Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Обрано скульптуру, яку буде встановлено у якості "Символу Карпат"

Обрано скульптуру, яку буде встановлено у якості "Символу Карпат"

Обрано скульптуру, яку буде встановлено у якості "Символу Карпат"

22 червня журі на чолі з куратором одного з найвідоміших музеїв світу – лондонського Victoria and Albert Museum Мелісою Хамнетт (Великобританія) оголосило переможця конкурсу «Символ Карпат» всеукраїнської еко-програми «Разом за природу». Проект Петра Гронського «Відображення» обрано найкращим серед 80 претендентів. Автор отримає винагороду в 80 тисяч гривен, а скульптуру за його проектом восени встановлять у Моршинському міському парку.

ВІДЕО ДНЯ

«Відображення» — сучасна робота у формі голови рисі з полімеру, скловолокна, полімерної фарби та нержавіючої сталі висотою близько 4 метрів. Вона має бути встановлена у фонтані або штучному озері, завдяки чому виникає враження, ніби рись дивиться на своє відображення у воді. Робота Петра Гронського зрозумілою для всіх мовою мистецтва нагадує про екологічні проблеми Карпат, адже рисей, які живуть у карпатських лісах, залишилося усього 350, і з кожним роком ця цифра зменшується.

«Як довго без захисту людини рись буде бачити своє відображення у воді карпатського струмка? Саме до такого питання має привести глядачів мій проект. Я прагнув створити не фотографічний, а узагальнений образ рисі, який має гармонійно вписатися в ландшафт старого парку та привабити туристів до Моршина. Відомі приклади, коли поява навіть однієї сучасної скульптури змінювала життя маленьких містечок. Наприклад, у німецькому Мюнстері в 1975 році встановили скульптуру Джорджа Рікі. Це стало початком всесвітньовідомого фестивалю cкульптур, який відтоді проходить там регулярно», — пояснює свій задум Петро Гронський. 

Реклама
Читайте також:
Українці обрали символ Карпат: названо тварину-переможця

До складу журі конкурсу увійшли відомі мистецтвознавці та культурні менеджери, серед яких: кураторка відділу сучасної скульптури одного з найвідоміших музеїв світу Victoria and Albert Museum Меліса Хамнетт (Великобританія), голова фонду «Мистецтво і сучасність» при Центрі сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» Анна Раковска (Польща), мистецтвознавець і куратор проектів «Мистецького Арсеналу» Олександр Соловйов (Україна), мистецтвознавець і співвласник аукціонного дому «Золотий перетин» Олексій Василенко (Україна), представник «Моршинської» Марко Ткачук, а також міський голова Моршина Руслан Ільницький. Протягом трьох місяців журі розглядало заявки конкурсантів і відбирало кращі роботи. 

Реклама

«Ми отримали чимало вражаючих проектів. Робота переможця мала гармонійно вписуватися в громадський простір, взаємодіяти з глядачем, доносити важливість захисту цих прекрасних тварин, врешті-решт стати символом Моршина. Скульптура «Відображення» найбільше відповідає цим критеріям, і я відзначила її під час голосування», — говорить Меліса Хамнетт.  

Користувачі Instagram також обирали переможця конкурсу у номінації «Приз глядацьких симпатій». Найбільше лайків на сторінці «Разом за природу» зібрав проект Марії Маркович «На межі», за який авторка отримає приз 10 тисяч гривень. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно