Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Оприлюднено список доріг, які у 2018 році ремонтуватимуть у Мукачівському районі

Оприлюднено список доріг, які у 2018 році ремонтуватимуть у Мукачівському районі

Тема стану доріг Мукачівського району з початком нового календарного року актуальна, як ніколи, адже можна підвести підсумки за рік минулий та окреслити плани на поточний.

ВІДЕО ДНЯ

Коментуючи це питання місцевому телебаченню, очільник Мукачівщини Сергій Гайдай зазначив, що в районі налічується 335 кілометрів доріг обласного та районного значення, 90% з яких потребують ремонту, – йдеться у повідомленні Мукачівської РДА.

«Дороги руйнувалися десятиліттями, автошляхи не бачили навіть середнього поточного ремонту, не кажучи вже про капітальний, – зазначив керівник району, – так, є окремі селищні або сільські ради, бюджет яких дозволяє їм здійснювати ремонт доріг місцевого значення, але їх небагато».

Реклама

Ямковий ремонт – це гроші на вітер

Неякісний ямковий ремонт – це гроші на вітер, підкреслює Сергій Володимирович.

Реклама

Відповідно до технологій будівництва та ремонту доріг, ямковий ремонт повинен здійснюватися з вирізкою пошкодженого полотна, укладанням основи та шару асфальтного покриття. Якщо ж цього не має, то просто засипання ям асфальтною сумішшю не вирішить проблеми.

Джерела фінансування

Проведення ремонтних робіт – справа дороговартісна, адже мова йде про виготовлення проектно-кошторисної документації, та власне вартості ремонтних робіт. Відтак, з урахуванням підняття соціальних стандартів (мінімальна зарплата, інші), податків,інших кошторисних складових, вартість одного кілометра капітального ремонту - від 4 мільйонів гривень. Точна вартість може бути визначена виключно проектно-кошторисною документацією.

Реклама

Важливо розуміти можливі джерела фінансування ремонтних робіт, акцентує Сергій Володимирович, – та перераховує їх.

Перш за все, найпотужніше джерело фінансування – це митний експеримент, який передбачає спрямування 50% на ремонти доріг коштів від перевиконання щомісячних планових надходжень митниці.

- Державний фонд регіонального розвитку

- Резервний фонд державного бюджету

«Всі ці джерела фінансування були застосовані до потреб Мукачівського району, ще ряд проектів як ремонту доріг, так і об’єктів інфраструктури, – знаходяться на розгляді, – констатує Сергій Володимирович, та додає, що державне фінансування знімає непосильне навантаження районного бюджету».

2017 рік: що вдалося зробити

«За 2017 рік мені вдалося захистити ряд важливих проектів, що передбачають ремонти доріг або здійснення аварійно-відбудовних робіт, – зазначив голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай».

Реклама

Відтак, за рахунок «митного експерименту»:

Розпочато ремонт стратегічної дороги «Кольчино-Пузняківці», загальна вартість проекту становить близько 47 мільйонів гривень, виконано робіт на 9 мільйонів гривень. З настанням будівельного сезону, роботи будуть продовжені.

Виконано ремонт дороги «Горонда-Баркасово»

Виконано більшу частину робіт дороги Іванівці-Щасливе, роботи будуть продовжені.

За рахунок Резервного фонду державного бюджету здійснено аварійно – відбудовні роботи:

– Дорога «Бобовище-Ільківці»

– Дорога «Брестів-Лецовиця»

Реклама

– Дорога «Чинадієво-Кучава з під’їздом до села Бабичі».

За рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток або так звані «депутатські кошти», які для потреб району залучив народний депутат України Михайло Ланьо:
здійснено ремонт доріг місцевого значення селищних та сільських рад: Кольчина, Березинки, Станова, Макарьова.

2018 рік: передача доріг на баланс місцевих адміністрацій

Очільник Мукачівщини Сергій Гадай зазначає, що 2018 рік повністю змінить підхід до ремонтів та обслуговування дорожньої інфраструктури. Адже в розрізі загальнодержавної реформи, дороги обласного та районного значення передаються на баланс місцевих адміністрацій, відповідно – обласної та районної.

Джерелом фінансування, а саме коштами дорожнього фонду, – відатиме Закарпатська обласна адміністрація. Відтак, з’явиться можливість якісно визначати пріоритети та цілеспрямовано використовувати кошти дорожнього фонду. Для порівняння, за 2017 рік Службою автомобільних доріг виділено для ремонту та експлуатації доріг всього Мукачівського району 2 мільйони 200 тисяч гривень. Ця сума була критично недостатньою навіть для виконання поточних робіт.

Плани на поточний рік

«Окрім того, що вже вдалося реалізувати у боротьбі з бездоріжжям, є реальні плани на 2018 рік, – зазначає Сергій Володимирович».

Реклама

Так, за словами очільника району, будуть продовжені роботи по проекту «Кольчино-Пузняківці», Бобовищенському напрямку. Ремонтуватимуть і дорогу Свалява-Мукачево, через смт. Чинадієво. Для цих робіт є наявні «депутатські» кошти , виділені з державного бюджету.

Розраховуємо на подальше фінансування за рахунок митного експерименту, – коментує Сергій Гайдай та перераховує заплановані до ремонту автошляхи обласного значення.

Відтак, за кошти митного експерименту заплановано здійснити ремонт автошляхів:

Червеньово-Великі Лучки-Гать (охоплює кілька сільрад Мукачівського району)

– Батьово-Баркасово-Запсонь

– Середнє-Лінці-Шкуратівці-Ракошино

«Де були дороги, там розвивалася й цивілізація, – так було здавна, не суттєво змінилися пріоритети й в сучасному світі, – підсумовує Сергій Гайдай, – Мукачівщина – несе важливе логістичне навантаження, займає вигідне географічне розташування. Тому відповідний стан доріг – залишатиметься незмінним пріоритетом».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно