Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В одному із сіл Закарпаття планують втілити грандіозний туристичний проект

В одному із сіл Закарпаття планують втілити грандіозний туристичний проект

В одному із сіл Закарпаття планують втілити грандіозний туристичний проект

Карпати – унікальний регіон не лише України, а й Європи, де зберігається автентична культура та прадавні традиції. І саме ця етнічна і культурна самобутність привертає увагу багатьох туристів до цього регіону.

ВІДЕО ДНЯ

Однією з візитівок Українських Карпат є село Колочава Міжгірського району, яке є багатим на різні туристичні атракції і є яскравим прикладом збереження карпатських традицій та автентики. Саме тут, у «селі десяти музеїв та двадцяти пам’ятників», і планується втілення грандіозного туристично-інфраструктурного проекту Польщі та України «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальної культури Карпат», що фінансуватиметься Європейським Союзом в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020», – пише газета «Панорама» в номері від 21 червня.

Як розповіла виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин, цей проект є дуже важливим для Карпатського регіону, адже саме унікальна спадщина може стати ще одним поштовхом для розвитку туризму в регіоні. «До цього часу в українсько-польському прикордонні бракувало комплексної візії і проектів, котрі б ставили собі за ціль створення системи збереження та популяризації автентики в Карпатах через створення відповідної інфраструктури, зокрема для ремісників, проведення заходів із популяризації нематеріальної культурної спадщини, роботу з громадами, сприяння їм у плануванні місцевого розвитку з урахуванням сучасних тенденцій та підходів до збереження природи та культури. І 11 партнерів вирішили втілити це непросте завдання в життя. У результаті реалізації проекту матимемо створені та обладнані чотири центри культури Карпат, причому три з них на території України (в Косові, Тустані, Колочаві) та Польщі (у Бистрому), розроблені та апробовані чотири моделі роботи з місцевими карпатськими громадами задля формування системних та сталих підходів до управління ресурсами територій (маємо на увазі об’єкти історико-культурної та природної спадщини), чотири фестивалі автентичної культури, понад 10 майстер-класів традиційних ремесел. Взагалі створені Центри карпатської культури будуть використовуватись для здійснення спільної кампанії з промоції культурних цінностей регіону Карпат по обидва боки. Усі чотири центри будуть побудовані в традиційному карпатському стилі та забезпечать можливість проведення тематичних майстер-класів, виставок, фестивалів, конференцій», – зауважила Галина Литвин.

Реклама

Колочава була обрана невипадково, адже тут є чимало туристичних візитівок, як музей-скансен «Старе село», музей «Колочавська вузькоколійка», «Лінія Арпада», а також пам’ятники заробітчанам, вівчарям та пам’ятник Примирення, який присвячений воїнам різних армій-учасників Другої світової війни.

А щодо втілення самого проекту у Колочаві, то тут за кошти Європейського Союзу буде побудовано та облаштовано амфітеатр на 400 глядачів у традиційному карпатському стилі площею 135 м.кв., сцени та конференц-залу на 100 осіб. За словами Галини Литвин, цей центр, зведений за кошти ЄС, дозволить зміцнити туристичний потенціал громади, а також має всі шанси перетворитися на культурний осередок громади. І вже до кінця наступного літа цей амфітеатр буде збудований спільними зусиллями України, Польщі та ЄС.

Реклама
В одному із сіл Закарпаття планують втілити грандіозний туристичний проект – 01

Це підтвердив і депутат Закарпатської облради, екс-голова Міжгірської РДА Василь Худинець. Він зазначив, що цей амфітеатр стане місцем проведення основних подій у Колочаві. Адже це село є і центром автентичних фестивалів, які проводяться щотижня або двічі на місяць з травня по жовтень. Серед таких подій можна відзначити фестиваль ріплянки – унікальної карпатської страви, який, до слова, проходив минулого тижня, а також фестиваль чеського пива. І саме ці події, а також унікальна спадщина чеської, угорської, єврейської та верховинської Колочави привертають увагу туристів не лише з України, а й з Європи, зокрема з Чехії. Так, ще до початку російського вторгнення на територію України більшість відвідувачів Колочави складали саме закордонні туристи – переважно з Чехії.

Та не лише будівництвом і облаштуванням амфітеатру обмежиться цей проект. Як розповів директор Агенції регіонального розвитку «Закарпаття» Михайло Данканич, в рамках проекту «Світ карпатських розет» агенція проведе промотури для українських та польських журналістів та блогерів, під час яких будуть проведені майстер-класи з сироваріння, і презентовані різні туристичні атракції та продукти Закарпаття. За словами Михайла Данканича, саме завдяки таким заходам інформація про туристичні можливості області буде поширена серед широкої аудиторії не лише України, але й Польщі.

Реклама

При цьому варто зауважити, що розвиток туристичної інфрастуктури Карпат не обмежиться лише цим проектом. Так, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин зауважила, що Проект «Світ карпатських розет» є лише складовою стратегії розвитку Карпат, що передбачає створення передумов для об‘єднання зусиль на європейському, державному та регіональному рівнях для розвитку цього унікального гірського регіону. «На даний час працюємо над проектом щодо збереження історико-культурної спадщини, котрий плануємо складати з партнерами із Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей та їх румунськими відповідниками і подавати його в рамках Програми «Румунія – Україна 2014-2020», - мовила Галина Литвин.

Тож співпраця європейських партнерів лише допоможе Колочаві та Закарпаттю якнайкраще та яскравіше розкрити свій туристичний та культурний потенціал, завдяки якому туристи дізнаються про ще один цікавий куточок у центрі Європи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно