Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Рік безвізу: куди в ЄС найчастіше їдуть українці

Рік безвізу: куди в ЄС найчастіше їдуть українці

За рік з часу впровадження безвізового режиму в Україні зафіксовано 20 млн перетинів кордону з ЄС, що на 2,3 млн більше, ніж у минулі роки

ВІДЕО ДНЯ

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Якщо порівняти цифри за рік до безвізу і рік безвізу, то ми впевнено можемо сказати, що безвіз відіграв свою роль, українці почали більше їздити до ЄС. Якщо за рік до безвізу ми зафіксували трохи більше 17,7 млн. перетинів українцями кордону до ЄС, то за рік безвізу їх вже понад 20 млн. Тобто 2,3 млн. перетинів кордону українцями до ЄС – це та чиста динаміка, до якої спонукало рішення про безвіз", - сказав Слобадян. 

Реклама

Посадовець також додав, що з новим біометричним паспортом кордон перетнули 555 тис українців (4% від загальної кількості перетинів). 

"В той же час зараз ми спостерігаємо динаміку дуже швидкого приросту громадян України, які перетинають кордон до ЄС, маючи біометричний паспорт. Тому дві причини. Перша - це початок літнього туристичного сезону. А друга - те, що у старих паспортах громадян термін дії довготривалих шенгенських віз закінчується", - зазначив Слободян. 

Реклама

Разом з цим спікер Держприкордонслужби Сергій Гунько додав, що попит на оформлення біометричних паспортів серед українців ще зберігається. 

"Зараз вже не така величезна кількість, яку ми оформили минулого літа. За цей рік, що той, що минув, оформлено понад 5 млн біометричних закордонних паспортів. Це дуже багато. Для порівняння, у попередні роки ми оформили до 2,5, тобто більше, як у рази зріс попит", - прокоментував Гунько.

За його словами, черги за оформленням паспортів ще зберігаються, але ситуація більш спокійна. 

Реклама

"Поступово підключаються ЦНАПи до тієї діяльності у великих містах, там ситуація покращилася. У тих містах, де ЦНАПи ще не підключилися – там поки зберігаються черги. Але ми розраховуємо, що найближчим часом ситуація виправиться. На сьогоднішній день ця черга суттєво зменшилися, але затримки ще залишаються", - підсумував Гунько.

Певний "ажіотаж" серед бажаючих безперешкодно подорожувати спостерігався у перші місяці дії безвізу – в середньому прикордонники оформляли до 90 тисяч українців за місяць. У листопаді минулого року цей показник становив вже 32,5 тисячі осіб. З настанням літа, тобто періоду активних відпусток та мандрівок, очікуєтеся знову збільшення пасажиропотоку.  

Найбільше українців обирають авіаційні шляхи для подорожей, найменше - морем. Своєрідним "вікном до Європи" для України залишається Польща. Саме через неї до країн ЄС потрапляє найбільша кількість українців. Найменший потік мандрівників з України до країн ЄС через словацький кордон.

Черги у пунктах пропуску мають періодичний характер і пов’язані зі святами, періодом відпусток, масовими міжнародними заходами, а також сезонними роботами за кордоном та малим прикордонним рухом. Крім того, останнім часом на кордоні з ЄС черги утворюються з вини власників авто на "євробляхах" і так званих пересічників, які упродовж доби можуть по декілька разів перетинати кордон.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно