Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Аналогове телебачення можуть вимкнути вже в липні

Аналогове телебачення можуть вимкнути вже в липні

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, узгодила проект розпорядження Кабінета міністрів «Про безстрокові заходи щодо впровадження в Україні цифрового мовлення».

ВІДЕО ДНЯ

Документ, який буде розглянутий вже цього тижня, передбачає повне відключення аналогового ефірного телебачення з 1 липня 2018 року. Початково план переходу мав бути виконаний до середини 2019 року, проте Петро Порошенко наголошує на відмові від аналогу вже цього року.

Тепер аналогове телебачення залишиться тільки на територіях із спеціальним режимом мовлення і на прикордонних територіях. З бюджету буде виділено 260 млн грн для будівництва нової цифрової ефірної мережі на базі державного концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ).

Реклама

Цифрове телерадіомовлення – це міжнародне зобов’язання за меморандумом від 2006 року, яке Україна мала виконати до 2015 року. Наразі аналог створює перешкоди 4G-мережам на прикордонних територіях у країнах ЄС та не дає можливості запустити швидкісний інтернет у «цифровому дивіденді» в регіонах та селах України.

Слід зазначити, що медіа-групи не підтримують побудову нової мережі, побоюючись непрозорості витрат на такий проект. Водночас думки щодо поспіху у відключенні аналогу у 2018 році розділилися: StarLightMedia та «Медіа Група Україна» підтримали президента, оскільки не бачать сенсу у щорічних витратах коштів на підтримку аналогу (0,5 млрд грн на рік сумарно з усіх каналів), тоді як холдинг «1+1» вважає це політичним рішенням і не підтримує даний проект.

Реклама

Нацрада видала перші цифрові ліцензії на мовлення в мережі «Зеонбуд» (єдиний оператор, що займався будівництвом цифрової мережі) в серпні 2011 року. Цього року термін їх дії закінчується. Якщо аналог буде відключений вже в липні, цифровий ефір стане основною формою наземного мовлення в Україні і поставить усі медіа-групи в рівні умови. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно