Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Жителі Ужгорода та району масово страждають через небезпечну хворобу

Жителі Ужгорода та району масово страждають через небезпечну хворобу

В Ужгороді за липень від заражених кліщів постраждало вже 17 чоловік.

ВІДЕО ДНЯ

Кожен четвертий кліщ є переносником небезпечних інфекційних захворювань, найпоширенішим з яких є хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Зараз в Ужгороді та Ужгородському районі різко зросла захворюваність на кліщовий бореліоз (хворобу Лайма).

За словами ентомолога Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський лабораторний Центр МОЗ України» Тетяни Бровді, в Ужгороді за останній місяць збільшилась кількість випадків укусів зараженими кліщами, що викликають хворобу Лайма. Найчастіше недужають люди, які живуть біля лісу,  дачники, грибники і збирачі ягід, любителі пікніків. Тобто всі, хто міг контактувати з кліщем. Інколи, після прогулянок собака приносить на шерсті у дім кліща. А вже за кілька днів господар чи господиня помічають в себе на тілі дивні червоні плями...

Реклама
Читайте також:
Як закарпатцям вберегтися від кліщів і не підчепити інфекцію

«Якщо протягом всього 2017 року  в Ужгороді зафіксовано тільки 9 випадків бореліозу, а за перші шість місяців цього року 6 випадків, то тільки за три тижні липня 17 (!!!)», –  розповідає ентомолог Тетяня Бровді.

Реклама

Хвороба Лайма є однією з найбільш стрімко зростаючих у світі інфекцій, і її довгостроковий вплив на здоров’я може бути непередбачуваним. Це захворювання може шкідливо вплинути на нервову систему, шкіру, серце, опорно-руховий апарат. Медики називають бореліоз «бомбою зповільненої дії», яка здатна повністю зруйнувати здоров’я людини. На жаль, після укусів кліщів не всі звертаються до лікарів по допомогу.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, через кілька годин виникає відчуття дискомфорту. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно