Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі?

Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі?
На Закарпатті є своя "столиця теплиць". Це справжній "овочевий рай" – село Заріччя.

Якщо туристів з України запитати про те, з чим асоціюється Закарпаття, то вони одразу дадуть відповідь: замки, гори, вино, сири, сакури. Та ця область має ще одну свою візитівку, про яку знають фермери та ті, хто займається овочівництвом. Це село Заріччя Іршавського району, яке славиться своєю ранньою капустою і здавна називається “капустяним раєм” або “столицею теплиць”.

ВІДЕО ДНЯ

Ще з дороги Мукачево-Рогатин, яка пролягає через села Заріччя та Сільце, неозброєним оком можна побачити велику кількість парників та людей, які протягом усього дня, з ранку до ночі, трудяться на своєму обійсті. І усі жителі села (а їх близько 4 тисяч осіб), так чи інакше мають справу з роботою у полі та теплицях. Майже кожна сім’я має свій парник, і у кожному дворі можна побачити теплицю та городи, наповнені молодою капустою, перцем, баклажанами, та навіть квітами. А село можна назвати заможним, адже завдяки важкій праці на полі люди заробляють на рідній землі, не виїжджаючи на заробітки за кордон.

Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі? – 01
Реклама

Теплиці у Заріччі

Саме у ці квітневі та травневі дні майже усі зарічани цілими родинами знаходяться на своїх полях. Вони працюють з ранку і аж до сутінок. Як, наприклад, пані Анна Нодь, яку ми застали саме під час роботи на власному городі. “Ранні овочі, зокрема, капуста - це наш хліб насущний, це джерело нашого заробітку, наш перший прибуток. Та окрім капусти, у нас садять також перець, баклажани, цвітну капусту, броколі, редиску”, – сказала господиня.

Реклама
Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі? – 02

Господарка обійстя, пані Анна Нодь

Жителька Заріччя стверджує: робота місцевого люду важка, але результативна. “Наш робочий день дуже напружений. Я особисто встаю вже о 5 годині ранку. І працюю аж до того часу, як надворі стемніє. Особливо важкою є робота під час посадки та дозрівання, коли треба рослини активно поливати. Робота починається з посіву у листопаді. Потім посадка у лютому. Для цього ми використовуємо якісне нідерландське насіння, з яким має справу чи не кожний зарічанин. І вже за 48-50 днів дозріває рання натуральна капуста європейської якості. І перший урожай припадає на кінець квітня-початок травня. Ось такий наш робочий сезон”.

Реклама
Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі? – 03

Рання зарічанська капуста

Жінка зізнається, теплиці багато у чому допомагають місцевим жителям: «Цього року були жахливі березневі морози. І в дечому теплиця допомогла нам пришвидшити процес вирощування ранньої капусти. Особливо доречною є робота в теплиці, коли надворі дощ, чи вітряно”.

Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі? – 04

Жителі Заріччя працюють

Неподалік її городу люди працюють цілими родинами. Як от сім’я пані Вікторії. Разом з нею надворі працюють син, дочка та зять. Жінка каже, що робота далеко не з легких. Але при цьому зарічанські овочі експортуються по цілій Україні. “Наші овочі можна купувати у різних куточках України. І у Києві, і у Львові, і в Ужгороді, і у Мукачеві. Усюди можна знайти нашу капусту та інші овочі. Крім того, сюди, у Заріччя, часто приїжджають оптовики”, – сказала пані Вікторія.

Чи куштуватимуть європейці зарічанські овочі? – 05
Реклама

Всередині парника

За її словами, величезні парники мають опалення, і виконані з урахуванням європейських технологій і часом сягають довжиною до ста метрів. І якісна робота, і натуральність продуктів, на її думку, дає змогу зарічанським овочам розвиватись у конкурентному середовищі українського домашнього овочівництва.

Експерт, директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо зауважив, що овочева продукція із Заріччя гідно конкурує на всеукраїнському ринку. Ба більше, на одному з популярних ринків Львова, за його словами, закарпатська продукція займає близько 40% усього цього ринку.

“Та на українському ринку ми не зупиняємось. Ми готуємось до того, що, можливо, з наступного року зарічанська капуста вийде на європейський ринок. Зокрема, заплановано відправити  перші партії капусти із Заріччя у Польщу. Ми до цього ретельно готуємось, щоб потім нашвидкоруч не наробили помилок. І для того, щоб це втілити, ми працюємо і по дотриманню стандартів, і по документації, щоб все відповідало європейським вимогам.  Але у нас вже є спроби промоції наших овочів. Так, у Словаччині на одній з виставок в рамках Днів України європейські партнери чудово відгукувались про наші овочі. Адже вони є натуральними, мають якісний хімічний склад, і виготовлені за багатьма європейськими стандартами. Тим паче, що самі зарічани використовують у своїй роботі сучасні технології вирощування овочів, і якісне нідерландське насіння”, - зауважив Юрій Лесьо.

Та все ж, за його словами, ранні овочі – це шанс для закарпатців працювати на рідній землі, достойно заробляти, і гідно жити, створюючи якісний європейський натуральний продукт.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно