Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачево чи Ужгород: у мережі суперечка через неофіційну столицю сакур

Мукачево чи Ужгород: у мережі суперечка через неофіційну столицю сакур

Мукачево чи Ужгород: у мережі суперечка через неофіційну столицю сакур

Відомий закарпатський історик та краєзнавець, професор УжНУ Федір Шандор прокоментував рішення колег-експертів щодо визнання саме Мукачева – міста закарпатської сакури.

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо, за рішенням туризмознавців та краєзнавців Закарпаття Ужгород перестав бути столицею сакур Закарпаття. В обговоренні туризмознавців вказувалася і головна причина того, що Ужгород втратив статус столиці сакур в Закарпатті – влада міста минулого року вирішила зрубати кілька десятків найкращих сакур в Ужгороді. При цьому так звані "фахівці" вказували на те, що сакури потрібно зрубати, бо вони хворіють. Громадськість переконувала, що це не фруктові дерева і мова не про те, щоб збирати врожаї і якщо дерево цвіте, то нехай і надалі виконує виключно декоративну функцію. 

Щоправда, мер Ужгорода Богдан Андріїв переконує, що цей статус за обласним центром залишається і надалі. Серед аргументів Богдан Андріїв навів той факт, що на початок 2017 року в обласному центрі було кілька тисяч сакур. У той же час, мер Ужгорода пояснив, чому мерія вирішила зрубати сакури в центральній частині міста в мікрорайоні "Галагов". Все через законодавчі директиви, згідно з якими "вікова межа експлуатації деревних і чагарникових рослин у зелених насадженнях населених пунктів становить для швидкоростучих дерев (до яких відноситься сакура) 45 років для вулиць, проїздів, площ та 70 років для скверів та парків". Щоправда, Андріїв уточнив, що є винятки для дерев, щодо вікового цензу, якщо вони становлять якусь історичну цінність і пов’язані з історичними подіями. Якщо такі дерева не несуть загрози, то їх можна не рубати.

Реклама

І ось мерія Мукачева поширила коментар професора Шандора з поясненням, чому статус столиці закарпатських сакур перейшов до Мукачева. 

"... Бо саме у Мукачеві знаходиться найдовша алея сакур на вулиці Ужгородській – 1371 метр. Бо саме тут є унікальне дерево сакури, яке має свій "ритм" цвітіння і вже отримала назву "шалена сакура". І саме в Мукачеві знаходиться найстаріша сакура в Закарпатті на вулиці Філатова", – пояснюють у дописі. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно