Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як вівчарів на полонини проводжали

Як вівчарів на полонини проводжали
ВІДЕО ДНЯ

Вівчарство – один із основних промислів жителів-горян Рахівщини, а вівці – символ достатку. "Уквітчаний травень" приходить у кожен куточок мальовничих Карпат проводом отар овець на полонини. Гуцули це дійство називають міра або рєд, інша назва – мішання...

Урочисті проводи вівчарів Рахівщини на полонину – це вже добра давня народна традиція. Тому напередодні виходу на полонини, понад тридцять вівчарів Ясінянської та Богданської долини разом зі своїми міським, селищними, сільськими головами та громадськими активістами,  зібралися на святкування в селищі Ясіня.

Реклама

Весело та гучно громада Ясіня разом із селищним головою Едуардом Зелінським та музиками проводжали вівчарів на полонини у Ясінях. Запалили символічну вівчарську ватру, яка весь період для вівчарів є своєрідним оберегом на полонині.

А гості, здалека і близька, насолоджувались неповторними краєвидами у самому «Серці Карпат» під рідні гуцульські співаночки у виконанні дитячого фольклорно-етнографічного колективу Ясінянської ДШМ.

Реклама

На свято проводів чабанів завітав і Генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, який поздоровив присутніх зі святом та урочисто передав селищному голові Ясіня, Едуарду Зелінському, маловідомий широкому загалу фільм про Ясіня із словацького державного архіву.

Поздоровлення від народного депутата України Василя Петьовки, вівчарям передали помічники нардепа – Михайло Штефко та Степан Хома, які побажали ватагам міцного здоров’я, родинного щастя, благополучного літування та щасливого повернення додому.

Кожен вівчар-ватаг від народного депутата України Василя Петьовки отримав подяку за сумлінну працю та цінний подарунок. Завершились урочистості традиційним святковим обідом.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно