Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У обласній дитячій лікарні в Мукачеві впроваджують європейські практики лікування

У обласній дитячій лікарні в Мукачеві впроваджують європейські практики лікування

У обласній дитячій лікарні в Мукачеві впроваджують європейські практики лікування

Здоров’я та лікування підростаючого покоління – один з найважливіших напрямків медицини. Адже без дітей не можливе і майбутнє країни.

ВІДЕО ДНЯ

Та, зважаючи на важкі реалії української медицини, чимало закладів шукають можливості задля того, аби зменшити захворюваність серед населення. Серед таких закладів є і Закарпатська обласна дитяча лікарня, яка знаходиться у Мукачеві, – йдеться у статті газети "Панорама".

Саме тут колектив медичного закладу активно застосовує європейські практики лікування та оздоровлення дітей. Задля отримання необхідного досвіду, лікарня бере участь у різних програмах. Заступник головного лікаря Закарпатської ОДЛ з організаційно-методичної роботи, обласний педіатр Михайло Радь наголосив на тому, що завдяки участі у співпраці з європейськими партнерами колективу лікарні вдалось вдосконалити роботу у сфері реабілітації дітей з ураженнями нервової системи.

Реклама

«Наша область є прикордонною. І тому ми маємо шанс взяти участь у кількох програмах. Найбільш плідною була Програма ЄС «HUSKROUA 2007-2013». У межах цієї програми ми були першою лікарнею, яка безпосередньо брала участь у цьому проекті. Для цього ми знайшли партнера в Угорщині – Верхньособолчську лікарню у м. Кішварда. Це багатопрофільна лікарня, яка обслуговує східні райони Угорщини і яка є оснащена надсучасним обладнанням. І ми з ними спільно розробили кілька напрямків по питанням дитячої реабілітації з ураженням нервової системи. У ході реалізації проекту, по-перше, було встановлено тісні партнерські відносини між персоналами лікарень. По-друге, були спільні подання заявок на конкурси, а також спільні консультування», – мовив Михайло Радь.

Також, за його словами, в межах цього проекту відбулось 9-місячне стажування фахівців обох лікарень у інституті імені Андраша Петьо у м. Будапешт. Даний заклад є базовим в Угорщині по відновлювальному лікуванню дітей з хворобами нервової системи та порушеннями ментального розвитку. «Ми направили підготовлених двох фахівців – лікаря та педагога, які два місяці навчались у цьому інституті і проходили педагогічно-медичну програму», – зауважив заступник головного лікаря.

Реклама

Саме там лікарі і дізнались про кондуктивну педагогіку, або про метод Петьо. Його після Другої Світової війни розробив угорський лікар і вчений Ондраш Петьо. Ця концепція спрямована на те, щоб допомогти дітям з руховими порушеннями набути «ортофункції», що визначається як здатність брати участь і функціонувати у суспільстві незважаючи на свою неповносправність. Кондуктивна педагогіка базується на ідеї, що нервова система, незважаючи на своє пошкодження, все ж таки має можливості до формування нових нервових зв’язків.
З досвідом Петьо-терапії ознайомилась і лікар-реабілітолог Закарпатської ОДЛ Ірина Молнар, яка працює в лікарні з 2008 року. Вона розповіла журналісту газети «Панорама», що користь цього методу полягає в тому, щоб навчити батьків дітей, які хворі на ДЦП, у домашніх умовах застосовувати вправи, які б у подальшому допомогли дитині, яка має ураження ДЦП, фізично і психоемоційно.

У обласній дитячій лікарні в Мукачеві впроваджують європейські практики лікування – 01

Пані Ірина щодня спілкується з 17-20 батьками. До кожної дитини потрібно мати особливий підхід. «Під час стажування угорці акцентували нашу увагу на тому, що потрібно поєднувати фізичні та розумові вправи. Тому під час вправ у нашому реабілітаційному центрі ми використовуємо розвиваючі іграшки. При роботі необхідно не лише рухатись, але й задавати інформацію мозку. Грубо кажучи, ми предмет ставимо біля неї, а потім переставляємо той предмет, мотивуючи її повернутись на бік і забрати цю іграшку. Крім того, матері навчаються принципам методики – що робити з дитиною, як досягти потрібного ефекту», – сказав лікар-реабілітолог.

Реклама

Варто зауважити, що обласна дитяча лікарня у межах проекту і придбала обладнання для впровадження методу Петьо. Тому закарпатцям вже не треба вести дітей у Кішварду чи Будапешт. Лікуватись по цій методиці можна вже і на Закарпатті.

Михайло Радь ще зазначив, що також були проведені дві великі науково-практичні конференції із залученням фахівців цього інституту. У цих конференціях взяла участь уся педіатрична спільнота області.

Крім того, був втілений ще один проект завдяки співпраці з ENPI. А саме – створення реанімації для новонароджених. «Україна раніше реєструвала новонароджених дітей з терміном вагітності 32 тижні і вагою кілограм і вище. Та у 2007 році країна перейшла на нові стандарти. Реєстрація живонародженості починалась на 24 тижні при вазі 500 грам. Тому, щоб надавати допомогу, недоношені діти, які в критичному стані, одразу забираються до нас. Ми розуміли, що у перші роки роботи була досить висока смертність серед таких дітей. Тому для організації забезпечення належного догляду дітей потрібна сучасна медична апаратура. Незважаючи на те, яким розумним є лікар. Та медична апаратура куди найважливіша. Тому завдяки європейським партнерам придбані кювези та спеціальна апаратура, яка є високовартісною», – сказав заступник головного лікаря.

Він наголосив на тому, що для запуску і повноцінної роботи реанімації потрібне належне оснащення: «Ми звернули увагу саме на новонароджених. Тому купили на усі 12 ліжок 12 моніторів для дитини. Тобто, дитині на пальчик ставиться датчик, який контролює життєвоважливі функції – частоту серцебиття та дихання, температуру тіла, насиченість крові киснем і т.д. Крім того, було встановлено відеообладнання у кожну палату для можливостей візуального спостереження. Уся апаратура виведена на пульт медсестринського посту та в лікарську ординаторську. У разі погіршення життєвих параметрів спрацьовує сигнал тривоги. Наприклад, зупинка дихання. Робиться сигнал тривоги. І камеру направить на дитину і дізнається, що з дитиною. А екран розбито на 12 кардіограм та на сектори».

В процесі впровадження цієї практики кількість померлих дітей в рази зменшилась. Та близько 70% з них, які залишаються жити, мають проблеми з нервовою системою. Дотермінові пологи можуть спричинити ураження маленького мозку. Тому у 2/3 недоношених дітей виражені проблеми з порушенням ментальної чи рухової сфери. Як наслідок, для лікарів постало ще одне завдання – покращення якості реабілітації дітей після народження і протягом подальших років життя.

Розвиток дитячої реабілітації тривав і протягом 2012-2014 років. І в результаті лікарня отримала високоякісне сучасне реабілітаційне обладнання (тренажери, вертикалізатори, підйомники, реабілітаційну решітку, оснащення для гідрокінезотерапії). Наразі очікується завершення будівництва нових приміщень для реабілітаційного центру «Росинка».

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно