Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як сім’я започаткувала успішний бізнес на Закарпатті

Василь Хома разом з дружиною живе в закарпатському Рахові. Сім’я заробляє сільським зеленим туризмом уже близько десяти років. Ідея винаймати кімнату в будинку, де колись жили чоловікові батьки, з’явилася в пана Василя, коли він вийшов на пенсію.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми жили в міській квартирі, – згадує власник садиби. – Але вирішили продати її, машину, вклали гроші в ремонт батьківського будинку в Рахові... І стали орендувати туристам одну з кімнат".

Пан Василь каже, що їм з дружиною пощастило, бо ще давно вони взяли участь у конкурсі на виділення невеличкого гранту. Отримали 3,5 тисячі євро. За ці гроші зробили ремонт у двох кімнатах, окремий вхід у будинок, обладнали невелику кухню, санвузол. А ще – озеленили територію, звели альтанку. Вже на зароблені від перших туристів гроші переробили дах, і в них вийшов ще один, третій поверх, де розпланували три кімнати.

Реклама

Згодом дійшла черга до господарських приміщень з гаражем. Їх переробили, надбудували поверх – вийшов котедж зі зрубу (кругляку). У ньому три кімнати, кухня і маленький тренінговий зал, де подружжя надає безплатну дорадчу допомогу людям, які також хочуть займатися зеленим туризмом. У розширення бізнесу вкладали всі наявні кошти.

"Крім того, взяли два кредити, це 6 тисяч доларів, – розповідає власник садиби. – Також позичили гроші у друзів. Загалом вклали 40 тисяч доларів, робили це протягом 10 років. Так, сума велика, але ця справа – доволі вигідна".

Реклама

Двомісний номер у цій садибі коштує 300 гривень за добу. Студентам і пенсіонерам господарі можуть дати знижку й поселити за 100 гривень з особи замість 160-ти.

"Додам, що, крім грошей, дістаю велике моральне задоволення від цієї справи, від сімейного бізнесу", – резюмує пан Василь.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно