Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як закарпатські студенти й освітяни навчаються за кордоном

Як закарпатські студенти й освітяни навчаються за кордоном

Для багатьох українських і, зокрема, закарпатських студентів відвідати європейські країни та навчатись в Європі є далекою і неосяжною мрією. Та все ж завдяки деяким міжнародним освітнім програмам ця мрія стає реальністю. Зокрема, однією з найпоширеніших програм є Erasmus+.

ВІДЕО ДНЯ

Ця програма фінансується Європейським Союзом. Гроші на неї виділили десять років тому до 2020 року, але після цього, ймовірно, фінансування продовжать знову. Попередниця – програма Erasmus, названа на честь середньовічного нідерландського вченого Еразма Роттердамського, – діяла з 1987 року. Водночас назва розшифровується як «схема дій європейської спільноти для підвищення мобільності університетських студентів» (European Community Action Scheme for the Mobility of University Students). За час роботи програми обмінів у ній взяли участь майже 4,5 мільйона студентів, – йдеться в газеті "Панорама" в номері від 7 червня.

Окрім держав-членів ЄС, ця програма охоплює також так звані партнерські держави, серед яких і країни Східного партнерства – Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова і Україна. Це означає, що студенти наших університетів також мають можливість поїхати вчитись за кордон за фінансової підтримки Євросоюзу.

Реклама

На Закарпатті активним учасником цієї Програми є Ужгородський національний університет, студенти і викладачі якого активно беруть участь у цій Програмі з 2014 року. Як розповіла газеті «Панорама» начальник відділу міжнародних зв’язків УжНУ, кандидат історичних наук, доцент Оксана Свєженцева, протягом 2017-2018 навчального року ДВНЗ «УжНУ» продовжував працювати у рамках європейської освітньої програми Erasmus+. Відділом міжнародних зв’язків розроблено та підготовлено ряд договорів з предметними додатками із провідними європейськими університетами. Зокрема, університет співпрацює з словацькими, чеськими, румунськими, угорськими вишами. Підписані договори створили можливість для бакалаврів, магістрів, аспірантів та для викладачів безкоштовно навчатися або стажуватися у провідних європейських вишах. За її словами, протягом календарного 2017 року 24 студенти, 6 аспірантів та 14 науково-педагогічних працівників отримали стипендії Erasmus+ на навчання/стажування у наступних партнерських вишах: в Карловому університеті м. Прага (Чехія); в Університеті імені Етваша Лоранда та в Дебреценському університеті (Угорщина); в Політехнічному університеті в м. Пожега (Хорватія); в Університеті м. Фоджія та в Університеті м. Падуя (Італія); а також у Католицькому університеті м.Ружомберок; Кошицькому університеті імені П.-Й. Шафарика; Пан-Європейському університеті м.Братислава та в Університеті імені Матея Бела в м. Банська Бистриця (разом - Словаччина).

Нині за цією програмою протягом одного піврічного семестру 10 студентів УжНУ навчаються у Словаччині, 3 – у Хорватії, а 2 – в Італії.

Реклама

Керівник відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева зауважила, що особливих складнощів виграти стипендію немає. «Можливо, сьогодні до труднощів відносимо тільки неспівпадіння навчальних планів за тотожними спеціальностями вишів-учасників Програми. Адже за умовами програми, студент має право обрати та вивчати ті предмети, які потім тут, в Україні і у нашому виші визнаються. Тому велика робота проводиться над узгодженням планів, зокрема, циклу вільного вибору дисциплін. Ще один важливий момент – це володіння англійською мовою на рівні В2. Можна сказати, що наші студенти працюють над мовним питанням». Для того, щоб здобути стипендію програми, потрібно пройти іспит на знання англійської мови, або мови країни, куди їде навчатись студент.

Вона також зауважила, що Програма Erasmus+ не тільки дає можливість навчатись у країнах ЄС, але надає й добру фінансову підтримку. «Стипендія розміром 700-800 євро в місяць – це гарна допомога і можливість для розвитку молодої людини», – сказала Оксана Свєженцева.

Як закарпатські студенти й освітяни навчаються за кордоном – 01
Реклама

Студентка УжНУ Аврелія Рішко у Хорватії

Однією з учасниць Програми є студентка економічного факультету УжНУ Аврелія Рішко. Вона зараз навчається в Університеті хорватського міста Пожега. Сама дівчина вже має досвід участі у різноманітних міжнародних проектах. Так, минулого року вона разом зі студентами економічного факультету УжНУ та німецького вишу Фрезеніус розробляли маркетингову стратегію для компанії «Fischer», яка знаходиться в Мукачеві, а перед від’їздом до Хорватії брала участь в міжнародному молодіжному проекті «Discrimination Zero».

І ось, після цієї програми вона вирішила взяти участь і у Програмі Erasmus+. «Вперше про програму Erasmus+ я довідалась від студентів з Німеччини та Франції, з якими брала участь в молодіжному проекті від Ради Європи 3 роки тому. Молодь обирає Erasmus+ не тільки завдяки можливості отримати досвід навчання в міжнародних вишах, але й заради незабутніх подорожей та цікавих знайомств. Тому, побачивши на сайті УжНУ інформацію про програму в Хорватії, також вирішила подати заявку».

Фах дівчини – облік і аудит. Тому вона під час навчання аналізує фінансову звітність провідних хорватських компаній і вчиться працювати з бухгалтерськими програмами європейського зразка тощо.

Аврелія зауважила, що складність навчання в Європі полягає у тому, що лекції та практичні заняття проводяться англійською мовою. Тому доводиться докладати багато зусиль, аби якнайкраще зрозуміти матеріал англійською і змогти безпомилково втілювати вивчене в практичних завданнях.

Однак навчання за кордоном – це і можливість ознайомитись з європейською країною. Адже цей період залишив низку чудових вражень від Хорватії та хорватських студентів, які радо зустріли студентку із Закарпаття і показали свою країну.

Як закарпатські студенти й освітяни навчаються за кордоном – 02
Реклама

Фото колег – словацькі викладачі та викладач УжНУ Віктор Кічера

Та програма Erasmus+ – це і можливість обміну досвідом між викладачами. Так, цією програмою скористався і викладач факультету історії та міжнародних відносин УжНУ Віктор Кічера.
Він дізнався про програму із сайту ДВНЗ «УжНУ». Завдяки цій програмі у 2016 році він проходив програму викладання на базі університету Павлв-Йозефа Шафарика в Кошицях, а у травні цього року у Католицькому університеті в Ружомберку (Словаччина). Проходило викладання словацькою мовою, якою пан Віктор володіє на високому рівні.

Поїздка та робота у словацьких вишах допомогла пану Віктору ознайомитись із досвідом колег із сусідньої європейської країни: «В університетах Словаччини як ЄС, швидше за все, відчувається більша свобода в навчальному процесі і для викладача, і студента, багато індивідуальної роботи і відповідальність сторін, звичайно. Та загалом перше враження – це матеріальна база університетів, починаючи від парт і інтер’єру, завершуючи обладнанням і сучасними аудиторіями і лабораторіями, базами практик тощо. Друге – це багато індивідуальної роботи. У Словаччині переважають не аудиторні заняття, яких у викладачів втричі менше, як, наприклад, в українських колег, а практична робота студентів в бібліотеках і індивідуальні консультації з викладачами. Відтак більше вимог і часу до наукової роботи викладача, без чого прогрес не можливий».

Загалом, програма Erasmus+ – це чудова можливість українській освіті стати вагомою частиною європейського освітнього простору. Адже завдяки цій програмі не лише наші студенти вирушають на навчання у країни Європи, але й європейська молодь відкриває для себе Україну. Так, минулоріч в УжНУ проходили семестрове навчання двоє студенток з Італії, наразі в УжНУ також навчається студентка Університету м.Падуя.

Обмін досвідом триватиме й надалі, наразі студенти й викладачі готуються до оголошення нового кола Програми мобільності, оголошуватиметься конкурс.

Автор: Андрій Слохіняк

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно