Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Лікарі та медсестри масово виїжджають на заробітки

Лікарі та медсестри масово виїжджають на заробітки

Щотретій виїхав. В українських лікарнях катастрофічно бракує персоналу. Звільняються лікарі та медсестри. Насамперед – молоді, амбітні й найкваліфікованіші. Адже саме такі потрібні в Польщі, Чехії, Угорщині та Словаччині. І хоча медикам доводиться йти на професійне пониження, їхні заробітки за кордоном інколи на порядок більші, ніж на батьківщині.

ВІДЕО ДНЯ

«Не завжди можемо дозволити собі, щоб працювало 14 операційних столів, бо фізично не вистачає медичного персоналу», – кажуть в операційному блоці одного із центрів онкології.

Тут 12 операційних сестер і всі працюють із додатковим навантаженням.

Реклама

«Ми намагаємося якимось чином перекривати, планувати наш операційний день, щоб не зменшувати кількість операцій», – каже операційна медсестра.  

Це означає, що одна медсестра в операційній проводить по 6 годин на день.

Реклама

Лише за цей рік з подільського центру онкології звільнилися 74 людини. Це санітарки, медсестри, лікарі і основна причина – це рівень заробітної плати.

Максимум зі всіма доплатами операційна сестра може заробити  4,5 тисячі. Від її кваліфікації залежить перебіг операції. Щоби навчити професійну операційну сестру, минає не один рік.

В онкоцентрі 7 вакансій лікарів, а серед інтернів тільки й розмови – довчитися в Україні і підтвердити диплом за кордоном.

Реклама

Віталій Івасенко починав в Україні з районної лікарні. Потім працював у приватній клініці.  7 років терапевтичного стажу. Покинув усе і переїхав до Польщі.  Нині працює зі старими людьми в приватному будинку опіки.

Щоб отримати лікарську ліцензію, потрібно скласти тест на знання польської мови, іспит, що підтверджує диплом, пройти рік стажування в місцевій лікарні і по закінченні знову ліцензійний екзамен. На це потрібен час і близько тисячі євро.

Читайте також:
Рентген, УЗД та кардіограма будуть безкоштовними: названо, коли саме

«Треба було вивчити всю медицину, тільки польською, мовою і здати іспит. Вся родина мені допомагала, всі працювали, щоб я нічого не робив, а лише вчився і займався тільки цим», – каже лікар.

Повертатися Віталій не збирається. Навпаки – планує якнайшвидше перевезти до Польщі родину.

«Така ж робота, але умови кращі, зарплата – така сама ставка, що у нас в гривнях, тільки тут в злотих, відповідно в 7 разів більше», – розповідаю чоловік.

Для самих поляків це невеликі зарплати. І в їхніх лікарнях теж кадровий дефіцит – медики їдуть на роботу в Німеччину, Австрію.

Реклама

«Є дуже сприятливі умови, у Польщі не вистачає медперсоналу, лікарів, спеціалістів і Польща дуже розраховує на Україну», – кажуть в кадровій агенції.

Українські лікарі за кордоном ідуть на пониження професійного статусу, але фінансово виграють. «Заробітки лікарів залежать від кваліфікації. Починаються від 800 євро і до кілька десятків тисяч євро», – каже  агент.

Руслан Сорока працює у компанії, яка допомагає українським лікарям працевлаштуватися в Польщі. Запитів, каже, щороку  більшає.  Чекають на наших медиків і лікарні Чехії, Угорщини та Словаччини.

Офіційно в Україні не рахують лікарів, що їдуть працювати за кордон. Однак нині в шпиталях бракує третини медичного персоналу – це приблизно 40 тисяч лікарів і 20 тисяч медичних сестер.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно