Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Меншина, яка зближує Україну та Європу

Меншина, яка зближує Україну та Європу
ВІДЕО ДНЯ

З часів Австрійської імперії Габсбургів і до сьогодні на Закарпатті проживає чимала кількість етнічних німців. Незважаючи на кордони, вони й досі тримають зв’язок з етнічними прабатьківщинами – Німеччиною та Австрією. Яскравим прикладом співпраці з двома країнами ЄС та збереженням етнічної спадщини закарпатських німців є Центр культури та відпочинку "Паланок", який розташований у тій частині Мукачева, де і проживає значна частина німецької меншини. Це найбільше об’єднання німців на території Закарпаття.

Як розповіла керівник центру Маріанна Варварцева, цьогоріч заклад відзначатиме свій ювілей – 25 років. Все почалось з того, що у сторічній будівлі був німецькомовний садочок. А потім у 1993 році приміщення було передано культурному товариству німців "Паланок". І на базі цього товариства був створений однойменний центр культури та відпочинку. "Діяльність нашого центру направлена на задоволення духовних і освітніх потреб людей різних вікових категорій, зокрема, представників компактно проживаючого німецькомовного населення. Тому ми проводимо різні масові заходи: фестивалі, свята, концерти, в тому числі і групові форми роботи – заняття у гуртках", – сказала керівник центру Маріанна Варварцева.

Реклама

З того часу і до сьогодні тут вирує робота, а сам центр перетворився на справжній позашкільний заклад європейського рівня. Тут діють три групи хореографічного колективу. Є  і вокальні групи. Найвідоміший з них – хор "Співочі серця". Як розповіла пані Маріанна, хор "Співочі серця" діє з 2001 року. Це четверте покоління хористів. Є  і молодша група юних голосів. Діти тричі на тиждень збираються на заняття з вокалу. Вони виконують багато німецьких та англійських пісень. Гуртківці є активними учасниками загальноміських та загальнообласних заходів.

Варто зауважити, що найвагоміше досягнення хору – це призове третє місце Інтернаціонального конкурсу хорів ім. Ф.Шуберта у дитячій категорії. "Також наші дівчата взяли участь в урочистій месі у відомій церкві Віс, яка внесена до переліку світової спадщини ЮНЕСКО (Верхня Баварія). Вражені побаченим, глядачі стоячи аплодували юним артистам в м. Герасі (Нижня Австрія), в замку Ріттенбурга в Бургенланді", – сказала Маріанна Варварцева.

Реклама

Учасники як і вокальних, так і хореографічних колективів щороку за підтримки європейських партнерів відвідують Австрію та Німеччину, знайомляться з культурою та життям цих країн. "Ми маємо багато партнерів з Німеччини. Зокрема, ми пишаємось тим, що співпраця між Закарпаттям та землею Оберфранкен-Баварія у Німеччині зародилась саме тут. Вони роблять дітям-учасникам колективів триденну програму. Відвідування міст, театрів. Маємо також контакти з Верхньою Австрією та Нижньою Австрією. Раніше вони нам допомагали у технічному плані, закуповували меблі, посуд. Серйозну підтримку нам надає благодійна організація "Товариство розвитку", яке допомагає німецьким товариствам по цілій Україні. Ми співпрацюємо і з Угорськими товариствами німців у містах Печ та Матесалка. Також тримаємо зв’язки з австрійським товариством "Полум’я миру" та родиною Габсбургів, які підтримують нас і неодноразово бували у нашому закладі", – розповів директор центру "Паланок".

Крім того, у центрі також діють курси з вивчення німецької мови для дітей та дорослих. Групи людей різного віку постійно вивчають цю мову. Пані Маріанна також зауважила, що майже раз у два роки до центру приїжджають мовні асистенти з Німеччини: "Так, у грудні до нас завітали три мовні асистенти, які були вчителями музики. Нам дуже пощастило, адже вони допомогли нашому хору “Співочі серця” і співали разом з нами. Вони взимку з нами їздили на різдвяні концерти в Австрію і допомогли творчо підійти до цієї справи".

Крім того, центр активно співпрацює з римо-католицькою церквою, з релігійними громадами населених пунктів, в яких є значна частина проживаючих етнічних німців.

Реклама

Та все ж, центр готується до своєї головної події - до відзначення свого 25-літнього ювілею, який відбудеться у квітні цього року.

У свою чергу начальник Управління національностей та релігії Закарпатської ОДА заявив, що, незважаючи на невелику кількість етнічних німців (близько 3500 осіб за переписом 2001 року), вони є активними. Адже завдяки дружбі організацій німецької меншини та австрійських благодійників Закарпатська обласна дитяча лікарня отримала благодійну допомогу у вигляді нового сучасного обладнання. Однак, за його словами, зараз Управління намагається знайти контакти з активними представниками молоді німецької меншини, плідно співпрацювати і, можливо, вже цього року створити молодіжну раду нацменшин при Управлінні. Це допоможе тримати контакти з усіма нацменшинами, допомагати їм, підтримувати і розвивати зв’язки та ініціювати спільні проекти. Адже дружба з нацменшинами – це запорука успіху для багатонаціонального Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно