос з кров’ю, що змінюється запорами;

на тонких ділянках шкіри — за вушками, на животі, під щелепою раптово виникають синці, чорні синці.

Гостра форма АЧС супроводжується різким погіршенням стану тварини і швидкою смертю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно