Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Різдвяний піст: дата початку і традиції дотримання

Різдвяний піст: дата початку і традиції дотримання

Різдвяний піст 2018 – це останній багатоденний піст у нинішньому році. Якщо ви вирішили поститися в Різдвяний піст 2018, варто продумати, як харчуватися в цей період, щоб отримати користь для душі і тіла і при цьому не нашкодити своєму здоров’ю.

ВІДЕО ДНЯ

Різдвяний піст 2018: дата початку та закінчення

Різдвяний піст у 2018 році розпочнеться у середу, 28 листопада, та закінчиться в суботу, 6 січня 2019 року. Триває Різдвяний піст 40 днів. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.

Реклама

Зимовий піст напередодні Різдва ще називають Пилипівський, тому що починається одразу після дня пам’яті Святого апостола Пилипа. Люди постять, щоб віддячити Богові за зібраний урожай та підготуватися до свята Різдва Христового.

Різдвяний піст 2018: що можна їсти

Реклама

У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, у деякі дні й від риби.

До Дня Святого Миколая постити слід за правилами Петрового посту. Також в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рибу, рослинне масло. В інші дні рослинне масло не дозволено. Якщо на середу або п’ятницю випаде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, то можна вживати рибу.

Читайте також:
Новий рік і Різдво 2019 на Закарпатті: що, де, за скільки?
Реклама

Після Дня Святого Миколая і до самого Різдва дозволено їсти рибу в суботу та неділю. У період з 2 по 6 січня піст посилюється, тобто в ці дні Різдвяного посту не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.

Традиції Різдвяного посту 2018

Під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. До того ж, не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаянням й очищенню від гріхів.

Зимовий Різдвяний піст встановлений церквою, щоб освятити останню частину року таємничим оновленням духовного єднання з Богом. Різдвяна Чотиридесятниця символізує сорокаденний піст Мойсея, який в результаті отримав на кам’яних скрижалях накреслення слів Божих. Християни в цей період постять, моляться, проходять очищення від гріхів, щоб з чистим серцем, душею і тілом підготуватися до святкової зустрічі Різдва Христового.

Піст має на увазі не тільки обмеження в їжі, але і певний внутрішній настрій, духовне очищення, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус і пороків, відмовою від розважальних і видовищних заходів.

Хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, а також дітям дозволене послаблення посту. А тому, перш ніж поститися, обов’язково порадься зі своїм лікарем, а також священиком. Адже піст полягає не в тому, що ми їмо, а в тому, що ми можемо пожертвувати заради віри і Бога, не завдаючи шкоди своєму здоров’ю.

Нагадаємо, на Закарпатті розпочалася щорічна акція "Напиши листа Миколаю".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно