Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Новий циганський барон отримав 100% голосів (ПРОТОКОЛ)

Новий циганський барон отримав 100% голосів (ПРОТОКОЛ)
Незважаючи на побоювання міськвиконкому, вибори старости ромського поселення у Мукачеві пройшли без мордобою, загрози національній безпеці, міжетнічних конфліктів та введення надзвичайного стану....

Незважаючи на побоювання міськвиконкому, вибори старости ромського поселення у Мукачеві пройшли без мордобою, загрози національній безпеці, міжетнічних конфліктів та введення надзвичайного стану. Приємно здивували навіть правоохоронці, які чемно спостерігали за ходом голосування, і перепитували, чи не треба комусь щось допомогти чи підказати, при чому не було зафіксовано жодного порушення громадського порядку, і тим більше не було загрози національній безпеці про що писали у своїй позовній заяві представники міськвиконкому (нагадаємо, суд відбувся в неділю за день до виборів і позовні вимоги представників міськвиконкому щодо заборони дострокових виборів старости ромського поселення судді не підтримали).

ВІДЕО ДНЯ

Повернемося трошки до історії. У 2010 році барон Олександр Балог занедужав, та вимушений був поїхати на операцію на серці до Києва. До цього він майже десять років керував табором, заслужив повагу та авторитет серед ромського населення. Скориставшись його відсутністю, окремі особи влаштували «переворот» – провели незаконні перевибори старости. Тоді їм заледве вдалося правдами-неправдами «натягнути» 400 голосів. На вчорашніх виборах на дільницю прийшло 704 виборця, з яких 579 одноголосно обрали Олександра Балога своїм старостою. Решту голосів не зарахували тому, що у них не було документів, підтверджуючих особу. Недійсним визнано тільки один бюлетень. Отже, можна впевнено констатувати, що вперше в Україні староста був обраний демократичним шляхом. Були розроблені бюлетені, опечатана урна, створена лічильна комісія, облаштована дільниця для голосування. Були присутні представники громадських організацій, незалежні спостерігачі, журналісти друкованих ЗМІ та телебачення. Навіть на обличчях людей було видно, що вибори вперше проводяться вільно – вони посміхалися, з задоволенням йшли голосувати. Одна літня жіночка сказала прямо: «Ми підкоряємося барону і невже ми самі не можемо вибрати, кому підкорюватись, а не так як нам нав'язали в минулий раз?!» Інші люди розповідали, що в церкві (де, до речі, пастором є депутат міської ради), їм заборонили йти на вибори, але вони йшли і голосували.

Деякі роми підходили і запитували: «Що тут відбуватиметься?» Коли дізнавалися, що тут проходять вибори, то говорили: «Мені потрібно піти переодягнутися і прийти красивим проголосувати – це ж вибори нашого лідера!» Були такі, що приходили без паспортів і без документів (цілком можливо, що їх взагалі у них немає), але дуже хотіли проголосувати. Словом, зі сторони вибори нічим не відрізнялися від виборів у розвинутих демократичних країнах. Ромські лідери переконані, що Мукачівський міськвиконком, прислухаючись до пастора-єпископа – депутата міської ради, «обраного» ромами, будуть пробувати анулювати результати або визнати вибори недійсними, але вибори проводилися на правовій підставі, вони були належним чином задокументовані (усі протоколи, списки виборців та результати оформлювалися згідно з чинним законодавством та підписані усіма членами комісій та офіційними спостерігачами). Згідно ст. 39 Конституції України місцеву владу було завчасно попереджено про вибори, тому визнати ці вибори наша влада може тільки в судовому порядку, але ми на 100% впевненні, що на це не має законних підстав. Хоча, в принципі, вони і не повинні втручатися у традиції цієї громади. Можливо, влада навіть зініціює ще одні, вже треті вибори. Начебто «переживаючи» за долю ромів, буде нав’язувати свою точку зору. Роми вже готові відстоювати перші у світі (адже такого прецеденту у ромській громаді ще не було!) демократичні вибори.

Реклама

І ще один вартий уваги момент – на вибори не було витрачено жодної копійки з бюджету, і були вони проведені не на гіршому рівні, ніж чергові вибори депутатів чи голів місцевих рад. Залишається вірити, що представники мукачівської міської влади не порушуватимуть вимог основного закону України – Конституції та перешкоджатимуть вільному волевиявленню громадян. Вже відомо, що рада старійшин та громадські організації мають намір підготувати необхідну документацію, та на зборах громади затвердити Положення та статут громади, щоб на майбутнє уникнути будь-яких зазіхань з боку політиків на втручання у їхні внутрішні виборчі процеси.

Газета "Наша справа"

Реклама
Новий циганський барон отримав 100% голосів (ПРОТОКОЛ) – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно