Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Унікальні в Україні: історія добровільної пожежної команди із Мукачівщини

Унікальні в Україні: історія добровільної пожежної команди із Мукачівщини

Унікальні в Україні: історія добровільної пожежної команди із Мукачівщини

В Україні протягом останніх років ми спостерігаємо своєрідний бум волонтерства. Хтось допомагає українським військовим. Дехто – лікарям, дехто працює на волонтерських засадах у дитячих притулках, будинках для людей похилого віку. Та є рятувальники-добровольці, які у випадку пожеж першими приходять на допомогу і вже врятували не одне людське життя.

ВІДЕО ДНЯ

Знайомтесь – це унікальна в Україні церковна добровільна пожежна команда села Дерцен Мукачівського району. Вона була створена ще 13 років тому при реформатській громаді угорськомовного села, – пише газета "Панорама" в номері від 5 липня.

Історія створення цієї частини сягає ще 2005 року. Отець Микола Жуковський побачив у новинах угорського телебачення інформацію про те, що один з місцевих урядовців роздавав нові пожежні спецмашини. Після побаченого священнослужитель вирішив написати листа до Міністерства внутрішніх справ Угорщини із проханням посприяти у придбанні пожежного автомобіля і майже за тиждень отримав позитивну відповідь. Так, потрібний пожежний спецавтомобіль знайшли в угорському місті Тотобаня, який і переданий у користування добровільної церковної команди. За словами Миколи Жуковського, оформлювали рятувальний транспорт протягом року. І пожежна машина стала власністю Закарпатської реформатської церкви. До слова, рятувальна частина знаходиться поруч з церквою та будинком, у якому проживає священик.

Реклама

Та не лише цим обмежилась допомога цій громаді від Угорщини. Так, майбутні пожежники-добровольці пройшли навчання у рятувальників-професіоналів з міста Тотобаня, щоб оволодіти цим іноземним обладнанням.

Одна з найкращих пожежних команд нині складається із 38 осіб. Утім, з газетою «Панорама» поспілкувались лише декілька добровольців. Гейзо Іван, Бейло та Петро Ороси є пожежниками у цій добровольчій частині. У звичайному житті – прості сільські фермери. Вони кажуть, що рятувальна справа – це їх порив душі, бажання допомогти людям та рятувати найголовніше – життя. І це вони підтверджують не лише вчинками, але й слоганом бригади: «Людям – допомога, Богу – слава». Також допомагають у цій нелегкій рятувальній справі і доньки отця Миколи Жуковського.

Реклама

Цікаво зазначити, що його підопічні також чудово розбираються у транспортній техніці. І тому вони постійно лагодять 32-річну «червону красуню». Адже за 13 років роботи машина проїхала не одну сотню кілометрів і відпрацювала під час гасіння пожеж у населених пунктах Мукачівського та Берегівського районів.

Та не лише спецавтомобілем обмежується робота добровольців-пожежників. Техніка також постійно оновлюється, адже вирішити питання осучаснення техніки допомагають реформатські церкви та пожежники з Нідерландів, Німеччини, Угорщини та інших країн. Добровольці мають автоцистерну, водовозку, що здатна перевезти до 8 тонн води, автобус «Реномайстер», причіпну мотопомпу, моторний човен на 8 чоловік, шість мотопомп. Після того, як у підрозділі з’явилась карета швидкої, при команді запрацював й підрозділ швидкої допомоги, який укомплектували з числа населення, що має медичну освіту.

Наразі добровольці продовжують удосконалювати свої навички рятувальників-професіоналів. Так, навесні цього року у селі Дерцен місцева пожежна команда спільно з швейцарськими колегами з об’єднання пожежної охорони кантона Тюргау проводили спільні широкомасштабні навчання, під час яких відпрацьовувалися навички щодо роботи з мотопомпами та ліквідації наслідків дорожньо-транспортної пригоди з деблокуванням потерпілих із автосалону. Також на базі місцевої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проводилося гасіння умовної пожежі, пошук потерпілих в задимленому приміщенні та порятунок людей із висоти другого поверху.

Реклама

Отець Микола Жуковський зазначив, що це вперше у їхньому селі проводились такі широкомасштабні навчання. А досвід, здобутий під час цих навчань, отримали не лише члени дерценської команди. Але й добровольці із села Вари Берегівського району, де планується вже друге аналогічне пожежне формування.

Тож, враховуючи безцінний досвід, отриманий на навчаннях та в роботі, команда впевнено стверджує: завдяки оперативним діям добровольців жителі двох районів Закарпаття завжди будуть у безпеці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно