Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Майже 130 тисяч закарпатців скористались програмою "Доступні ліки"

Майже 130 тисяч закарпатців скористались програмою "Доступні ліки"

Вже понад рік реалізується Урядова програма «Доступні ліки». Її мета – збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення ускладнень протікання хвороб, подовження тривалості життя в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно, або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар в рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми - кошти Державного бюджету, – стверджує прес-центр ОЦЗ у Закарпатській області.

Як розповіла начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Ольга Чемет, для Закарпаття на реалізацію програми «Доступні ліки" цього року передбачено 32 млн 438,9 тис. грн.. Область на 5 липня вже отримала фінансування у розмірі 16млн219,7 тис грн. і, згідно розпорядження голови ОДА, розподілила кошти між районами та містами краю, а місцева влада - між визначеними на місцях медичними установами.

Реклама

Станом на 5 липня укладено 159 договори із 271 аптеками, що виявили бажання брати участь в Урядовій програмі. Медичними працівниками в рамках програми «Доступні ліки» виписано266 507рецептів. З початку 2018 року 129824 закарпатців скористались можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 216 892 рецептів на суму 13  млн.823,4 тис. грн.. Середня вартість одного рецепту становить 60,3 грн.

Нагадаємо, що з 22 січня цього року реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки» розширено до 239 препаратів з яких 18 виробників українських і 30 – іноземних. Список безоплатних препаратів вдалося збільшити додатково на 13 найменувань. В переліку міститься 47 препаратів, що 100-відсотково відшкодовуватимуться за державний кошт, тобто пацієнти отримуватимуть ці ліки безкоштовно. За інші - потрібно доплачувати. Сума коливається від кількох копійок  до кількох десятків гривень.

Реклама

Вже на початку серпня МОЗ оновить перелік ліків, що приймають участь у програмі «Доступні ліки». Це пов’язано із затвердженням нового Реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. 

Щоб отримати ліки за програмою, пацієнт повинен звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта й отримати правильно виписаний рецепт. Лікар виписує пацієнтові рецепт на лікарський засіб, вказуючи його міжнародну непатентовану назву.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно